Ελλάδα

Φαρμακοποιοί: Προβλήματα στην εφαρμογή του νέου συστήματος QR code για τα φάρμακα

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς έχει ήδη γίνει σχετικό αίτημα προς την ΗΔΙΚΑ

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στους φαρμακοποιούς η εφαρμογή του νέου συστήματος HMVO στα φάρμακα, «με ευθύνη της ΗΔΙΚΑ», όπως καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ).

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, επεισοδιακή είναι η μετάβαση από το παραδοσιακό σύστημα με την ταινία γνησιότητας στις συσκευασίες των φαρμάκων, στο νέο σύστημα με τη χρήση σειριακών κωδικών QR, που ξεκίνησε να εφαρμόζεται από την Κυριακή (09.01.2025).

Η υλοποίηση του νέου συστήματος γίνεται μέσω του Ελληνικού Οργανισμού Επαλήθευσης Φαρμάκων (HMVO), με σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου των «ψευδεπίγραφων φαρμάκων» και για να προστατευθούν οι καταναλωτές από κινδύνους παραποίησης.

Αν και θα υπάρξει μεταβατικό διάστημα προσαρμογής, οι φαρμακοποιοί ενημερώνουν τα μέλη τους πως με υπαιτιότητα της ΗΔΙΚΑ εμφανίζεται στα συστήματά τους μεγαλύτερος αριθμός πλαισίων επικόλλησης από τον αριθμό των εμβαλαγίων που σαρώνονται, με αποτέλεσμα την σύγχυση και την ταλαιπωρία για τους φαρμακοποιούς.

Σύμφωνα με ενημέρωση προς τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους της χώρας, τα παλιά κουπόνια του ΕΟΦ (υδατογραφημένες ταινίες γνησιότητας) πρέπει να επικολλούνται υποχρεωτικά στο εκτυπωμένο φύλλο εκτέλεσης της συνταγής. Ωστόσο, το σφάλμα στο σύστημα της ΗΔΙΚΑ προκαλεί σύγχυση και καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν την άμεση επίλυση του προβλήματος, καθώς από σήμερα το πρωί έχει ήδη γίνει σχετικό αίτημα προς την ΗΔΙΚΑ. Παράλληλα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, τονίζοντας ότι η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να ελέγχει τις εφαρμογές της πριν τις θέσει σε παραγωγική λειτουργία, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται ούτε οι πολίτες ούτε τα φαρμακεία.

«Επιτέλους η ΗΔΙΚΑ θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορεί να ταλαιπωρεί πολίτες και φαρμακεία και θα πρέπει να ελέγχει και να δοκιμάζει την ορθότητα των εφαρμογών πριν δοθούν σε παραγωγική λειτουργία», σημειώνει ο ΠΦΣ.

Σε επικοινωνία με την ΚΜΕΣ, διευκρινίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα αν τα κουπόνια του ΕΟΦ επικολληθούν σε οποιαδήποτε θέση πλαισίου, γεγονός που δίνει μια προσωρινή λύση στην ταλαιπωρία των φαρμακοποιών. Ωστόσο, παραμένει ζητούμενο η άμεση διόρθωση του προβλήματος από την ΗΔΙΚΑ, ώστε να αποφεύγονται παρόμοιες δυσλειτουργίες στο μέλλον.

Να σημειωθεί πως για την ενημέρωση των πολιτών, ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, θα παραχωρήσει αύριο, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2025, στις 09:30 μ.μ., συνέντευξη Τύπου με θέμα την «Έναρξη εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας για ψευδεπίγραφα φάρμακα – HMVO», στην αίθουσα Τύπου του Υπουργείου Υγείας, στην οδό Αριστοτέλους.

Πηγή: Iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ο Κώστας Σινάνης επέστρεψε στο δημαρχείο του Αη Στράτη: Είχε διαγνωστεί με καρκίνο και έκανε χημειοθεραπείες – Το μήνυμά του
«Σε 365 ημέρες, αξίζει να αφιερώσουμε έστω μία ή δύο στην υγεία μας», είπε ο δήμαρχος Αη Στράτη, προσθέτοντας πως η πρόληψη είναι κρίσιμη τόσο για τον ίδιο τον άνθρωπο όσο και για την οικογένειά του
Ο Κώστας Σινάνης επέστρεψε στο δημαρχείο του Αη Στράτη:  Είχε διαγνωστεί με καρκίνο και έκανε χημειοθεραπείες – Το μήνυμά του
«Η ΓΑΔΑ σε διάλογο με την Ιστορία»: Επετειακή εκδήλωση με αφορμή την 25η Μαρτίου – Κεντρική ομιλήτρια η Μαρία Ευθυμίου
Αναδείχθηκε ο σύγχρονος ρόλος της ΕΛΑΣ ως εγγυήτρια της έννομης τάξης και προστάτιδας των θεσμών, συνεχίζοντας ιστορικά την προσπάθεια διασφάλισης της σταθερότητας
Αθανάσιος Κάμπρας / Μαρία Ευθυμίου
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη
Σε προνομιακή τοποθεσία στην ανατολική πλευρά του The Ellinikon, το East Village και το Skyline Havens υπόσχονται σύγχρονη, «έξυπνη» διαβίωση με άμεση πρόσβαση στο μετρό, κοντά στο πάρκο, το mall και τις βασικές υποδομές της νέας ανάπτυξης.
East Village στο The Ellinikon: Η νέα γειτονιά που ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα με την πόλη