Σάββατο, 25 Μαΐ
28oC Αθήνα

Φολέγανδρος: H «απόπειρα αυτοκτονίας» και η κρίση του δολοφόνου της Γαρυφαλλιάς – Πήρε εξιτήριο

Φολέγανδρος

Ήταν τελικά απόπειρα αυτοκτονίας αυτό που οδήγησε τον 30χρονο, καθ’ ομολογίαν δολοφόνο της άτυχης Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο, αυτό που τον οδήγησε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Νάξου; Η στιγμή που έγιναν όλα, λίγες ώρες πριν από την απολογία του στον ανακριτή, δημιουργούν ερωτήματα…

Νωρίς το πρωί της Πέμπτης (22.07.2021) ήρθε η πληροφορία πως ο 30χρονος που έχει ομολογήσει τη δολοφονία στη Φολέγανδρο, είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο της Νάξου (σ.σ. εκεί κρατείται για να οδηγηθεί στον εισαγγελέα). Η πρώτη πληροφόρηση ήταν πως είτε έπαθε επιληπτική κρίση είτε έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Σε δεύτερο χρόνο αναφέρθηκε πως είχε επιχειρήσει να αυτοκτονήσει με σεντόνι μέσα στο κελί του.

Ήταν όμως έτσι; Προσπάθησε όντως να αυτοκτονήσει λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στον ανακριτή για να απολογηθεί για όσα έγιναν τη 15η Ιουλίου στη Φολέγανδρο και κατέληξαν στο φόνο της 26χρονης Γαρυφαλλιάς;

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Το απόγευμα της Τετάρτης (21.07.2021) αστυνομικός του τμήματος Νάξου βρήκε τον 30χρονο κατηγορούμενο ξαπλωμένο στο πάτωμα του κελιού του. Δεν ήταν τραυματισμένος. Είπε απλά, ο κατηγορούμενος, πως δεν αισθανόταν καλά και ήθελε να πάει στο νοσοκομείο.

Και αυτό έγινε. Τον σήκωσαν και… περπατώντας, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, τον μετέφεραν στο νοσοκομείο του νησιού.

Εκεί, μόλις μπήκε, άρχισε να δείχνει σαν να πάθαινε κρίση επιληψίας. Δεν ήταν καθόλου συνεργάσιμος με τους γιατρούς, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές και αποφασίστηκε να τον κρατήσουν για το βράδυ.

Από τις εξετάσεις που του έγιναν δεν βρέθηκαν ίχνη που να οδηγούν στο συμπέρασμα πως μπορεί να είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας.

Τελικά, λίγο πριν από τις 10:00 πήρε εξιτήριο…

Σύμφωνα με τους γιατρούς που έκαναν δηλώσεις για την υπόθεση, χθες το βράδυ έγινε μια κλήση από την αστυνομία και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ παρέλαβε και μετέφερε τον ασθενή «με πτώση επιπέδου συνείδησης». Αφού εξετάστηκε από ειδικό, έγινε εισαγωγή, πήρε αγωγή, επανεξετάστηκε το πρωί και πήρε εξιτήριο. Οι γιατροί δεν δέχτηκαν καμία ερώτηση, ειδικά για το αν έκανε απόπειρα αυτοκτονίας ο 30χρονος ή όχι. 

 

Οργισμένη ανακοίνωση Κούγια 

Τα όσα έγιναν στη Νάξο προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση του δικηγόρου της οικογένειας του θύματος, Αλέξη Κούγια. Μάλιστα, στη δήλωσή του ο γνωστός ποινικολόγος “θυμάται” ότι και ο έλληνας δράστης της δολοφονίας της Ελένης Τοπαλούδη είχε επιχειρήσει να ισχυριστεί πως ήταν ψυχικά ασθενής. 

Ωστόσο, το Δικαστήριο όχι μόνο δεν τον έκανε δεκτό αυτόν τον ισχυρισμό αλλά όπως τονίζει ο Αλέξης Κουγιας «αγνοώντας παμψηφεί τους ισχυρισμούς του περί ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, οδήγησε ως κατηγορούμενους στο δικαστήριο, τόσο τον ψυχίατρο, που βεβαίωνε ότι ο δράστης είναι ψυχασθενής, όσο και τον δράστη ως ηθικό αυτουργό του εγκλήματος της ψευδούς βεβαιώσεως».

«Να προσέξουν πάρα πολύ τόσο ο δράστης του εγκλήματος εις βάρος της αείμνηστης θυγατέρας των εντολέων μου όσο και ο συνήγορός του, γιατί τους ίδιους κωμικούς ισχυρισμούς περί ψυχικής παθήσεως είχε προβάλει και ο έλληνας δράστης της αποτρόπαιας ανθρωποκτονίας εις βάρος της αείμνηστης Ελένης Τοπαλούδη και στο τέλος με την απόφαση, την οποίαν εξέδωσε το ΜΟΔ Αθηνών, εκτός της ισοβίου καθείρξεως, που επέβαλε στον δράστη, αγνοώντας παμψηφεί τους ισχυρισμούς του περί ψυχοπαθητικής προσωπικότητας, οδήγησε ως κατηγορούμενους στο δικαστήριο, τόσο τον ψυχίατρο, που βεβαίωνε ότι ο δράστης είναι ψυχασθενής, όσο και τον δράστη ως ηθικό αυτουργό του εγκλήματος της ψευδούς βεβαιώσεως.

Αυτά και θα επανέλθω μόλις έχω στα χέρια μου τη δικογραφία», αναφέρει στη δήλωσή του.

Ρεπορτάζ: Μαρίνος Αλειφέρης

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις