Ελλάδα

Έρχεται περαίωση αυθαιρέτων με στόχο 2 δισ. ευρώ

- Ξεπαγώνει το σχέδιο για να μπουν χρήματα στα ταμεία
- Γενναίες εκπτώσεις για τη διατήρηση με σύστημα πολλών δόσεων
- Πάνω από ένα εκ. τα αυθαίρετα των Ελλήνων

Με στόχο την συγκέντρωση δύο δισ. ευρώ στα ταμεία που διψάνε, η κυβέρνηση ετοιμάζει περαίωση αυθαιρέτων, με τη σύμπραξη των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος.Σύμφωνα με την Ημερησία, το σχέδιο που έχει επεξεργαστεί ο Γ. Παπακωνσταντίνου ως υπουργός Οικονομικών, θα υλοποιηθεί τώρα που είναι υπουργός Περιβάλλοντος.

Οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν με γενναίες εκπτώσεις τα πρόστιμα για την ανέγερση και τη διατήρηση αυθαιρέτων κατασκευών. Σύμφωνα με την Ημερησία, οι εκπτώσεις θα είναι από 50% ως 80% στο ύψος των προστίμων που ισχύουν σήμερα και θα μπορούν να αποπληρωθούν σε ως και 36 δόσεις.

Με προθεσμία ορισμένων μηνών οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να προσέλθουν στις πολεοδομίες και στις οικονομικές εφορίες προκειμένου να δηλώσουν την υπαγωγή τους στη νέα ρύθμιση.

Θα αναλάβουν την υποχρέωση να πληρώσουν σε πολλές δόσεις και με σημαντικές μειώσεις τόσο τα σωρευμένα από το παρελθόν πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης, όσο και τα μελλοντικά ετήσια πρόστιμα διατήρησης του αυθαιρέτου.

Από τη ρύθμιση, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα εξαιρεθούν όσα κτίσματα είναι χτισμένα σε δάση και σε ρέματα, τα υπόλοιπα ωστόσο θα υπόκεινται στην τακτοποίηση και τα έσοδα θα θεωρούνται δημόσιο έσοδο, θα εισπράττονται από τις ΔΟΥ και θα καταγράφονται.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι σε εφορίες και πολεοδομικά γραφεία είναι καταγεγραμμένοι 350.000 – 400.000 ιδιοκτήτες αυθαιρέτων με πρόστιμα τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κληθούν. Επίσημη καταγραφή δεν υπάρχει αλλά τα αυθαίρετα υπολογίζονται σε πάνω από ένα εκατομμύριο στην Ελλάδα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ανοίγει ξανά η υπόθεση θανάτου δύο αδερφών από φωτιά στη Ναύπακτο το 2024 - Οι ομοιότητες με την υπόθεση του Κολωνακίου
Είχε θεωρηθεί ότι ο 84χρονος είχε βάλει φωτιά, απελπισμένος με την κατάσταση υγείας της αδερφής του - Οι τοξικολογικές έδειξαν ότι είχε πάρει ηρεμιστικά χωρίς συνταγογράφηση - Εξετάζεται το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας
Περιπολικό