Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Εριέττα Λάτση: Ζωή σαν μυθιστόρημα – Όταν την έκλεψε μαθήτρια ο Γιάννης Λάτσης για να παντρευτούν

Εριέττα Λάτση: Ζωή σαν μυθιστόρημα – Όταν την έκλεψε μαθήτρια ο Γιάννης Λάτσης για να παντρευτούν
ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πέθανε σε ηλικία 97 ετών η Εριέττα Λάτση – Τσουκαλά, σύζυγος του Γιάννη Λάτση και μητέρα των τριών παιδιών τους, του Σπύρου, της Μαργαρίτας και της Μαριάννας. Ο κορυφαίος εφοπλιστής την έκλεψε και την παντρεύτηκε το 1940.

Η Εριέττα Λάτση – Τσουκαλά γεννήθηκε το 1925 και ήταν κόρη ευκατάστατου αρτοποιού από τον Πύργο Ηλείας. Ο πατέρας της δεν ήθελε να παντρευτεί η κόρη του τον γιο του ταβερνιάρη, Σπύρου Λάτση.

Αλλά, όπως λέει ο λαός, σαν θέλει η νύφη και ο γαμπρός…

Έτσι, λοιπόν, ο Γιάννης Λάτσης αποφάσισε να κλέψει την Εριέττα και ο γάμος τους έγινε το 1940 όταν η νύφη ήταν μόλις 16 ετών. 

Το ζευγάρι απέκτησε ένα αγόρι, τον Σπύρο, και δύο κορίτσια, τη Μαργαρίτα και τη Μαριάννα.

Η Εριέττα Λάτση στήριξε τον σύζυγό της σε όλες τις επιχειρηματικές του επιλογές, μένοντας στο πλάι του Γιάννη Λάτση έως και τον θάνατό του, το 2003.

Μάλιστα, υπήρξε συνιδρύτρια και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου του «Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση».

Για την είδηση του θανάτου της Εριέττας Λάτση σε ηλικία 97 ετών, το Ίδρυμα ανακοίνωσε τα εξής:

* Να εκφρασθούν τα συλλυπητήρια των μελών του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ιδρύματος στην οικογένεια της εκλιπούσης.

* Να αναρτηθούν μεσίστιες οι σημαίες προς ένδειξη πένθους στα γραφεία του Ιδρύματος για 5 ημέρες.

* Να αργήσουν τα γραφεία του Ιδρύματος στις 29 Δεκεμβρίου 2022.

* Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στον Τύπο».

Τέλος, να σημειωθεί ότι λίγες εβδομάδες νωρίτερα, η Εριέττα Λάτση είχε γιορτάσει σε στενό οικογενειακό κύκλο στο σπίτι της οικογένειας στην Εκάλη, τα 97α γενέθλιά της.

Εριέττα Λάτση – Γιάννης Λάτσης: Τα 3 παιδιά της οικογένειας, Σπύρος, Μαργαρίτα και Μαριάννα

Ο Γιάννης Λάτσης (1910 – 2003), γνωστός επίσης ως «καπετάν Γιάννης», συγκαταλεγόταν από τους μεγιστάνες της παγκόσμιας ναυτιλίας, γνωστός για τη μεγάλη περιουσία του και ιδρυτής μίας τεράστιας οικονομικής αυτοκρατορίας.

Ο Σπύρος Λάτσης, γιος του Γιάννη και της Εριέττας, ελέγχει έναν από τους μεγαλύτερους πολυεθνικούς ιδιωτικούς τραπεζικούς ομίλους στην Ελβετία (EFG Group). Είναι μεγαλομέτοχος των Ελληνικών Πετρελαίων, ενός εκ των κορυφαίων ομίλων στον τομέα της ενέργειας και των πετρελαιοειδών της ανατολικής Ευρώπης.

Η μία από τις δύο αδελφές του Σπύρου, η Μαριάννα, (η άλλη είναι η Μαργαρίτα) σπούδασε στο Λονδίνο οικονομικά και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις της οικογένειας. Είναι μέτοχος στην EFG Eurobank, ενώ συμμετέχει ενεργά στις δραστηριότητες του ιδρύματος Λάτση.

Τον Νοέμβριο του 1982, παντρεύτηκε τον δάσκαλο θαλάσσιου σκι από τη Βουλιαγμένη, Γρηγόρη Κασιδόκωστα, μετέπειτα δήμαρχο Βουλιαγμένης, με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί, τον Πάρη Κασιδόκωστα. Ο πατέρας της εναντιώθηκε αμέσως στον γάμο αυτό και μετά από πέντε χρόνια, το 1987, η Μαριάννα Λάτση κατέθεσε αίτηση διαζυγίου.

Λίγο αργότερα, σύναψε σχέση με τον μεγάλο ηθοποιό Νίκο Κούρκουλο. Ο πατέρας της και πάλι εναντιώθηκε στον γάμο αυτό, με αποτέλεσμα να παντρευτούν μόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, 2003. Το ζευγάρι έφερε στον κόσμο δύο παιδιά, την Εριέττα (1993) και τον Φίλιππο (1998).

Η Μαριάννα Λάτση δώρισε στο ελληνικό δημόσιο δύο σύγχρονα Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας για ογκολογικούς ασθενείς.

φωτογραφίες: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις