Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος

Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής: Παύθηκε από τα καθήκοντά του ο πρόεδρος

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη παύεται από τα καθήκοντά του ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Νικόλαος Βραχνής, αναπληρωτής Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι ο αρμόδιος Κρατικός Φορέας που εισηγείται σχετικά με τους επιστημονικούς, νομικούς, και δεοντολογικούς όρους της παροχής υπηρεσιών Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και ελέγχει την τήρησή τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr φέρεται να μην προχώρησε σε απαιτούμενες ενέργειες για την αναστολή της μονάδας, για την οποία είχε εκδοθεί απόφαση αναστολής λειτουργίας από το 2019. Μάλιστα θα κληθεί από τον εισαγγελέα να δώσει ανωμοτί κατάθεση για την υπόθεση των Χανιών. 

Τις τελευταίες ημέρες έχει βρεθεί στο προσκήνιο μετά την υπόθεση της εμπορίας βρεφών στα Χανιά με τους κατηγορούμενους να απολογούνται αύριο Κυριακή.

Συγκεκριμένα αύριο νωρίς το πρωί της Κυριακής 13/8 αναμένεται να οδηγηθούν ενώπιον της ανακρίτριας Χανίων για να απολογηθούν τα 9 άτομα που συνελήφθησαν με βαριές κατηγορίες για την ιδιωτική μονάδα ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Σύμφωνα με πληροφορίες του flashnews οι απολογίες των δυο ιατρών και των επτά γυναικών θα γίνονται σταδιακά και αναμένεται να διαρκέσουν όλη την ημέρα.

Στο μεταξύ στην μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Χανίων γέννησε μια από τις παρένθετες μητέρες τις οποίες έφερνε η μονάδα στα Χανιά. Η 39χρονη γυναίκα από την Γεωργία έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι.

Υπενθυμίζεται πως και το βράδυ της Τετάρτης 9/8 στο Νοσοκομείο Χανίων είχε διακομισθεί μια παρένθετη μητέρα με το 9 ημερών νεογνό της, η οποία νωρίτερα είχε προσαχθεί στις δικαστικές αρχές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ , η ιδιωτική Μονάδα στα Χανιά, λειτουργεί υπό την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, παρουσία ενός εμβρυολόγου και ενός νεογνολόγου, που ήρθαν στα Χανιά από την Αθήνα προκειμένου να υπάρχει ομαλή παρακολούθηση των γυναικών, ενώ η Μονάδα εποπτεύεται και από την ΕΛ.ΑΣ.

Η υπόθεση είναι πολύ δύσκολη καθώς υπάρχουν ζευγάρια που έχουν δώσει γεννητικό υλικό για να αποκτήσουν παιδί – είτε μέσω παρένθετων μητερών, είτε με υλικό που συντηρείται σε κρυοσυντήρηση είτε είναι στην διαδικασία κυοφορίας και θα πρέπει να εξετασθούν όλες οι επιπτώσεις από τις δραματικές εξελίξεις.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις