Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Έτσι θα γίνουν τα πάρκινγκ για μηχανές στην Αθήνα

Έτσι θα γίνουν τα πάρκινγκ για μηχανές στην Αθήνα
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχέδιο για τη δημιουργία ειδικών χώρων στάθμευσης μόνο για δίκυκλα, επεξεργάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Στόχος, όπως αναφέρουν στο newsit.gr πηγές του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, η αποσυμφόρηση κεντρικών σημείων πόλεων τα οποία ασφυκτιούν λόγω των πολλών δικύκλων που παρκάρουν σε κάθε πιθανό σημείο.

Μέχρι ώρας, θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας υπάρχει μόνο για τα υπαίθρια πάρκινγκ αυτοκινήτων. Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, στο μέλλον θα μπορεί κάποιος να διαθέσει για παράδειγμα ένα οικόπεδό του σε κεντρικό σημείο μιας πόλης, ώστε αυτό να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης δικύκλων. Δηλαδή μηχανών και ποδηλάτων.

Κατ’ αυτόν τρόπο, εκτιμούν στο υπουργείο, και θα δοθεί λύση στο πρόβλημα του παρκαρίσματος και θα μπορεί κανείς να επενδύσει χρησιμοποιώντας έναν χώρο του τον οποίο δεν έχει άλλον τρόπο να αξιοποιήσει. Θα πρόκειται, όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών στο newsit.gr, για μια πρόσθετη λύση ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχει έντονο πρόβλημα στάθμευσης, όπως είναι τα κέντρα των πόλεων όπου βρίσκονται δημόσιες υπηρεσίες ή νυχτερινά κέντρα.

Η απόφαση όπως πληροφορεί το υπουργείο, θα περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των πάρκινγκ δικύκλων και συγκεκριμένα τις ελάχιστες διαστάσεις, τον φωτισμό που θα πρέπει να υπάρχει τη νύχτα, τις τεχνικές προδιαγραφές, όπως είναι οι διαγραμμίσεις, τα όρια θέσεις οχήματος κ.ο.κ. καθώς και τη φύλαξη. Ταυτόχρονα θα εξεταστούν το ενδεχόμενο να επιτρέπεται η κατακόρυφη ανύψωσης (όροφοι ή επίπεδα) ώστε να αυξάνεται η χωρητικότητα στα πάρκινγκ που βρίσκονται σε μικρά οικόπεδα, αλλά και η δυνατότητα δημιουργίας χώρου στάθμευσης δικύκλων και στα πάρκινγκ αυτοκινήτων, εφόσον γίνουν οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις.
Τον σχεδιασμό του πλάνου έχουν αναλάβει προς το παρόν αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, οι οποίες στην παρούσα φάση μελετούν την αντίστοιχη νομοθεσία του εξωτερικού καθώς και το τι προβλέπεται αναφορικά με το πάρκινγκ για κάθε τύπο μηχανής και για ποδήλατα. Σε κάθε περίπτωση, αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών το σχέδιο πρόκειται να ανακοινωθεί και καλώς εχόντων των πραγμάτων να προχωρήσει στις αρχές του επόμενου έτους.
Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις