Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τις μωβ μέδουσες στην Εύβοια. Νέα σοβαρά περιστατικά τσιμπήματος από μωβ μέδουσες καταγράφηκαν σε παραλίες.
Όλο και πιο συχνές είναι οι επιθέσεις από μωβ μέδουσες σε ανθρώπους που κάνουν μπάνιο σε κάποια παραλία στην Εύβοια.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Δύο γυναίκες που πήγαν για μπάνιο την Τετάρτη (02.07.2025) στην πολυσύχναστη παραλία του Αγίου Μήνα, στη Χαλκίδα έζησαν τον απόλυτο εφιάλτη.
Όπως αναφέρει το EviaZoom.gr, βγήκαν τρέχοντας από τη θάλασσα με σοβαρές πληγές και σημάδια σχεδόν σε όλο τους το σώμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με το evima.gr, οι μωβ μέδουσες (Pelagia noctiluca) εντοπίζονται στον βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και τη Χαλκίδα, όπως έχει επισημάνει και Ελληνικό Παρατηρητήριο Βιοποικιλότητας.
Η παρουσία τους έχει αυξηθεί σημαντικά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της χώρας φέτος και η Βόρεια Εύβοια αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα, καθώς αποτελεί διέξοδο του Παγασητικού προς τα ανοικτά, όπου επίσης παρατηρείται σημαντική παρουσία μεδουσών, κυρίως στις ανατολικές ακτές.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες λουόμενων, μωβ μέδουσες ενδεικτικά έχουν παρουσιαστεί στην παραλία της Δάφνης, αλλά και σε όλη τη θάλασσα από την πλευρά του Αγίου Μηνά μέχρι τη γέφυρα της Χαλκίδας, καθώς και τη Νέα Αρτάκη.
Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα επώδυνα τσιμπήματα που προκαλούν έντονο πόνο και ερεθισμό του δέρματος, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρότερα συμπτώματα, όπως ναυτία ή δύσπνοια.
Το Παρατηρητήριο επισημαίνει ότι η εξάπλωση των μωβ μεδουσών είναι ταχύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις, καλώντας τους λουόμενους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσιμπήματος
Μην αγγίζετε το σημείο με γυμνά χέρια.
Αφαιρέστε πλοκάμια με τσιμπιδάκι ή κάρτα, όχι με τα χέρια.
Ξεπλύνετε με θαλασσινό νερό – ποτέ με γλυκό.
Εφαρμόστε πάγο ή κρύες κομπρέσες.
Αν χρειαστεί, χρησιμοποιήστε αντιισταμινική κρέμα ή παυσίπονο.
Πιθανά συμπτώματα μετά το τσίμπημα
Έντονος πόνος σαν κάψιμο
Κοκκίνισμα του δέρματος, αποτύπωμα της μέδουσας
Ναυτία, εμετός, διάρροια
Πτώση πίεσης, ταχυκαρδία
Δύσπνοια, βρογχόσπασμος
Προσοχή: Αν εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα όπως υπόταση, βράγχος φωνής, συριγμός ή λιποθυμία, απαιτείται άμεση διακομιδή σε νοσοκομείο.
Τι να έχετε μαζί σας στην παραλία
Για την έγκαιρη αντιμετώπιση ενός πιθανού τσιμπήματος, το Παρατηρητήριο συνιστά να έχετε στην παραλία ένα κιτ πρώτων βοηθειών, με:
Μια πλαστική κάρτα (π.χ. παλιά πιστωτική)
Ένα τσιμπιδάκι
Ένα κυπελλάκι
Λίγη μαγειρική σόδα με θαλασσινό νερό (1:1)
Αντιισταμινικό χάπι
Μια κορτιζονούχα κρέμα, π.χ. Fucicort.