Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκινά η δίκη του 50χρονου ελαιοχρωματιστή για την «κλοπή του αιώνα»

Εθνική Πινακοθήκη: Ξεκινά η δίκη του 50χρονου ελαιοχρωματιστή για την «κλοπή του αιώνα»

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει σήμερα ο 50χρονος ελαιοχρωματιστής, Γιώργος Σαρματζόπουλος, ο οποίος κατηγορείται για την κινηματογραφική κλοπή του πίνακα αμύθητης αξίας του Πάμπλο Πικάσο από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Ο 50χρονος άνδρας κατάφερε να «σπάσει» όλα τα συστήματα ασφαλείας της Εθνικής Πινακοθήκης και να πραγματοποιήσει τη μυθική κλοπή, ενώ για μία δεκαετία παρέμενε ασύλληπτος, έχοντας στην κατοχή του τον πίνακα του Πικάσο «Γυναικείο Κεφάλι» (αναφορά του Πικάσο στη μούσα του Ντόρα Μάαρ), το έργο «Μύλος» του Μοντριάν και ένα σχέδιο του Μονκάλβο. Τα δύο πρώτα έργα τα επέστρεψε με την παράδοση του στις ελληνικές αρχές, το τρίτο υποστήριξε ότι καταστράφηκε.

Ο κατηγορούμενος αποφυλακίστηκε στις 12 Αυγούστου 2022 και από τότε αναμένει την εκδίκαση της υπόθεσης του. Μοναδικός όρος που του επιβλήθηκε ήταν να φορά «βραχιολάκι».

Ο Γιώργος Σαρματζόπουλος λίγες ημέρες μετά την αποφυλάκιση του είχε μιλήσει για όλα: την απόφαση, την εκτέλεση του σχεδίου του, την μεταμέλεια.

«Ό, τι συνέβη έγινε από την αγάπη μου στην τέχνη. Πιστεύω ότι οποιοσδήποτε άνθρωπος μπορεί να κάνει στη ζωή του κάποιο λάθος. Ήμουν ήδη συλλέκτης μία μικρής συλλογής από διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες και ήθελα να εμπλουτίσω αυτή τη συλλογή με κάποια έργα φημισμένων ζωγράφων. «Τα δέκα χρόνια αυτά είχαν περάσει πάρα πολλές φορές σκέψεις να επιστραφούν τα έργα αλλά λόγω της οικογενειακής μου κατάστασης και της ηλικίας των παιδιών μου δεν επέστρεφα τα έργα» είχε αναφέρει τότε μεταξύ άλλων ο κατηγορούμενος.

Στο πλευρό του όλο αυτό το διάστημα ο δικηγόρος του, Σάκης Κεχαγιόγλου, ο οποίος έχει εκφράσει την ευχή ο εντολέας του να κριθεί από τους φυσικούς του δικαστές με «νηφαλιότητα και επιείκεια».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις