Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Ετοιμάζονται για το Brexit στην κυβέρνηση – Τι θα ισχύσει έως το 2021 για τους Βρετανούς τουρίστες στην Ελλάδα

Brexit - Βρετανοί τουρίστες

Όλα τα σενάρια επί τάπητος για το Brexit – Ποιά είναι η “αρχή της αμοιβαιότητας” και πότε θα “επιστρατευτεί” το ενδεχόμενο της βίζας.

Στο Λονδίνο ακόμη δεν έχουν βρει λύση για το Brexit, αλλά στην Αθήνα η κυβέρνηση εφαρμόζει την παροιμία για «των φρονίμων τα παιδιά». Κι επειδή ο πιο σημαντικός κλάδος της οικονομίας είναι ο τουρισμός, σε διυπουργική σύσκεψη που συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξετάστηκε το πώς μπορεί να προετοιμαστεί η Ελλάδα για να μη διαταραχθούν οι ροές των Βρετανών τουριστών από και προς τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γενικό συμπέρασμα είναι πως τουλάχιστον ως το 2021 δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα με τις μετακινήσεις, ακόμη και στην περίπτωση άτακτου Brexit και πάντοτε υπό τον όρο ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν ομαλά σε αεροδρόμια, λιμάνια και όλες τις πύλες εισόδου και εξόδου.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που θα ισχύσει θα είναι η αρχή της αμοιβαιότητας: εάν, δηλαδή, η Βρετανία διατηρήσει την ελεύθερη διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών ή επαναφέρει τους ελέγχους τύπου Σένγκεν, αντίστοιχη θα είναι η διαδικασία και για την είσοδο των Βρετανών στην Ελλάδα.

Εάν, όμως, ακολουθηθούν άλλες λογικές, όπως να ισχύει βίζα ακόμη και για τους Ευρωπαίους, τότε το αντίστοιχο θα ισχύσει και για την Ελλάδα, δηλαδή οι Βρετανοί θα χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην Ελλάδα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις