Ελλάδα

Φωκίδα: Με ελικόπτερο η μεταφορά των 4 νεκρών από τα Βαρδούσια όρη – «Δεν είχε μεγάλη εμπειρία», λέει ο θείος ενός εκ των ορειβατών

Η επιχείρηση ανάσυρσής τους είναι δύσκολη και καθοριστική είναι η συνδρομή μιας έμπειρης ορειβατικής ομάδας που προπορεύεται και στην συνέχεια ακολουθούν τα σωστικά συνεργεία

Με τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος της εξαφάνισης τεσσάρων ορειβατών στα Βαρδούσια όρη της Φωκίδας, καθώς εντοπίστηκαν νεκροί καταπλακωμένοι από χιονοστιβάδα.

Οι τέσσερις ορειβάτες, ο Κωνσταντίνος Π., ο Γιώργος Δ., ο Θανάσης Κ. και η Δώρα Κ., είχαν ξεκινήσει το πρωί της ημέρας των Χριστουγέννων για την κορυφή του βουνού στη Φωκίδα, ωστόσο, αυτή έμελλε να ήταν τελευταία τους πορεία στα βουνά.

Οι 4 ορειβάτες – 3 άνδρες και μία γυναίκα – είχαν ξεκινήσει από το χωριό «Αθανάσιος Διάκος» για ορεινή διαδρομή σε δύσβατο σημείο. H επιχείρηση μεταφοράς τους, από το δύσβατο σημείο όπου έχουν εντοπιστεί, έχει προγραμματιστεί για σήμερα και μάλιστα θα χρησιμοποιηθεί ελικόπτερο λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Η επιχείρηση είναι δύσκολη και καθοριστική είναι η συνδρομή μιας έμπειρης ορειβατικής ομάδας που προπορεύεται και στην συνέχεια ακολουθούν τα σωστικά συνεργεία. Το ελικόπτερο έχει ζητηθεί γιατί σε διαφορετική περίπτωση οι σοροί θα πρέπει να τοποθετηθούν σε φορεία και οι διασώστες τις μεταφέρουν περποατώντας για τρεις με τέσσερις ώρες. 

 

Τους τέσσερις ορειβάτες εντόπισαν οι διασώστες σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, ήταν σχεδόν αγκαλιασμένοι, γεγονός που δείχνει ότι δεν πρόλαβαν να αντιδράσουν, καθώς καταπλακώθηκαν αιφνιδιαστικά από χιονοστιβάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες φίλων τους, επρόκειτο για έμπειρους ορειβάτες.

Στην περιοχή όπου έχασαν τη ζωή τους πρόκειται για ένα σημείο με απότομα περάσματα και κάθετες πλαγιές. Όπως αναφέρουν ορειβάτες και διασώστες ότι ακόμα και ένας μικρός θόρυβος ή μια φωνή μπορεί να προκαλέσει χιονοστιβάδα, όταν το χιόνι είναι φρέσκο και ασταθές.

«Ο Κωνσταντίνος δεν είχε μεγάλη εμπειρία από τα βουνά», λέει ο θείος του

Απαρηγόρητοι είναι οι συγγενείς των ορειβατών που έχασαν τη ζωή τους στα Βαρδούσια όρη κάποιοι μάλιστα βρίσκονται ήδη στο χωριό Αθανάσιος Διάκος. Ο θείος του 35χρονου Κωνσταντίνου Π. μιλώντας στο newsit.gr ανέφερε… «Το παιδί έφυγε απο την Κοζάνη και πήγε στη Λιβαδειά την παραμονή των Χριστουγέννων. Χθες με πήρε ο πατέρας του τηλέφωνο και μου είπε οτι τελείωσε το παιδί. Αυτό που έκαναν ήταν επικίνδυνο. Δεν γνωρίζω αν ήξεραν πόσο επικίνδυνο ήταν αυτό. Ο Κωνσταντίνος δεν είχε μεγάλη εμπειρία απο τα βουνά. Ο αδελφός του γνώριζε καλά, όμως αυτός όχι. Δεν είχα ακούσει καμιά φορά ότι ασχολιόταν με αυτά. Ο ανιψιός μου έμενε στην Τσεχία και εργαζόταν σε μια πολυεθνική. Έχει γυρίσει όλο τον κόσμο. Ήρθε για τις γιορτές για διακοπές στην Ελλάδα, στην Κοζάνη. Και πήγε στο βουνό με αυτή την παρέα και δυστυχώς τελείωσε με αυτόν τον τρόπο. Ο αδελφός μου πήγε στη Λιβαδειά τώρα να δει τι γίνεται. Είναι δύσκολο όλο αυτό για μας».

Δύσκολη επιχείρηση

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση ανάσυρσης των τεσσάρων σορών από τη χιονισμένη πλαγιά. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της κοινότητας Αθανασίου Διάκου, Κ. Μαστροκωστόπουλος, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο από τις 5», έχουν ξεκινήσει οι δυνάμεις για την προσέγγιση του σημείου όπου βρέθηκαν οι τέσσερις ορειβάτες, ενώ έχει ζητηθεί και η συνδρομή ελικοπτέρου αν ο καιρός είναι καλός, για τη μεταφορά τους, λόγω της μεγάλης απόστασης από τον πλησιέστερο δρόμο. «Βρίσκονται σε ένα σημείο που για να πλησιάσουμε στον κοντινότερο δρόμο είναι αρκετά μεγάλη απόσταση και όταν υπάρχουν και τα φορεία, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο θα είναι», είπε.

Καθοριστικό βοήθεια προσφέρει επίσης ομάδα έμπειρων ορειβατών «που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή», τόνισε.

Οι καιρικές συνθήκες την ημέρα της τραγωδίας ήταν καλές, με ηλιοφάνεια, γεγονός που φαίνεται πως συνέβαλε στη δημιουργία της χιονοστιβάδας, οδηγώντας στο μοιραίο αποτέλεσμα, τόνισε ο κ. Μαστροκωστόπουλος.

Οι συνθήκες ήταν εξαιρετικά δύσκολες – Πιθανή η απώλεια προσανατολισμού

Για την τραγωδία μίλησε στο ΕΡΤnews και ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος, Κώστας Τσίγκας. «Τέσσερις συνάνθρωποί μας ξεκίνησαν για ορειβασία στην περιοχή των Βαρδουσίων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ντόπιων και τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, φαίνεται πως αποπροσανατολίστηκαν», ήταν τα λόγια του.

Όπως εξήγησε, το υψόμετρο, το έντονο ανάγλυφο της περιοχής και οι καιρικές συνθήκες πιθανότατα έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τραγωδία. «Οι συνθήκες λόγω υψομέτρου και έντονου ανάγλυφου ενδεχομένως τους ανάγκασαν να χάσουν τον προσανατολισμό τους. Η ορατότητα ήταν πολύ χαμηλή, υπήρχε πάρα πολύ χιόνι και ενδεχομένως χιονοθύελλα επηρέασε τη διαδρομή που ακολούθησαν», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

«Tο φρέσκο χιόνι και οι ισχυροί άνεμοι ενδέχεται να μετακίνησαν μεγάλες ποσότητες χιονιού. Κάποιος άνεμος μπορεί να οδήγησε μεγάλο όγκο χιονιού στο σημείο όπου τελικά εντοπίστηκαν», πρόσθεσε ο ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος.

Aναφορικά με το εάν ήταν έμπειροι ορειβάτες σημείωσε ότι ορισμένοι είχαν ανέβει στην κορυφή, ωστόσο το χιόνι που είχε πέσει είχε κάνει πολύ δύσκολο το να βρουν τα μονοπάτια.

Μιλώντας τέλος για την επιχείρηση εντοπισμού δήλωσε: «Υπήρχαν και κάποιες καλύβες, αλλά δεν εντοπίστηκαν εκεί. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των drones, του ελικοπτέρου, αλλά και έμπειρων συναδέλφων από τρείς ορειβατικές ομάδες και από τέσσερις ΕΜΑΚ μπορέσαμε να τους εντοπίσουμε».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Παγωμένη Πρωτοχρονιά με κρύο και χιόνια - Οι περιοχές της Αττικής που θα πέσουν οι πρώτες νιφάδες
Ο νέος χρόνος θα μας υποδεχτεί με αρκετό κρύο, καθώς η παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι η πιο παγωμένη μέρα ως τώρα του φετινού χειμώνα φέροντας και τα πρώτα χιόνια στην Αττική - «Μαλακώνει» ο καιρός από την Παρασκευή
Χιόνια στην Αττική
Χιόνια στην Αττική το βράδυ της Παραμονής Πρωτοχρονιάς – Η πρόγνωση του Γιάννη Καλλιάνου
«Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης πρόσκαιρων και τοπικών χιονοπτώσεων σε τμήματα της Αττικής, κυρίως στα βόρεια και βορειοανατολικά του νομού και σε υψόμετρα άνω περίπου των 400 μέτρων»
Καιρός 16
Στρατός Ξηράς: «Νέα εποχή» για το Πυροβολικό με τα ισραηλινά PULS και εκσυγχρονισμό των RM-70
Το Πυροβολικό μεταλλάσσεται και στοχεύει σε ένα πλήρες «kill chain» – από τον εντοπισμό, στην ταυτοποίηση, στη διαταγή βολής, μέχρι την άμεση προσβολή στόχων υψηλής αξίας, σε βάθος και σε χρόνο που πιέζει τον αντίπαλο
Πυροβολικό
Αναβλήθηκε για τις 12 Ιανουαρίου η δίκη του γνωστού τράπερ Ivan Greko
«Οι Εισαγγελικές Αρχές δεν πρέπει να σπεύδουν να ασκούν ποινικές διώξεις υπό την πίεση δημοσιευμάτων, σε υποθέσεις που δεν είναι ώριμες προς εκδίκαση και δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία», δήλωσε ο συνήγορος του κατηγορουμένου
Ο τράπερ Ivan Greko 9