Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Φονική κακοκαιρία στη Μαγνησία

Πλημμύρες από την κακοκαιρία

Τρεις νεκροί και ζημιές στις υποδομές. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός.

Μετά τον 72χρονο κτηνοτρόφο Νικ. Λιάγκα που εντοπίστηκε νεκρός από συνεργεία της ΕΜΑΚ σε περιοχή του Αλμυρού, την Παρασκευή το πρωί νεκροί εντοπίστηκαν επίσης, ο 65χρονος αδελφός του Λευτέρης αλλά και ο έτερος 65χρονος που είχε παρασυρθεί με το αυτοκίνητο του σε άλλη περιοχή και πάλι του Αλμυρού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι από την Τετάρτη το πρωί μέχρι και την Πέμπτη το βράδυ το ύψος της βροχής που έπεσε έφθασε τα 125 χιλιοστά, περισσότερο από το 25% του ετήσιου ύψους βροχής.

Αποτέλεσμα ήταν να προκληθούν πολλές ζημίες σε ολόκληρη τη Μαγνησία, κυρίως στο οδικό δίκτυο, τα δίκτυα άρδευσης, σε καταστήματα, σπίτια, ξενοδοχεία, ενώ προκλήθηκαν τεράστιες ζημίες στην αγροτική οδοποιία, κατολισθήσεις στο Πήλιο όσο και στην επαρχία Αλμυρού, και έχουν καταστραφεί κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες.

Τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο οποιος διαβεβαίωσε ότι οι αποζημιώσεις θα δοθούν άμεσα και χωρίς προβλήματα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ολόκληρο τον Νομό και συνεργεία της Νομαρχίας και του Ε.Λ.Γ.Α. καταγράφουν τις ζημιές, που ήταν τεράστιες στην Αγριά, τη Σκιάθο, τη Λίμνη Κάρλα και στα Κανάλια.

Συνεργεία στον Βόλο αποκαθιστούν τις ζημιές στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Καταστροφές σε πολλές περιοχές

Σφοδρή κακοκαιρία έπληξε τα παράλια του νομού Λάρισας, με έντονες και διαρκείς βροχοπτώσεις και αποτέλεσμα την διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην παραλιακή ζώνη, καθώς θάλασσα και δρόμος έχουν γίνει «ένα».

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν πτώσεις βράχων στον επαρχιακό δρόμο Βελίκας – Παλιουριάς – Κόκκινου Νερού, ενώ είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δεκάδες σπίτια και η πυροσβεστική να δέχεται διαρκώς κλήσεις για άντληση υδάτων. 

Προβλήματα σε πολλές περιοχές του νομού Χαλκιδικής προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν ισόγεια σπίτια και καταστήματα, ενώ δύσκολα γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Στην περιοχή του Πόρτο Κουφό, στη Σιθωνία, υπήρξαν κατολισθήσεις από πέτρες και χώματα, ενώ υπερχείλισαν τα ρέματα Φούρκας, Σίβηρης, Νέας Σκιώνης και Καλλιθέας στη χερσόνησο της Κασσάνδρας (πρώτο πόδι).

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε συνολικά 23 κλήσεις για την απάντληση των υδάτων από κατοικίες και καταστήματα που πλημμύρισαν. Ξεχείλισαν ακόμη και οι ξεροπόταμοι στην Ανατολική Φθιώτιδα λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων. 

Στην περιοχή της Πελασγίας και της Γλύφας, στα όρια της Φθιώτιδας με τη Μαγνησία έχουν κοπεί οι δρόμοι, και το νερό έχει πλημμυρίσει ολόκληρη την παραλιακή ζώνη της Γλύφας. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις το ύψος του νερού ξεπερνά και τα 70 εκατοστά. 

Έχουν πλημμυρίσει δεκάδες σπίτια και μάλιστα χρειάστηκε να μεταφερθούν δυνάμεις της πυροσβεστικής από τη Λαμία για να προχωρήσουν σε άντληση των υδάτων. Ο δρόμος από την Πελασγία προς την Γλύφα έχει καταστραφεί σε δύο σημεία ενώ μηχανήματα της νομαρχίας Φθιώτιδας μετακινούνται προς την περιοχή για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις στους νομούς που χτυπήθηκαν από την κακοκαιρία.

-Στην Μαγνησία 309 κλήσεις,
-Στην Χαλκιδική 64 κλήσεις
-Στην Φθιώτιδα 20 κλήσεις 
-Στην Λάρισα 15 κλήσεις 
-Στην Αττική 18 κλήσεις 


Χιονοπτώσεις

Oι οδικές προσβάσεις από Άρνισσα, Κερασιά και Άγιο Αθανάσιο προς το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμάκτσαλαν (Βόρας) παραμένουν κλειστές, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης. Αλυσίδες απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων από τη Βέροια προς το εθνικό χιονοδρομικό κέντρο του Σελίου, ενώ ο δρόμος από τη Νάουσα προς το Σέλι είναι κλειστός.

Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για την κίνηση των οχημάτων από το 6ο έως το 28ο χλμ. της εθνικής οδού Καστοριάς Φλώρινας μέσω Βίγλας, αλλά και από το 17ο έως το 30ο χλμ. της επαρχιακής οδού Φλώρινας-Καστοριάς μέσω Βιτσίου. Χωρίς αλυσίδες γίνεται η πρόσβαση των οχημάτων προς το χιονοδρομικό κέντρο της Βασιλίτσας, στο νομό Γρεβενών.

 Οι υπηρεσίες της τροχαίας συνιστούν την προσοχή των οδηγών στο ορεινό κεντρικό δίκτυο της Κεντρικής και της Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε