Πέμπτη, 18 Απρ.
20oC Αθήνα

Eurovision 2018: Από τη συμμετοχή της Ελλάδας το 1974 στην Eurovision 2018

Eurovision 2018

Στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας διεξάγεται ο διαγωνισμός τραγουδιού Eurovision 2018. Σήμερα ο δεύτερος ημιτελικός και το Σάββατο ο πολυαναμενόμενος τελικός!

Μετά τη νίκη του Σαλβαντόρ Σομπράλ στην Eurovision 2017 με το τραγούδι «Amar pelos dois», ο διαγωνισμός της Eurovision 2018 διεξάγεται στο Altice Arena, στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας. Ο διαγωνισμός διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο από το 1956 και αποτελεί έναν από τους μακροβιότερους τηλεοπτικούς θεσμούς. Η ιστορία της είναι άκρως ενδιαφέρουσα όπως και οι συμμετοχές της Ελλάδας από το 1974…

Δεύτερος ημιτελικός της Eurovision 2018

Στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision 2018 διαγωνίστηκαν 19 χώρες. Ύστερα από κλήρωση η Ελλάδα, με την Γιάννα Τερζή και το τραγούδι «Όνειρό μου», το οποίο έγραψαν οι: Γιάννα Τερζή, Άρης Καλημέρης, Δημήτρης Σταματίου και Μιχάλης Παπαθανασίου, εμφανίστηκε στην 14η θέση, ενώ η Κύπρος, με την Ελένη Φουρέιρα και το τραγούδι «Fuego», σε σύνθεση του Άλεξ Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε τελευταία, δηλαδή στην 19η θέση.

Η Γιάννα Τερζή με το Όνειρό μου δεν κατάφερε να πείσει το κοινό της Ευρώπης και αποκλείστηκε. Τεχνικά λάθη και αστοχίες οδήγησαν σε αποτυχία της χώρα μας. Από την άλλη, όμως η Ελένη Φουρέιρα με το «Fuego» έβαλε φωτιά στη σκηνή. Με μια ολοκληρωμένη και δυναμική εμφάνιση πήρε το εισιτήριο με την Κύπρο για τον τελικό.

Σήμερα, διεξάγεται ο δεύτερος ημιτελικός με τη συμμετοχή 18 χωρών. Οι χώρες που θα διαγωνιστούν είναι: Νορβηγία, Ρουμανία, Σερβία, Σαν Μαρίνο, Δανία, Ρωσία, Μολδαβία, Ολλανδία, Αυστραλία, Γεωργία, Πολωνία, Μάλτα, Ουγγαρία, Λετονία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Ουκρανία και το Stoiximan.gr δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από αυτό το γεγονός με δεκάδες επιλογές.

Ο μεγάλος τελικός της Eurovision 2018 το Σάββατο!

Στον τελικό της 12ης Μαΐου θα συμμετάσχουν συνολικά 26 χώρες, εκ των οποίων οι είκοσι από τους δύο ημιτελικούς, δέκα από κάθε βραδιά. Συγκεκριμένα, από τον πρώτο ημιτελικό θα απολαύσουμε στη σκηνή του τελικού: Αυστρία, Εσθονία, Κύπρος, Λιθουανία, Ισραήλ, Τσεχία, Βουλγαρία, Αλβανία, Φινλανδία και Ιρλανδία. Ακόμη, θα τραγουδήσουν οι «Big Five» (Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία), καθώς και η διοργανώτρια Πορτογαλία. Τα ζωντανά σόου, παρουσιάζονται από τις Καταρίνα Φουρτάντο, Ντανιέλα Ρουά, Φιλομένα Καουτέλα και Σίλβια Αλμπέρτο.

Η Altice Arena όπου γίνονται τα σόου, κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Έκθεση του 1998 (Expo ’98). Έχει χωρητικότητα 20.000 θεατών, κάνοντάς την, τον μεγαλύτερο κλειστό χώρο εκδηλώσεων στην Πορτογαλία και έναν από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη.

Το μεγάλο μουσικό πάρτυ της Ευρώπης ξεκίνησε χθες με την μεγάλη πρόκριση της Κύπρου και τον αποκλεισμό της Ελλάδας, και συνεχίζεται αύριο και το Σάββατο με τον 2ο ημιτελικό και τον τελικό.  Το Stoiximan.gr δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει πλούσιο προϊόν και για το συγκεκριμένο event, με περισσότερες από 100 στοιχηματικές επιλογές, Live betting και ειδική προσφορά για τον τελικό.  Οι 110 και πλέον επιλογές αφορούν τον νικητή, ποιός θα τερματίσει στους πρώτους 4, ποιός θα τερματίσει στους πρώτους 5, ποιά θα είναι η πρώτη Βαλκανική χώρα και πολλές ακόμη επιλογές.

Η μετάδοση του δεύτερου ημιτελικού σήμερα 10 Μαΐου και του τελικού στις 12 Μαΐου, όπως έγινε και στον πρώτο ημιτελικό, γίνονται από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤHD. Οι δύο υπόλοιπες φάσεις του διαγωνισμού, σήμερα και το Σάββατο, θα μεταδοθούν και ραδιοφωνικά από το «Δεύτερο Πρόγραμμα» και τη «Φωνή της Ελλάδας». Ακόμη, μπορεί να τις δείτε διαδικτυακά από την υπηρεσία WebTV στο www.ert.gr. Στο σχολιασμό και την παρουσίαση είναι ο Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος και η Δάφνη Σκαλιώνη. Τη μεγάλη βραδιά του τελικού, η Ολύνα Ξενοπούλου, θα ανακοινώσει τη βαθμολογία που θα δώσει η Ελλάδα. Στη ραδιοφωνική μετάδοση για το «Δεύτερο Πρόγραμμα» και τη «Φωνή της Ελλάδας», θα είναι ο Δημήτρης Μεϊδάνης.

Όσα πρέπει να ξέρετε για τη ψηφοφορία

Στον τελικό της Eurovision 2018, οι Έλληνες φίλοι του διαγωνισμού έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν όποιο τραγούδι επιθυμούν εκτός από τη συμμετοχή της Ελλάδας. Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν καλώντας από σταθερό στο 901 600 41 ΧΧ (προσθέτοντας τα δύο τελευταία νούμερα που αντιστοιχούν στη σειρά εμφάνισης των χωρών τη βραδιά του Α΄ ημιτελικού και του τελικού) ή στέλνοντας γραπτό μήνυμα (SMS) στο 19559 με τον κωδικό της χώρας.

Η χρέωση για κλήση από σταθερά τηλέφωνα είναι 0,65 ευρώ με ΦΠΑ. Η κλήση ή το SMS από κινητά κοστίζει 0,62 ευρώ με ΦΠΑ. Εφαρμόζεται επιπλέον τέλος κινητής 12%, 15%, 18% ή 20% βάσει μηνιαίου λογαριασμού. InternetQ Γραμμή βοήθειας: 211 1021486

Οι τηλεθεατές μπορούν να ψηφίσουν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης όλων των τραγουδιών, σε χρονικό διάστημα που θα ανακοινωθεί στον «αέρα» από τους παρουσιαστές.

Συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision

Η Ελλάδα έχει συμμετάσχει στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 43 φορές από το 1974, με εξαίρεση το 1975, το 1982, το 1984, το 1986, το 1999 και το 2000. Η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με το My Number One της Έλενας Παπαρίζου.

Κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα (1974-1999), η Ελλάδα είχε πετύχει μόνο δύο φορές αποτέλεσμα στην 5άδα. Η πρώτη ήταν το 1977. Τότε, το “Μάθημα Σολφέζ” έφερε την χώρα στην 5η θέση. Αυτό έγινε ξανά το 1992 με την Κλεοπάτρα που ερμήνευσε το “Όλου του κόσμου η ελπίδα”. Από το 2001 και μετά, η Ελλάδα αναδείχθηκε μία από τις πιο επιτυχημένες χώρες στον διαγωνισμό. Από το 2004 έως το 2011 τερμάτιζε πάντα στην πρώτη 10αδα, συμπεριλαμβανομένου τρίτες θέσεις το 2001 για τους Antique, το 2004 για τον Σάκη Ρουβά και το 2008 για την Καλομοίρα.

Ως το 2015 η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες μαζί με την Ρωσία, την Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και την Ουκρανία, που ποτέ δεν είχε αποκλειστεί, από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004. Το 2016 το ρεκόρ αυτό καταρρίφθηκε… Ήταν η χρονιά που η Ελλάδα απέτυχε να προκριθεί με τους “Argo” και το τραγούδι “Utopian Land”, όπως συνέβη και φέτος.

Το ρεκόρ της Έλενας Παπαρίζου με το “My Number One”

Τριάντα ένα χρόνια μετά το ντεμπούτο της, η Ελλάδα κέρδισε για πρώτη φορά το 2005 με την Έλενα Παπαρίζου και το τραγούδι “My Number One”. Το τραγούδι κατείχε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αριθμό των δώδεκα βαθμών που δόθηκαν σε ένα τραγούδι (δέκα συνολικά) μαζί με την Κατρίνα και των Waves το 1997, με το “Love Shine A Light”. Το “My Number One” έκανε την Ελλάδα την πρώτη χώρα (που δεν είναι μέλος των Big Five) να κερδίσει το διαγωνισμό, χωρίς να περάσει από έναν ημιτελικό.

Μετά την Eurovision, το τραγούδι έφτασε στην κορυφή των charts στην Ελλάδα, στην Κύπρο και στη Σουηδία και εισήλθε στην πρώτη δεκάδα των charts στη Ρουμανία, στην Ολλανδία, στην Ουγγαρία, στο Βέλγιο, καθώς και στο αμερικανικό Billboard Hot Club Play Chart.

Το 2006, ο 51ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Οι δύο οικοδεσπότες ήταν ο γνωστός τραγουδιστής και πρώην αγωνιζόμενος, ο Σάκης Ρουβάς και η Ελληνικοαμερικάνα παρουσιάστρια Μαρία Μενούνος. Η τραγουδίστρια που εκπροσωπούσε την Ελλάδα ήταν δημοφιλής Ελληνοκύπρια, Άννα Βίσση.

Απουσίες της Ελλάδας στην Eurovision

  • 1975: Η Ελλάδα δεν συμμετείχε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρώτη συμμετοχή της Τουρκίας, τη στιγμή που ήταν ακόμη νωπά τα γεγονότα του 1974
  • 1982: Η ΕΡΤ ενώ είχε επιλέξει αρχικά τραγούδι (Σαρανταπέντε κοπελιές με ερμηνευτή το Θέμη Αδαμαντίδη), το απέσυρε στη συνέχεια θεωρώντας το, όπως και τα άλλα υποψήφια της χρονιάς εκείνης, μη αντιπροσωπευτικό του ελληνικού τραγουδιού
  • 1984: Τη χρονιά αυτή η ΕΡΤ απεφάνθη ότι η Eurovision είναι διοργάνωση χαμηλού επιπέδου και δεν προκήρυξε καν διαγωνισμό εκπροσώπησης
  • 1986: Η Ελλάδα είχε δηλώσει αρχικά συμμετοχή (είχε μάλιστα κληρωθεί να εμφανιστεί στη 17η θέση) και πιθανότατα να είχε εκπροσωπηθεί με το τραγούδι Βάγκον Λι (Πωλίνα), αποσύρθηκε όμως όταν διαπίστωσε ότι η διοργάνωση είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί το Μεγάλο Σάββατο
  • 1999: Τη χρονιά εκείνη η Ελλάδα αποκλείστηκε από την EBU με βάση τις βαθμολογίες της τα 5 τελευταία χρόνια, ένα σύστημα που απέκλειε μια σειρά χωρών για να μην υπάρχει μεγάλος όγκος συμμετοχών (δεν είχαν καθιερωθεί ακόμη οι ημιτελικοί)
  • 2000: Η επίσημη δικαιολογία της ελληνικής απουσίας ήταν η έλλειψη χρημάτων.

Το ήξερες ότι…

  • Όλες οι χώρες της Ευρώπης έχουν συμμετάσχει στο διαγωνισμό με εξαίρεση το Λίχτενσταϊν, το Κοσσυφοπέδιο και το Βατικανό, ενώ η λέξη «Eurovision» είναι αναγνωρίσιμη σε όλη την Ευρώπη
  • O πρώτος διαγωνισμός της Eurovision διοργανώθηκε στην πόλη Λουγκάνο της Ελβετίας στις 24 Μαΐου 1956
  • Το 1999 καταργήθηκε η απαίτηση για μια ζωντανή ορχήστρα
  • Δεν επιτρέπονται ζώα στον διαγωνισμό
  • Το τραγούδι πρέπει να είναι έως 3 λεπτά και λίγα δευτερόλεπτα, οι άνθρωποι στη σκηνή να είναι τουλάχιστον 16 χρονών και 6 συνολικά

Πηγή βίντεο: Eurovision Song Contest/ EurovisionMovies

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις