Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Ερντογάν: “Δεν φεύγουμε από την Κύπρο”

  “Δεν τίθεται κανένα θέμα απόσυρσης στρατιωτών από την Κύπρο. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει.

  Δεν υπάρχει καμία σκέψη για κάτι τέτοιο. Αν υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι μας το προτείνουν, να απευθύνουν την πρότασή τους αυτή στο “νότο”.
Με το σχέδιο Ανάν τα είχαμε συζητήσει αυτά τα θέματα λεπτομερώς και είχαμε καταλήξει κάπου. Συμφώνησαν; Έμειναν πιστοί; Όχι. Οι στρατιώτες μας λοιπόν βρίσκονται εκεί κάνοντας το καθήκον τους”, είπε ο τούρκος πρωθυπουργός μετά την συνάντησή του με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία είναι υπέρ μιας τετραμερούς συνάντησης, στην οποία θα συμμετέχουν οι δύο πλευρές στην Κύπρο, η Ελλάδα και η Τουρκία.
Επίσης,τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέχρι το Μάρτιο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε πως συζήτησε με τον Αμερικανό πρόεδρο και το θέμα των μειονοτήτων, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο του δημοκρατικού ανοίγματος η Τουρκία προσπαθεί να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που έχουν οι “Ρωμιοί” πολίτες στην Πόλη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι 130.000 “Τούρκοι”, που ζουν στη Δυτική Θράκη και δεν μπορούν να εκλέξουν το θρησκευτικό τους ηγέτη.

Είπε επίσης ότι τα προβλήματα αυτά τα είχε θέσει στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα,αλλά δεν έχει καθοριστεί ακόμη η ημερομηνία. 

Η κυπριακή κυβέρνηση απέρριψε εισηγήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, τις οποίες διατύπωσε δημοσίως ύστερα από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, για τετραμερή διάσκεψη για το Κυπριακό και χρονοδιάγραμμα λύσης μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου δήλωσε ότι “δεν πρέπει να επαναλάβουμε διαδικασίες που ακολουθήθηκαν το 2004 και αποδείχθηκαν ατελέσφορες”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε