Ελλάδα

Ευλογία των πιθήκων – Γαλιατσάτος: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο μετάλλαξης σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Η «Ευλογιά των πιθήκων» είναι ο νέος φόβος που κυριεύει ολόκληρο τον πλανήτη, πάνω που πήγε να «ανασάνει» από την πανδημία του κορονοϊού. Ύποπτο κρούσμα έχει καταγραφεί και στην χώρα μας, με τον 29χρονο Βρετανό να νοσηλεύεται σε αρνητικό θάλαμο στο νοσοκομείο «Αττικόν». 

Για την ευλογία των πιθήκων που έχει σημάνει συναγερμό στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα μίλησε την Κυριακή στην ΕΡΤ ο πνευμονολόγος και επικεφαλής μονάδας Covid του νοσοκομείου John Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος. Όπως εξήγησε, υπάρχουν δύο παραλλαγές του ιού, με αυτή της κεντρικής Αφρικής να είναι πιο σοβαρή και να παρουσιάζει θνησιμότητα στο 10%των κρουσμάτων. Στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ – όπως είπε – εντοπίζεται η παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής, που είναι ηπιότερη. 

«Η τόσο γρήγορη διασπορά του συγκεκριμένου ιού στον κόσμο, μας κάνει να πιστεύουμε πως ίσως πρόκειται για μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων», σημείωσε ο Παναγής Γαλιατσάτος, «καθώς φαίνεται να μεταδίδεται μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και όχι μόνο με την επαφή με εξάνθημα πάσχοντος, όπως συμβαίνει στην Αφρική».

Click4more: Ευλογιά των πιθήκων: Τι γνωρίζουμε έως τώρα για τον ιό – Πως μεταδίδεται και ποιοι οι τρόποι πρόληψης και θεραπείας

Ο καθηγητής εκτίμησε πως δεν υπάρχει φόβος πανδημίας με την ευλογιά των πιθήκων. Όσο για την παραλλαγή της Ανατολικής Αφρικής σημείωσε πως «είναι πιο μεταδοτική αλλά δεν οδηγεί σε σοβαρή νόσο, οπότε δεν υπάρχει και κίνδυνος να δημιουργηθεί συμφόρηση στα νοσοκομεία από τις νοσηλείες».

Το μυστήριο στο οποίο η επιστημονική κοινότητα δεν έχει απαντήσει ακόμη είναι το «πως βγήκε από την Αφρική και μεταδόθηκε στον κόσμο η ευλογιά των πιθήκων». 

Επιπλέον σημείωσε, πως τα συμπτώματα της νόσου με τον πυρετό, τις κεφαλαλγίες και τα εξανθήματα είναι πιό εμφανή από αυτά του κορονοϊού και ο ασθενής οδηγείται σε απομόνωση και στην άμεση αντιμετώπισή τους, περιορίζοντας έτσι την μετάδοση.

Click4more: Ευλογία των πιθήκων – Τούντας: Θα έχουμε πολλά περισσότερα κρούσματα, να επιστρέψει η μάσκα

«Είναι μικρόβιο γνωστό εδώ και 70 χρόνια στην ιατρική κοινότητα” επισημαίνει, όσο για τη μετάδοσή της συγκεκριμένης ιογενούς λοίμωξης, σημειώνει πως “γίνεται με την επαφή με δερματικές βλάβες πάσχοντος (εξάνθημα)».

«Εξετάζουμε τώρα εάν υπάρχει μια μετάλλαξη του ιού της ευλογιάς των πιθήκων που μπορεί να κολλήσει με την αναπνοή. Αναρωτιόμαστε, γιατί δεν εξηγείται πως έχουμε τόσα κρούσματα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Ευρώπη και ΗΠΑ» κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά στο παρακάτω βίντεο:

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
«Ναυμαχία» για τα νέα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού – Ποιοί είναι οι κατασκευαστές στη μάχη για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας
Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος των FDI και την παραλαβή της φρεγάτας «ΚΙΜΩΝ», η Ελλάδα εισέρχεται σε μια νέα, καθοριστική φάση...
«Ναυμαχία» για τα νέα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού – Ποιοί είναι οι κατασκευαστές στη μάχη για το μεγαλύτερο εξοπλιστικό πρόγραμμα της επόμενης δεκαετίας
Τραγωδία στο Κερατσίνι: Εγγονός εντόπισε νεκρούς τους παππούδες του στο μπαλκόνι του σπιτιού τους
«Πέθανε ο γιος τους, ο πατέρας μου, στα χέρια μου, μπροστά στα μάτια τους και εντάξει, οι άνθρωποι τώρα τελευταία ήταν σε δύσκολη κατάσταση, δεν άντεξαν» λέει ο εγγονός του ζευγαριού
iStock
Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 62χρονου ψαρά στην Πάργα - «Ο θείος τον είδε να βυθίζεται» λέει ο γιος του
Ο αγνοούμενος ψαράς ήταν στη βάρκα του μαζί με τον 70χρονο γαμπρό του, ο οποίος υποστήριξε ότι είδε τον 62χρονο να βουλιάζει - Ότι υπέστη πρόβλημα υγείας υποψιάζεται η οικογένειά του
Ο 62χρονος ψαράς που αγνοείται από την Πάργα