Ελλάδα

Έτσι θα επιχειρήσει το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο για το προσφυγικό

Ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ θα κατευθυνθεί χωρίς καθυστέρηση προς το το Αιγαίο, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Αμυνας του Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να υποστηρίξει και να συμμετάσχει σε μία ναυτική επιχείρηση παρακολούθησης στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ανακοίνωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, μετά την ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

“Το ΝΑΤΟ και όλες οι πλευρές που συμμετείχαν στις συνομιλίες σήμερα το πρωί εξέφρασαν τη βούληση του ΝΑΤΟ να υποστηρίξει και να συμμετάσχει στην επιχείρηση αυτή”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Από την πλευρά της, η υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ συμφώνησε για τη ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο για την παρακολούθηση των προσφυγικών ροών και την αντιμετώπιση των διακινητών και πρόσθεσε ότι η νατοϊκή επιχείρηση πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν. “Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα”, δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Αμυνας.

Θα είναι η πρώτη φορά που το ΝΑΤΟ, αμυντικός στρατιωτικός οργανισμός, ο οποίος μέχρι σήμερα είχε αρνηθεί να εμπλακεί στην χειρότερη προσφυγική κρίση που γνωρίζει η Ευρώπη από το 1945, πραγματοποιεί τέτοια επιχείρηση παρακολούθησης.

«Το Βερολίνο, η Αγκυρα και η Αθήνα ζήτησαν χθες το βράδυ επισήμως από τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ την οργάνωση “αποστολής παρακολούθησης στο Αιγαίο Πέλαγος”. Αντικείμενο είναι να υπάρξει “μία καθαρή οπτική της κατάστασης στις τουρκικές ακτές”, όπου ανθούν οι δραστηριότητες των διακινητών προσφύγων και μεταναστών, χάρη στην ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο», σύμφωνα με γερμανική κυβερνητική πηγή.

“Οι τρεις χώρες επεσήμαναν την ανάγκη για το ΝΑΤΟ να δράσει γρήγορα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι απολύτως σύμφωνες, διότι διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές”, δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας, διευκρινίζοντας ότι η πρόταση των τριών χωρών συνίσταται στην “επέκταση της ναυτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο”, η οποία σήμερα τελεί υπό τη διοίκηση της Γερμανίας, “ώστε να αντιμετωπισθεί η προσφυγική κρίση”.

Συγκεκριμένα, το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν οι 28 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ “έδωσε εντολή προς τις στρατιωτικές αρχές να γνωμοδοτήσουν για τους τρόπους πραγματοποίησης αυτής της επιχείρησης”, εξήγησε ο Αστον Κάρτερ. “Αυτοί θα εξετασθούν στη συνέχεια από το Στρατιωτικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ και μετά θα υποβληθούν στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο που δίνει το πράσινο φως για κάθε στρατιωιτκή επιχείρηση”, διευκρίνισε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωσε ότι συμμαχική ναυτική δύναμη υπό γερμανική διοίκηση θα κατευθυνθεί “χωρίς καθυστέρηση” στο Αιγαίο για “να συνδράμει στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων” από τους διακινητές μεταναστών .

Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ο αμερικανός στρατηγός Φίλιπ Μπρίντλαβ, “δίνει αυτήν τη στιγμή διαταγή στη μόνιμη ναυτική δύναμη…να αναπτυχθεί στο Αιγαίο Πέλαγος χωρίς καθυστέρηση και να αρχίσει εκεί τις δραστηριότητες παρακολούθησης”, δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ παρουσιάζοντας την ναυτική επιχείρηση που θα αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και για την πραγματοποίηση της οποίας έδωσε σήμερα την έγκρισή της η Ατλαντική Συμμαχία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Κόρινθος: Κατέρρευσε 42χρονος κατά τη διάρκεια πεζοπορίας – Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο νοσοκομείο
Ο άνδρας αισθάνθηκε ξαφνική αδιαθεσία στην περιοχή της Αλμυρής - Ο 37χρονος που ήταν μαζί του κάλεσε σε βοήθεια και στήθηκε επιχείρηση για τη μεταφορά του
Διάσωση
Δύο ανήλικοι και ένας 18χρονος συνελήφθησαν για διακίνηση ναρκωτικών σε Θησείο και Κεραμεικού
Κατασχέθηκαν 12 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 3 αεροβόλα πιστόλια, 3 ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας, αντιασφυξιογόνα μάσκα, σιδερογροθιά, μεταλλικά σφαιρίδια, 3 τρίφτες κάνναβης και 135 ευρώ
αστυνομικοι της ομάδας ΔΙΑΣ
Πάρνηθα: Αιχμαλωτίστηκε ο λύκος που πλησίαζε κατοικημένες περιοχές – Έρευνα για το εάν είναι το ζώο που επιτέθηκε σε περιπατητή στο Κρυονέρι
Το ραδιοσημασμένο αρσενικό φαίνεται να είχε εξοικειωθεί με την ανθρώπινη παρουσία - Μεταφέρεται στον «Αρκτούρο» στη Φλώρινα
Λύκος 7
Ισχαιμία του μυοκαρδίου «έδειξαν» οι ιστολογικές του Μαζωνάκη - «Απαγορεύεται να γίνει μέθη σε κάποιον που κάνει πλασμαφαίρεση» κατέθεσε η αναισθησιολόγος
Ποιες ουσίες εντοπίστηκαν στον οργανισμό του Γιώργου ΜΑζωνάκη και ποια ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την χορήγηση μέθης - Τα «απαγορεύεται» της αναισθησιολόγου
Μαζωνάκης και ιατρείο