Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Έτσι απαντάει η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις

Έτσι απαντάει η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις

Με σειρά πρωτοβουλιών στα διεθνή fora θα απαντήσει άμεσα στις συνεχιζόμενες τουρκικές προκλήσεις η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες. Ο Νίκος Δένδιας πρόκειται να θέσεις στους ομολόγους του το ζήτημα του συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης, για το οποίο πάγια θέση της Αθήνας αποτελεί πως είναι άκυρο κι έτσι δεν παράγει έννομα αποτελέσματα που να δεσμεύουν μεταξύ άλλων και την ελληνική πλευρά.

Η κυβέρνηση πρόκειται άλλωστε να διακηρύξει σε όλους τους τόνους ότι δεν αναγνωρίζει τη συγκεκριμένη συμφωνία και πως θεωρεί ότι δεν είναι συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο, επιδιώκοντας να έχει στο πλευρό της την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις, με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Ρωσία να έχουν πράγματι διακηρύξει ήδη την αντίθεσή τους στα σχέδια της Άγκυρας. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καθώς και γενικότερα την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, ζητώντας μια σαφή καταδίκη της Τουρκίας από τους εταίρους.

Click4more: «Βόμβα» Ακάρ για Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο! Ζητά διαμοιρασμό του πλούτου

Ενδιαμέσως, εξάλλου, η κυβέρνηση θ’ αποστείλει επιστολή στον ΟΗΕ, με την οποία επίσης θα διακηρύττει την αντίθεσή της στη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης και τη μη αναγνώρισή της. Την ίδια στιγμή, την Αθήνα θα επισκεφθεί ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Λιβύης, ο οποίος ανήκει στη σφαίρα επιρροής του Στρατηγού Χάφταρ και όχι της κυβέρνησης της χώρας που προχώρησε στη συμφωνία με την Τουρκία (σ.σ.: το Κοινοβούλιο της Λιβύης ούτως ή άλλως δεν κύρωσε και απέρριψε τη συμφωνία).

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό μέτωπο, αύριο θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, στο οποίο ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων. Το ζητούμενο κυρίως για την πλευρά της κυβέρνησης δεν μπορεί να είναι άλλο από τη συναίνεση, με την αντιπολίτευση και ειδικά τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει μεν την κριτική του κατά της κυβέρνησης για συγκεκριμένους χειρισμούς, αλλά σε γενικές γραμμές να μην ανεβάζει τους τόνους και να μη δίνει την αίσθηση του επείγοντος και ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που πιέζεται από τις ενέργειες της Άγκυρας. Το ίδιο θέλει να πράξει και η κυβέρνηση κι αυτός φαίνεται πως είναι ένας από τους λόγους που προσώρας αποκλείεται το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, ότι στο περιθώριο του σημερινού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες, ο κ. Δένδιας θα παραθέσει πρόγευμα εργασίας προς τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ με προσκεκλημένους τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ και τον ασκούντα χρέη υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας. Αντικείμενο της συνάντησης είναι ασφαλώς η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, ιδιαίτερα μετά το γαλλικό μπλόκο στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, με την Ελλάδα ν’ αναλαμβάνει έτσι πρωτοβουλία υπέρ της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας όσον αφορά στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις