Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα – Άκυρη η απόφαση του Δήμου Σητείας

Έτσι θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα – Άκυρη η απόφαση του Δήμου Σητείας

Με ειδικούς κανόνες θα ανοίξουν τη Δευτέρα δημοτικά και νηπιαγωγεία. Άκυρο στην απόφαση του Δήμου Σητείας για αναστολή της λειτουργίας των σχολείων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Voucher σε μαθητές για αγορά υπολογιστή.

Τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν τα σχολεία (δημοτικά και νηπιαγωγεία) την Δευτέρα εξειδίκευσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή.

Μιλώντας στο MEGA, η κ. Μακρή ανέφερε πως η προσέλευση των μαθητών θα γίνεται κλιμακωτά και όχι όλοι μαζί.

Το ποια τάξη θα πηγαίνει νωρίτερα και ποια αργότερα θα αποφασίζεται από το κάθε σχολείο και την σχολική επιτροπή. Το μέτρο αυτό θα ισχύει στα σχολεία που έχουν πολλούς μαθητές.

Κάθε τάξη επίσης θα βγαίνει διαφορετικές ώρες για διάλειμμα, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός.

Άκυρη η απόφαση του Δήμου Σητείας

Η υφυπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στην απόφαση του Δήμου Σητείας για κλειστά σχολεία όλων των βαθμίδων μέχρι τις 18 Ιανουαρίου.

Τόνισε ξεκάθαρα πως την απόφαση για άνοιγμα και κλείσιμο σχολείων για όλες τις περιοχές την παίρνει το υπ. Παιδείας μαζί με τους ειδικούς και κανένας Δήμος.

click4more: Νέα συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων: Δύσκολες αποφάσεις για lockdown, click away και κομμωτήρια

Μάλιστα στην εκπομπή βγήκε τηλεφωνικά και ο Δήμαρχος Σητείας Γιώργος Ζερβάκης, που δήλωσε πως από μεριάς του δεν υπάρχει θέμα, και πως ο Δήμος θα πειθαρχήσει στην απόφαση του υπουργείου.

Voucher για αγορά υπολογιστή

Επίσης η κ. Μακρή ανακοίνωσε πως θα υπάρξει voucher που θα δοθεί σε μαθητές προκειμένου να αγοράσουν υπολογιστή, και να μπορούν πιο εύκολα να παρακολουθήσουν την τηλεργασία.

Ανακοινώσεις Χαρδαλιά

Τα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αποτελέσουν οδηγό για τους ειδικούς και ως προς την εισήγησή τους για την επαναλειτουργία ή όχι των εμπορικών καταστημάτων επίσης από την ερχόμενη Δευτέρα. Η σχετική εισήγηση αναμένεται σήμερα και οι αποφάσεις πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν στην απογευματινή τακτική ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Δεν αποκλείεται, όμως, να ληφθούν αποφάσεις και εντός του Σαββατοκύριακου, καθώς οι ημέρες των εορτών οδήγησαν σε μικρότερο αριθμό τεστ κι άρα τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων 24ωρων δεν είναι ξεκάθαρα.

Ελάχιστες πιθανότητες για χαλάρωση των περιορισμών

Επιπλέον, η κινητικότητα που θα υπάρξει από τη Δευτέρα με το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί έναν ακόμη παράγοντα που θα ληφθεί υπόψη σχετικά με τις αποφάσεις για το εμπόριο – το οποίο ούτως ή άλλως προβλέπεται να λειτουργήσει ξανά με τη μορφή του click away και όχι ελεύθερα.

Εντός των επομένων ωρών θα πρέπει, εξάλλου, ν’ αποφασιστεί εν συνόλω εάν θα επιστρέψουμε από τη Δευτέρα στο προηγούμενο καθεστώς του lockdown – αφού τα περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων και άρση των περιορισμών φαντάζουν απειροελάχιστα με βάση τα τρέχοντα επιδημιολογικά δεδομένα – ή το οριζόντιο lockdown που επιβλήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο θα συνεχιστεί.

Ιδιαίτερη αξία έχει πάντως η… προειδοποίηση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη ότι είναι ενδεχόμενο να επιβληθούν αιφνιδιαστικά νέα μέτρα.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις