Παρασκευή, 29 Μαρ.
23oC Αθήνα

Φονικές φωτιές: Η ελληνική τραγωδία στην Αττική κάνει τον γύρο του κόσμου [pics]

Φονικές φωτιές: Η ελληνική τραγωδία στην Αττική κάνει τον γύρο του κόσμου [pics]

Οι φωτιές στην Αττική που στοίχισαν τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους κάνουν τον γύρο του κόσμου μέσα από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Οι εικόνες φρίκης από τις φονικές φωτιές στην Αττική συγκλονίζουν. Η είδηση για τους 54 νεκρούς και τους 159 τραυματίες (11 διασωληνωμένοι) προκαλεί θλίψη σε όλο τον κόσμο.

Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό το δράμα που εκτυλίσσεται περιφερειακά της Αθήνας με τις καταστροφικές φωτιές να ευθύνονται για δεκάδες νεκρούς, πολλούς τραυματίες αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές.

Χαμένες ανθρώπινες ζωές και τεράστιες καταστροφές στα σπίτια και το φυσικό περιβάλλον είναι ο τραγικός απολογισμός που άφησε πίσω της η μεγάλη πυρκαγιά που έπληξε την περιοχή της Ραφήνας – Πικερμίου και ιδιαίτερα τον οικισμό Μάτι.

Η ελληνική τραγωδία πρωταγωνιστεί στο BBC, το CNN, τον Guardian, την Telegraph, το Aljazeera, το News.com.au και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης του πλανήτη.

Οι μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν με διαφορά λίγων ωρών σε Κινέτα και Ραφήνα. Πυκνοκατοικημένες παραθεριστικές περιοχές όπως η Κινέτα, οι Άγιοι Θεόδωροι αλλά και το Μάτι, ο Νέος Βουτζάς και άλλες περιοχές βρέθηκαν στη δίνη της πύρινης λαίλαπας.

Άνθρωποι εγκλωβίστηκαν στις φλόγες, έτρεχαν να σωθούν με κάθε μέσο και έπεφταν ακόμα και στην θάλασσα.

Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν αναλυτικά πληροφορίες για τη δραματική κατάσταση στην Αττική από τις φονικές φωτιές.

Χαρακτηριστικοί τίτλοι για τις φονικές φωτιές

Spiegel: Tουλάχιστον 50 νεκροί

Die Welt: Bρέθηκαν ακόμα 26 πτώματα. Οι νεκροί από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα ανέρχονται ήδη σε 50

ARD: Φόβοι και για άλλους νεκρούς. Δεκάδες οι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Sueddeutsche Zeitung: Tουλάχιστον 50 oι νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Bρέθηκαν ακόμα 26 νεκροί από τις πυρκαγιές, τουλάχιστον 50 μέχρι στιγμής

Die Zeit: Τουλάχιστον 50 νεκροί από τις πυρκαγιές κοντά στην Αθήνα

DW: «Το χειρότερο δυνατό σενάριο» για τις φωτιές

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Αττική με τουλάχιστον 50 νεκρούς και περισσότερους από 150 τραυματίες απασχολούν από τη Δευτέρα όλα τα γερμανικά μέσα που παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό το δράμα που εκτυλίσσεται περιφερειακά της Αθήνας με τις καταστροφικές πυρκαγιές να ευθύνονται για δεκάδες νεκρούς, πολλούς τραυματίες αλλά και σοβαρές υλικές ζημιές.

Μερικοί ενδεικτικοί τίτλοι:«Δύσκολη νύχτα για την Ελλάδα» (tagesschau.de), «Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην Αττική λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών», WAZ), «Νεκροί και τραυματίες στις πυρκαγιές στην Ελλάδα» (RTL).

H εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung επισημαίνει ότι «ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε υποψίες για εμπρησμό και διέταξε τη μεταφορά πυροσβεστικών αλλά και στρατιωτικών δυνάμεων από άλλες περιοχές της Ελλάδας στην Αθήνα. Παράλληλα οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη συνδρομή άλλων χωρών-μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης. Ήδη η Κύπρος ανακοίνωσε ότι θα στείλει πυροσβέστες και η Ισπανία πυροσβεστικά αεροσκάφη».

Το περιοδικό Focus με τίτλο «Τουλάχιστον 50 νεκροί σε πυρκαγιές στην Ελλάδα» επισημαίνει στην ιστοσελίδα του: «Εδώ και μέρες οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα είναι υπερβολικά υψηλές. Λόγω των ισχυρών ανέμων και της παρατεταμένης ξηρασίας τα δάση πιάνουν εύκολα φωτιά που μεταδίδεται αστραπιαία από το ένα σημείο στο άλλο. Πάνω από την Αθήνα μαύρα σύννεφα καπνού, εκατοντάδες άνθρωποι αναζητούν σωτηρία στη θάλασσα. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας κάνει λόγο για το ‘χειρότερο δυνατό σενάριο‘. Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις ανεξέλεγκτες πυρκαγιές που έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις».

Η Stuttgarter Zeitung παρατηρεί ότι οι χειρότερες ζημιές σημειώθηκαν στην Ραφήνα και το Μάτι, το οποίο όπως γράφει η εφημερίδα έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς. Με το πρώτο φως της μέρας πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ξεκίνησαν και πάλι τις συντονισμένες προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών».

Το περιοδικό Der Spiegel σημειώνει: «Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές οι τραυματίες ξεπερνούν τους 150, πολλοί από τους οποίους νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Κυρίως στο προάστιο Μάτι στα ανατολικά παράλια της Αττικής πολλοί κάτοικοι δεν κατάφεραν να εγκαταλείψουν εγκαίρως την περιοχή και εγκλωβίστηκαν μέσα σε σπίτια και αυτοκίνητα. Ψαράδες, η ακτοφυλακή αλλά και άνθρωποι που έκαναν διακοπές μετέφεραν σε ασφαλή σημεία περισσότερους από 700 ανθρώπους που είχαν καταφύγει στις παραλίες. Σε ορισμένες περιοχές λόγω των πυρκαγιών διακόπηκαν η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, οι τηλεπικοινωνίες, η σύνδεση στο Διαδίκτυο».

Γαλλικός Τύπος και BBC για τις φωτιές στην Αττική

Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει: Μακάβριος απολογισμός στην Ελλάδα από τις φονικές φωτιές: τουλάχιστον 50 οι νεκροί περισσότεροι από 150 οι τραυματίες και ο απολογισμός γίνεται ολοένα και βαρύτερος.

Η Liberation έχει τίτλο: «Πυρκαγιές στην Ελλάδα, δεκάδες οι νεκροί, η βόρεια Ευρώπη ασφυκτιά» και αναφέρει:

Στη νότια Ευρώπη οι τεράστιες φωτιές που έπληξαν χθες, Δευτέρα περιοχές γύρω από την Αθήνα, έχουν προκαλέσει τον θάνατο 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων από 150, εκ των οποίων 12 είναι σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με προσωρινό απολογισμό. Ειδική αναφορά γίνεται τα 26 απανθρακωμένα πτώματα, θύματα της φωτιάς, που βρέθηκαν στον κήπο εξοχικής κατοικίας μόλις λίγα μέτρα πριν από τη θάλασσα.

Οι φωτιές στην Αττική δεν είχαν τεθεί υπό έλεγχο σήμερα νωρίς το πρωί, σύμφωνα με τους πυροσβέστες, ενώ άλλες φωτιές ξέσπασαν τη νύχτα σε άλλα σημεία της Ελλάδας.

Στη Ευρώπη, οι βόρειες χώρες και οι χώρες της Βαλτικής, από το ‘Οσλο έως τη Ρίγα, πλήττονται εδώ και εβδομάδες από τη ζέστη και την ξηρασία που είναι αιτία να πιάνουν φωτιά δάση και βάλτοι, να μειώνεται ο υδροφόρος ορίζοντας και η στάθμη των υδάτων στις μεγάλες λίμνες.

Η εφημερίδα L’Express γράφει: 50 οι νεκροί από τις φωτιές.

Η franceinfo: Ζώνη πυρός έπληξε κατοικημένες περιοχές γύρω από την Αθήνα, τουλάχιστον 50 οι νεκροί. Η Ελλάδα απηύθυνε έκκληση στους ευρωπαίους εταίρους της για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.

Η ladepeche.fr γράφει: Τουλάχιστον 50 οι νεκροί, απο τους οποίους 26 μέσα στον κήπο έπαυλης στο Μάτι.

Πρώτο θέμα έχει το βρετανικό δίκτυο BBC τις δασικές φωτιές που πλήττουν την Ελλάδα, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση ζήτησε διεθνή βοήθεια καθώς τεράστιες, φονικές πυρκαγιές μαίνονται στη χώρα.

Το BBC αναφέρει ότι σε τουλάχιστον 50 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών στις πυρόπληκτες περιοχές κοντά στην Αθήνα, καθώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τη χειρότερη πύρινη καταστροφή την τελευταία και πλέον δεκαετία.

Το BBC επικαλείται τον Ερυθρό Σταυρό και αναφέρει ότι 26 απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν μέσα σε κήπο εξοχικής κατοικίας στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μάτι, το οποίο είναι το επίκεντρο της καταστροφής. Το BBC περιγράφει λεπτομερώς τις επιχειρήσεις των ομάδων διάσωσης με τη βοήθεια σκαφών και ελικοπτέρων για τη μεταφορά των εγκλωβισμένων κατοίκων και την εκκένωση των περιοχών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις