Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Φολέγανδρος: Συγκλονίζει η κατάθεση του πρώτου ανθρώπου που είδε το πτώμα της Γαρυφαλλιάς

Φολέγανδρος

Εικόνες που «κόβουν την ανάσα» και καταβάλλουν ακόμα και τους πιο δυνατούς χαρακτήρες, ήταν αυτές που αντίκρισε ο πρώτος άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος με το σκηνικό της δολοφονίας της 26χρονης Γαρυφαλλιάς από τον 30χρονο σύντροφό της, την περασμένη Παρασκευή στη Φολέγανδρο.

Πρόκειται για Αμερικανό τουρίστα που έφτασε μαζί με την οικογένειά του για τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο πανέμορφο νησί των Κυκλάδων. Ήταν ο άνθρωπος που είδε πρώτος το άψυχο σώμα της όμορφης κοπέλας να επιπλέει στα καταγάλανα νερά της παραλίας της Λυγαριάς στη Φολέγανδρο.

Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν λίγα λεπτά πριν τις τέσσερις το μεσημέρι της 16ης Ιουλίου του 2021, όταν ο 52χρονος Αμερικανός υπήκοος -μαζί με την σύζυγό του, την κόρη του και ακόμα πέντε μέλη της παρέας τους- κατευθύνονταν προς τη βραχώδη περιοχή του νησιού, όπου και σημειώθηκε η αποτρόπαια δολοφονία.

«Τη 16η του μηνός Ιουλίου και γύρω στις τέσσερα παρά δέκα ήμασταν οκτώ άτομα με τετράτροχα οχήματα μέχρι το σημείο που ο δρόμος σταματά. Κατεβήκαμε και είδαμε να κάνουν γυμνισμό και επειδή είχαμε παιδιά είπαμε να γυρίσουμε στην παράλια Αγκάλη» αναφέρει ο Αμερικανός στην αρχή της κατάθεσης, η οποία περιλαμβάνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που τα τελευταία 24ωρα έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο.

Φολέγανδρος

«Πήγα προς τη θάλασσα κι είδα το σώμα να επιπλέει»

Συνεχίζοντας την αφήγησή του ο 52χρονος Αμερικανός μιλάει στους αστυνομικούς για το σκουρόχρωμα αυτοκίνητο το οποίο βρίσκονταν στα βράχια. «Στο δρόμο ο οικογενειακός μας φίλος σταμάτησε και μας έδειξε ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε τα alarm ανοιχτά και τους καθρέφτες κλειστούς. Φαινόταν κλειδωμένο σαν κάποιος να το άφησε και να ερχόταν να το πάρει αργότερα», τονίζει.

Ο 52χρονος άνδρας που λίγα λεπτά αργότερα θα έρχονταν αντιμέτωπος με το πιο φρικιαστικό θέαμα που είχε αντικρίσει στη ζωή του, αποφάσισε μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της παρέας του να συνεχίσουν τη διαδρομή τους. «Φύγαμε και μετά από 300 μέτρα σταματήσαμε να βγάλουμε φωτογραφίες. Η γυναίκα μου μου είπε ότι έπρεπε να γυρίσουμε να δούμε εάν όλα είναι καλά κι έτσι κι έγινε», συνεχίζει στην κατάθεσή του.

Click4more: Φολέγανδρος: Την σκότωσα γιατί «με κορόιδευε» και «με έπαιζε» – Ολόκληρη η εξοργιστική απολογία του 30χρονου

«Επέστρεψα στο σημείο εγώ με την κόρη μου που επιβαίναμε στο ίδιο τετράτροχο (σ.σ. γουρούνα). Σταμάτησα αφήνοντας την κόρη μου στη γουρούνα στην κορυφή. Έπρεπε να βρω τρόπο για να κατέβω γιατί ο δρόμος ήταν γεμάτος με πέτρες κι αγκάθια. Μου πήρε περίπου στα δέκα λεπτά για να κατέβω και να σιγουρευτώ ότι δεν χτύπησε κανείς», λέει στους αστυνομικούς κατά τη διάρκεια της προανάκρισης ο 52χρονος.

Μόλις ο αλλοδαπός άνδρας έφτασε στο σημείο που βρίσκονταν σταματημένο το αυτοκίνητο, αμέσως άρχισε να περιεργάζεται το χώρο. «Είδα πράγματα που δεν μπορούσα να καταλάβω. Το πορτ μπαγκαζ ήταν ανοιχτό. Δεν άγγιξα τίποτα και το άφησα έτσι. Εκείνη τη στιγμή η κόρη μου που ήταν στην κορυφή είδε κάτι στη θάλασσα και με ειδοποίησε. Τότε είδα σανδάλια κι ένα φόρεμα στα χόρτα», είπε στους αστυνομικούς ο 52χρονος και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Πήγα προς τη θάλασσα κι είδα το σώμα να επιπλέει. Της φώναξα πολλές φορές. Στην κορυφή είδα τρεις άνδρες και τους φώναξα να καλέσουν την αστυνομία και ότι θα έπρεπε οπωσδήποτε να έρθει και σκάφος. Έψαξα τρόπο να πάω κάτω, δεν μπορούσα όμως και περίμενα τις Αρχές. Τη σορό την έσυρε το κύμα. Ήρθε και το σκάφος. Κάποιος προσπάθησε να της κάνει ανάνηψη. Έβλεπα από απόσταση μέχρι την ώρα που ήρθε η αστυνομία».

Οι κηλίδες πάνω στα βράχια

Εν τω μεταξύ, συντριπτικά είναι τα αποδεικτικά στοιχεία της αυτοψίας τον αστυνομικών στο σημείο όπου ο 30χρονος έβαλε τέλος στη ζωή της 26χρονης φίλης του. Αν και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της απολογίας του δεν κατάφερε να… θυμηθεί αν είχε ξυλοκοπήσει τη Γαρυφαλλιά, το υλικό που συνέλεξαν οι άνδρες τη ΕΛ.ΑΣ. από την αυτοψία που πραγματοποίησαν στα βράχια της Λυγαριάς μια ημέρα μετά το έγκλημα αποτυπώνουν πλήρως τη βαναυσότητα του εγκλήματός του.

Click4more: Φολέγανδρος: «Κόλαφος» η ιατροδικαστική έκθεση για τον καθ’ ομολογίαν δράστη που «δεν θυμάται»

«Η περιοχή της Λυγαριάς είναι βραχώδης και συνορεύει από τη μια πλευρά με τη θάλασσα και από την άλλη με χωμάτινο δρόμο. Στη βραχώδη περιοχή βρέθηκε το αυτοκίνητο. Το εν λόγω όχημα λόγω της εκτροπής του από την πορεία του είχε υποστεί σοβαρές υλικές ζημιές με αποτέλεσμα να βρίσκεται στο σημείο ακινητοποιημένο και μη λειτουργικό με το εμπρόσθιο τμήμα να έχει φόρα προς τον γκρεμό και τη θάλασσα και το οπίσθιο τμήμα να έχει φόρα προς το χωμάτινο δρόμο», αναφέρουν στην αυτοψία τους οι αστυνομικοί και προσθέτουν: «Πλησίον του εμπρόσθιου τμήματος του ανωτέρω οχήματος, υπάρχει σημείο στο γκρεμό που είναι δυνατή η μετάβαση – πρόσβαση ατόμου από το επίπεδο που βρίσκεται το αυτοκίνητο προς τη θάλασσα. Η διαδρομή από το επίπεδο που βρίσκεται το όχημα μέχρι τη θάλασσα είναι κατηφορική και δύσκολη».

Οι αστυνομικοί όμως που έψαξαν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή βρήκαν στις 17η Ιουλίου και «καστανέρυθρες κηλίδες» -κατά πάσα πιθανότητα αίμα- πάνω στα βράχια που αποδεικνύουν ότι ο δράστης εκτός από τον ξυλοδαρμό έσυρε και πάνω στο έδαφος την ανήμπορη να αντιδράσει κοπέλα πριν την πετάξει στη θάλασσα.

Φολέγανδρος

«Κατά τη μετάβασή μας προς τη θάλασσα και ακολουθώντας το μονοπάτι αρχόμενο από το γκρεμνό, εντοπίσαμε πάνω στα βράχια σε απόσταση δύο μέτρων από τη θάλασσα καστανέρυθρες κηλίδες. Πλησίον των κηλίδων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα ασημένιο σκουλαρίκι κι ένα σπασμένο κολιέ αποτελούμενο από μαύρες χάνδρες» αναφέρεται στην αυτοψία που υπάρχει στο φάκελο της δικογραφίας.

Ρεπορτάζ: Θανάσης Γερασιμίδης.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις