Τρίτη, 30 Απρ.
17oC Αθήνα

Φοροδάνεια η απάντηση στον οικονομικό “πόλεμο” από ΕΚΤ και Θεσμούς

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Υπάρχουν λεφτά και από άλλες πηγές, είπε σε κάποια δήλωσή του ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Δημήτρης Μάρδας. Δεν διευκρίνισε τι ακριβώς εννοούσε, αλλά μία τέτοια πηγή θα μπορούσε να είναι τα φοροδάνεια.

Μπροστά στο χείλος της χρεοκοπίας και στον εκβιασμό που υφίσταται η χώρα με τις δόσεις των δανείων η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει –ή να επιβάλει αν αρνηθούν- από τις τράπεζες να δώσουν φοροδάνεια ως 3.000 ευρώ σε όσους θέλουν να πληρώσουν τις οφειλές τους προς το Δημόσιο ή να καταβάλουν ένα μεγάλο μέρος και να ρυθμίσουν σε δόσεις το υπόλοιπο.

Θα μπορούσαν για παράδειγμα οι τέσσερις συστημικές τράπεζες αλλά και οι άλλες τράπεζες να δίνουν φαστ τρακ δάνεια.

Για παράδειγμα ο φορολογούμενος θα είχε τη δυνατότητα να πάει στο γκισέ της τράπεζας με την ταυτότητα οφειλής από την Εφορία να συμπληρώσει μία φόρμα δανειακής σύμβασης και να συνάψει επιτόπου ένα δάνειο εξάμηνης, ετήσιας ή διετούς διάρκειας με επιτόκιο σαν εκείνο που θα έπαιρνε η τράπεζα αν τα τοποθετούσε σε έντοκα ή ομόλογα του Δημοσίου.

Ο φορολογούμενος να μην παίρνει ούτε ευρώ στα χέρια του και τα χρήματα του δανείου να διατίθενται αυτομάτως για την πληρωμή ή τη ρύθμιση της οφειλής προς το Δημόσιο.

Είναι σίγουρο πως θα έμπαιναν στα κρατικά ταμεία σημαντικά ποσά από τη ρύθμιση και το όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο.

Πρώτον θα έπαιρνε ανάσα το Δημόσιο μέχρι την υπογραφή της τελικής συμφωνίας.

Δεύτερον ο προϋπολογισμός θα παρουσίαζε σημαντικό πλεόνασμα.

Τρίτον θα έβρισκε η κυβέρνηση ισοδύναμα μέτρα για τυχόν δημοσιονομικές απώλειες από άλλα μέτρα.

Τα δύο τελευταία, όπως γίνεται αντιληπτό, θα μπορούσε να είναι ένα ισχυρό χαρτί για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, αφού θα εξέλιπε από το τραπέζι ο κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού και η εκτέλεση του προϋπολογισμού θα παρουσίαζε σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για άλλες πολιτικές υπέρ των ασθενέστερων.

Το ίδιο βεβαίως σύστημα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και για τη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Μάλιστα τα δάνεια αυτά θα ήταν εφικτό να τα εγγυηθεί το ίδιο το Δημόσιο ώστε να μην έχουν πρόσθετα «κόκκινα» δάνεια οι τράπεζες, γιατί από τη στιγμή που θα αποκατασταθεί η ροή των δόσεων θα έχει τη δυνατότητα να τα πληρώσει και να τα χρεώσει πάλι στους δανειολήπτες.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε