Πέμπτη, 28 Μαρ.
21oC Αθήνα

Έρχεται η δικαστική αστυνομία – Συγκροτήθηκε η ομάδα εργασίας από το υπουργείο Δικαιοσύνης

δικαστική αστυνομία
Φωτογραφία αρχείου: Intime

Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα, συγκροτήθηκε ομάδα εργασίας για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου για να ιδρυθεί η Δικαστική Αστυνομία.

Την ομάδα εργασίας αποτελούν ο Κωνσταντίνος Σαργιώτης, Εφέτης στο Εφετείο Αθηνών, ο οποίος έχει οριστεί και πρόεδρος της ομάδας εργασίας, ο Δημήτριος Νικολόπουλος, Εφέτης στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, ο Αντώνιος Αλαπάντας, Εφέτης στο Εφετείο Πατρών, η Ευθυμία Βερροιώτου Αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών, η Χριστίνα Σαλάππα, Πρωτοδίκης – Ανακρίτρια στο Πρωτοδικείο Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Ανακρίτρια, η Πόπη Παπανδρέου, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και Ευρωπαία Εντεταλμένη Εισαγγελέα, ο Ιωάννης Παναγόπουλος, Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών και ο Κωνσταντίνος Τσιμάρας Αναπληρωτής Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Τι θα είναι η δικαστική αστυνομία

Η δικαστική αστυνομία έχει καθιερωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο, καθώς αποτελεί παγκόσμια πρακτική. Συγκεκριμένα, δικαστική αστυνομία λειτουργεί και είναι ενεργή, σε πολλές χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Ολλανδία και το Βέλγιο.

Η ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα με αντικείμενο να επεξεργαστεί τον ιδρυτικό νόμο της Δικαστικής Αστυνομίας, ενός Σώματος που θα επικουρεί σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα το έργο των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η ίδρυση της Δικαστικής Αστυνομίας, που αποτελεί πάγιο αίτημα δεκαετιών των Δικαστικών Ενώσεων. Στόχος της είναι η ενίσχυση και η υποβοήθηση του έργου δικαστών και εισαγγελέων, με επιστήμονες και πραγματογνώμονες οι οποίοι θα συνδράμουν το έργο τους και θα τους «λύσουν» τα χέρια, ειδικά σε υποθέσεις που απαιτούν εξειδικευμένο προσωπικό όπως τα οικονομικά εγκλήματα ή οι σοβαρές πολυδαίδαλες ποινικές υποθέσεις τις οποίες στην πράξη καλείται να λύσει ένας δικαστικός λειτουργός, με τη βοήθεια ενός μόνου δικαστικού υπαλλήλου και ενώ ταυτόχρονα χειρίζεται και δεκάδες άλλες υποθέσεις.

Μάλιστα, η υλοποίηση της μεταρρύθμισης της αποτελεί προϋπόθεση και για την εκταμίευση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί και να κατατεθεί προς διαβούλευση, ενώ, ακολούθως, η ίδια ομάδα εργασίας αναμένεται να επεξεργαστεί την αναγκαία για την λειτουργία του θεσμού αυτού δευτερογενή νομοθεσία προκειμένου αυτή να είναι έτοιμη έως το τέλος Σεπτεμβρίου τρέχοντος έτους.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις