Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου αποκλειστικά στο newsit.gr: Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο με τα POS

Ευάγγελος Παπαευαγγέλου αποκλειστικά στο newsit.gr: Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο με τα POS

– Για όλους και για όλα μιλά ο ιδιοκτήτης της Destiny Επενδυτική, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου σε αποκλειστική συνέντευξη στο newsit.gr
– «Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Εγώ το μόνο που έκανα εφαρμόζω τους νόμους του κράτους και της Ευρώπης», λέει χαρακτηριστικά
– Λυγίζει όταν αναφέρεται στην προσωπική του πορεία και ξεκαθαρίζει ότι ο Απόστολος Βακάκης της Jumbo δεν ήξερε τίποτα για τις δραστηριότητές του
– «Ουδέποτε, ουδέποτε ο κύριος Βακάκης γνώριζε τις δουλειές τις οποίες έκανα. Ουδέποτε ασχολήθηκε. Ουδέποτε με ρώτησε»

Ο ιδιοκτήτης της Destiny Επενδυτική, Ευάγγελος Παπαευαγγέλου μίλησε αποκλειστικά στο newsit.gr για όλα όσα ακούγονται τα τελευταία 24ωρα σχετικά με τις πληροφορίες ότι υπάρχει ένα μεγάλο σκάνδαλο με την πώληση ακινήτων σε Κινέζους. Ο επιχειρηματίας και πρώην αντιπρόεδρος της Jumbo απάντησε σε όλα τα ερωτήματα που του τέθηκαν για όλα όσα του καταλογίζονται, για την διαδικασία που ακολουθούσε η εταιρία του. Απάντησε επίσης για το αν γνώριζε για τις δραστηριότητές του ο ιδιοκτήτης της Jumbo, Απόστολος Βακάκης. «Ουδέποτε, ουδέποτε ο κύριος Βακάκης γνώριζε τις δουλειές τις οποίες έκανα. Ουδέποτε ασχολήθηκε. Ουδέποτε με ρώτησε», λέει χαρακτηριστικά. Ο ιδιοκτήτης της Destiny Επενδυτική είναι κατηγορηματικός για τη νομιμότητα των συναλλαγών που κάνει για τις αγοραπωλησίες ακινήτων.

Επίσης, ο κ. Παπαευαγγέλου συγκινείται όταν αναφέρεται στην προσωπική του διαδρομή. Δηλώνει αυτοδημιούργητος και ζητεί να αποκατασταθεί η αλήθεια. Περιγράφει επίσης πως ακριβώς γίνονταν οι αγοραπωλησίες ακινήτων με τους αγοραστές από το εξωτερικό, δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμών ακινήτων που έχει πουλήσει σε Κινέζους. Υποστηρίζει την αθωώτητά του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο χρυσός και στο χώμα να τον βάλεις πάλι θα λάμψει, δε πρόκειται να σκουριάσει». Για το θέμα της Golden Visa ο κ. Παπαευαγγέλου αναφέρει:«Η έκδοση της golden visa δεν είναι δικό μου θέμα ούτε πηγαίνει άνθρωπος δικός μου».

Διαβάστε όλη την συνέντευξη του Ευάγγελου Παπαευαγγέλου στο newsit.gr και στον Θανάση Παπαδή

Στο ερώτημα αν υπάρχει τεράστιο σκάνδαλο με την Κίνα ο κ.Παπαευαγγέλου απαντά:

«Καταρχάς σας καλημερίζω και εγώ και σας ευχαριστώ που ήρθατε να με δείτε προσωπικά και να ακούσετε την πραγματικότητα. Δεν υπάρχει κανένα σκάνδαλο. Εγώ το μόνο που έκανα εφαρμόζω τους νόμους του κράτους και της Ευρώπης. Κατασκευάζω επισκευάζω αγοράζω και πουλώ ακίνητα. Και τα ενοικίαζε είτε μακροχρόνια είτε βραχυχρόνια τίποτα παραπάνω. Εγώ ποτε δεν ασχολήθηκα και η εταιρεία μου με την Golden Visa. Το μόνο που κάνω είναι να πουλάω στους ξένους ακίνητα. Τίποτε άλλο».

Πως γινόταν η αγοραπωλησία των ακινήτων με τους Κινέζους

Πως γινόταν η διαδικασία ήθελε κάποιος Κινέζος να αγοράσει ένα ακίνητο από σας, τον είχατε βρει μέσω κάποιας διαδικασίας, μέσω μίας εταιρείας που συνεργαζόσασταν και έβρισκε ένα ακίνητο που τον ενδιέφερε. Με ποια διαδικασία σας πλήρωνε; Δηλαδή, ποια ήταν η χρησιμότητα των POS στην Κίνα.

«Καταρχάς, όπως σας είπα και προηγουμένως, εγώ κατασκευάζω, ανασκευάζω και πουλώ ακίνητα. Γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς σαν πελάτης που έχετε αγοράσει ακίνητο, όχι από μένα – απ’ αλλού, ότι ερχότανε ο πελάτης είτε αυτός ήταν Κινέζος, είτε Κονγκολέζος, είτε οτιδήποτε άλλο, έβλεπε τα σπίτια και διάλεγε το συγκεκριμένο και συμφωνούσαμε τη τιμή. Υπογράφαμε ένα συμβόλαιο ότι αυτό το σπίτι είναι αυτές οι προδιαγραφές, τα πάντα, τα πάντα, τα πάντα. Ο άνθρωπος έδινε προκαταβολή στο POS με την χρεωστική κάρτα την οποία είχε, έβαζε τον κωδικό του – τον οποίο τον ήξερε μόνο αυτός και κανείς άλλος- και έδινε τη προκαταβολή. Όταν ήταν υπό κατασκευή, αυτό έκανε και 6 μήνες και 7 μήνες να γίνει. Εγώ του το κρατούσα αλλά στη συμφωνία μέσα, με συμβόλαιο κατατεθειμένο παντού, νόμιμο, είχε υποχρέωση μέχρι τη τάδε ημερομηνία να το εξοφλήσει. Χρησιμοποιούσε τη κάρτα του και το εξοφλούσε. Απ’ τη στιγμή που εξοφλούσε, ερχόταν, το αγόραζε και εγώ εκεί σταματούσα. Πάμε τώρα για τη Κίνα. Σας είπα και προηγουμένως, ότι εγώ συνεργάζομαι με μία εταιρεία του εξωτερικού η οποία ειδικεύεται σ’ αυτά τα θέματα. Δηλαδή, έχει γραφεία στη Κίνα, απ’ ότι ξέρω στο Πεκίνο και στη Σανγκάη – ίσως να έχει αλλού δε το ξέρω, έχει υπαλλήλους τους, οι οποίοι προωθούν, διαφημίζουν τα ακίνητα τα οποία κατασκευάζω. Το βλέπουν. Άλλοι ζητάνε ότι θέλουν αλλαγή την οποία την κάνω, άλλοι λένε όπως είναι το θέλω. Και εκεί υπογράφεται συμβόλαιο το οποίο έχει τους όρους του. Κύριε, αυτό είναι το διαμέρισμα, αυτές είναι οι διαστάσεις του, αυτός είναι ο όροφος, αυτή είναι η διεύθυνση του και το κλείνουμε. Για να το δεχτώ αυτό, πρέπει να πάρω μία προκαταβολή και χρησιμοποιούνταν το μηχανάκι και με τη κάρτα του τη χρεωστική και την ταυτοπροσωπία του, ήταν ο ίδιος δεν ήμουν εγώ ή άλλος, πλήρωνε μέσω της κάρτας του, την οποία αυτή η κάρτα, όπως πολύ καλά ξέρουμε γιατί όλοι έχουμε κάρτες, την εκδίδουν τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας που είναι ο κάτοικος».

Της Κίνας, εν προκειμένω.

«Ακριβώς. Μα δε μπορούσε να πάρει κάρτα στην Ελλάδα όταν δεν είναι μόνιμος κάτοικος Ελλάδας».

Οι Ελληνικές τράπεζες και τα POS

Στο ερώτημα ποιος ο λόγος που συνεργαζόταν με δύο ελληνικές τράπεζες όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητα, το 2015 ο κ. Παπαευαγγέλου απαντά:

«Εγώ συνεργαζόμουν με δύο ελληνικές τράπεζες και όχι τρεις που γράφτηκε. Και ευτυχώς διορθώθηκε, απ’ ότι πληροφορήθηκα απ’ τους ίδιους, απ’ την άλλη τράπεζα, και λέει ουδέποτε συνεργάστηκα με τον κύριο Παπαευαγγέλου. Ήταν ψευδές αυτό που εγράφη».

Η μία η τράπεζα είναι η Εθνική, το ‘χει πει, για την άλλη επειδή δεν το ‘χει πει, επισήμως, αν δε κάνω λάθος, ας μη πούμε – διακόψατε τη συνεργασία σας πριν κάμποσο καιρό. Σας αιτιολόγησε;

«Δεν διακόψαμε τη συνεργασία μας. Η τράπεζα είπε ότι τα μηχανάκια τα οποία σου έχω δώσει, νόμιμα, για την Κίνα, σταματάμε. Τα μηχανάκια χρησιμοποιούνται για να καταθέσει τη προκαταβολή. Έχω, όμως, να σας δηλώσω ότι όλες οι πράξεις δεν είναι με μηχανάκια. Ένα μέρος είναι με μηχανάκια και ένα μεγάλο μέρος είναι με τραπεζικά εμβάσματα».

Προφανώς για καλύψετε τη προκαταβολή στο μεσοδιάστημα χρησιμοποιούσατε τα POS, όπως είπατε και πριν.

«Ακριβώς, διότι αν δεν υπήρχε προκαταβολή και συμφωνία που υπογραφότανε δε μπορούσε να ισχύσει η παρακράτηση εκ μέρους μου – η πώληση του ακινήτου. Είναι φυσιολογικό».

Η Golden Visa και οι πωλήσεις ακινήτων από την Destiny Επενδυτική σε Κινέζους

Πόσα ακίνητα πουλήσατε απ’ το 2015 μέχρι σήμερα σε Κινέζους; Έχετε εικόνα;

«Αυτή τη στιγμή, να σου είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω πόσα πουλήσαμε. Αλλά, απ’ ότι φαίνεται, ήμασταν σωστοί. Και αυτό, από που αποδεικνύεται; Οι ίδιοι οι πελάτες που αγοράζανε μας σύστηναν και σε άλλους πελάτες και για αυτό αυξήθηκε και η δουλειά μας. Άρα, τα ακίνητα που τους πουλούσαμε ήτανε σωστά και δεν τους κοροϊδεύαμε. Διότι, πολύ καλά ξέρετε, ότι μία εταιρεία να αναπτυχθεί, αν δεν έχει καλή φήμη και πελατεία και αγγέλους να κάνεις δε πρόκειται να πας μπροστά».

Έχετε εικόνα πόσοι πήρανε Golden Visa απ’ τους πελάτες σας;

«Προσωπικώς, όπως σας είπα, και όταν λέω προσωπικώς, η εταιρεία μου, η DESTINY, της οποίας είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης, και ουδείς άλλος υπάρχει, δεν ασχολείται με την έκδοση της golden visa. Το μόνο που ασχολούμαστε, όπως σας είπα και προηγουμένως, είναι κατασκευή, ανασκευή, πώληση ή ενοικίαση μακροχρόνια ή ημερών, με το Airbnb, τίποτα παραπάνω. Εκεί, η εταιρεία μου σταματάει. Η έκδοση της golden visa δεν είναι δικό μου θέμα ούτε πηγαίνει άνθρωπος δικός μου. Όπως ξέρουμε αυτά, απ’ ότι έχω μάθει και εγώ, τα διαχειρίζονται οι δικηγόροι τους οποίους ο ίδιος ο Κινέζος τους έχει θέσει πληρεξουσίους. Απ’ ότι ξέρω στην Ελλάδα πάει ο Κινέζος, ο οποίος αυτός τον βρίσκει τον δικηγόρο, δε τον συστήνω εγώ, ούτε έχω τον ίδιο δικηγόρο ποτέ, σε ένα συμβολαιογραφείο ή όπου αλλού είναι το νόμιμο και του κάνει την εξουσιοδότηση. Στη Κίνα, πηγαίνει στον πρόξενο ο οποίος πιστοποιεί τη ταυτότητα του, η οποία συμπεριέχεται μέσα στην όλη συμφωνία και το δικό μου, τη συμφωνία και τη φωτοτυπία του διαβατηρίου του και εκεί σταματάω εγώ».

Τα Capital Controls της Κίνας και τα χρήματα που έρχονται στην Ελλάδα

Φέρεστε να συμμετέχετε – η εταιρεία σας να συμμετέχει – σε μία κατάσταση που έβγαιναν παράνομα, εντός ή εκτός εισαγωγικών, χρήματα απ’ τη Κίνα σπάζοντας τα capital control. Αλλά μέσω POS, πόσο σύνηθες είναι να βγαίνει χρήμα από τη Κίνα σπάζοντας τα capital control; Ήταν τόσο διάτρητο το σύστημα;

«Θέλω να σας μιλήσω ειλικρινά, δε το γνωρίζω ούτε και με απασχόλησε. Η δουλειά μου είναι κατασκευή, ανασκευή, πώληση και τέρμα. Τίποτα παραπάνω. Και, όπως γνωρίζετε πολύ καλά και εσείς και εγώ και όλος ο κόσμος, διότι, πλέον, όλοι δουλεύουν με το πλαστικό χρήμα και κάθε ένας μας έχει και ένα όριο. Απ’ τη στιγμή που κάποιος έχει ένα όριο χρήματος πάει στη κάρτα και το πιστώνει. Αν δεν έχεις, και έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, σου λέει “κύριε η συναλλαγή σου δεν εγκρίνεται” και εκεί σταματάς».

Το θέμα ξεκίνησε απ’ τη Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία ζήτησε και άφησε να εννοηθεί – δεν έχω δει το έγγραφο για αυτό με βλέπετε επιφυλακτικό- ότι υπάρχει και θέμα με ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

«Στη περίπτωση μας, για αυτό που με ρωτήσατε, ότι η DESTINY Επενδυτική, και το τονίζω, και ήσαστε – επιτρέψτε μου χωρίς να σας κάνω κοπλιμάν-  ένας απ’ τους αξιοσέβαστους δημοσιογράφους στο χώρο σας, η αλήθεια είναι αλήθεια, λάμπετε σαν τον χρυσό. Ο χρυσός και στο χώμα να τον βάλεις πάλι θα λάμψει, δε πρόκειται να σκουριάσει. Όπως ήσαστε εσείς, έτσι είμαι και εγώ, να λέμε την αλήθεια. Σας ευχαρίστησα προηγουμένως για αυτό. Η εταιρεία τονίζω και πάλι είναι προσωπική μου, μόνο προσωπική μου, και όλο το χρήμα που διακινούνταν όχι απ’ τους προσωπικούς μου λογαριασμούς – απο το λογαριασμό της εταιρείας, τον εταιρικό λογαριασμό και εισπράττονταν καθαρά χρήματα μέσω του τραπεζικού συστήματος για νόμιμες εργασίες που εκτελώ. Διότι, ούτε εγκληματίας είμαι, ούτε εμπόριο ναρκωτικών κάνω, ούτε τίποτα. Είπα, είμαι ένας επιχειρηματίας, 50 χρόνια, για να φτάσω εδώ πέρα δούλεψα πάρα πολύ σκληρά – και νομίζω το έχετε πληροφορηθεί και το ξέρετε και έχει γραφτεί κατά κόρον – δε βρέθηκε ουδείς να με κατηγορήσει ότι δεν δούλεψα. Τα χρήματα και τη περιουσία δε την παντρεύτηκα, δεν την κληρονόμησα. Την δημιούργησα απ’ το μηδέν. Εργαζόμενος το 1965, που από τότε έχω και ένσημα στο ΙΚΑ και εξακολουθώ, δουλεύοντας και σπουδάζοντας. Και δημιούργησα αυτά που δημιούργησα και είμαι περήφανος και για μένα και για την οικογένεια μου και για τα παιδιά μου».

Να κλείσουμε με μία τελευταία ερώτηση. Η Jumbo και ο κύριος Βακάκης γνώριζαν τη δραστηριότητα σας στη Κίνα;

«Έχω δηλώσει κατηγορηματικά και το δηλώνω με τη καρδιά, με το χέρι και στη καρδιά και στο Ευαγγέλιο, γιατί πιστεύω. Ουδέποτε, ουδέποτε ο κύριος Βακάκης γνώριζε τις δουλειές τις οποίες έκανα. Ουδέποτε ασχολήθηκε. Ουδέποτε με ρώτησε. Δεν υπήρξε καμία ενημέρωση τους εκ μέρους μου και ποτέ δεν ανακατεύθηκε, είναι ξεκάθαρο αυτό. Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, αμέσως στις 29 του μηνός υπέβαλα την παραίτηση μου, διότι δεν ήθελα να συνδεθούν οι προσωπικές μου – ατομικές μου επιχειρηματικές δραστηριότητες με το Jumbo. Και μακάρι να υπήρχαν εταιρείες σαν το Jumbo με τόση διαφάνεια, με τόση καθαρότητα σε όλο τον κόσμο. Και πάλι, το τονίζω, ουδεμίαν σχέση έχει ούτε ο κύριος Βακάκης ούτε το Jumbo σε αυτή τη δουλειά. Όλα αυτά που γράφονται είναι ψευδέστατα. Μπορείτε να ρωτήσετε και τον ίδιο και οποιονδήποτε».

Σας ευχαριστώ πολύ.

«Και εγώ σας ευχαριστώ και η μόνη παράκληση, με τη καλή έννοια, που κάνω και το οποίο ζητώ, να αποκατασταθεί η αλήθεια. Διότι, όπως ξέρετε, ο κάθε άνθρωπος δε ζει μόνο να δημιουργεί ή να βγάζει λεφτά. Ζει και για μια τιμή και αυτό είναι που εμείς οι παλιοί πρέπει να κληρονομήσουμε στους νεώτερους, είτε είναι παιδιά είτε είναι επιχειρηματίες. Πάνω απ’ όλα, άνθρωπος».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις