Κυριακή, 21 Απρ.
14oC Αθήνα

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Και εγένετο… 15ημερη παράταση

Φορολογικές δηλώσεις 2016: Και εγένετο… 15ημερη παράταση

Τα προβλήματα από την απεργία των φοροτεχνικών και το γεγονός πως ακόμη δεν έχουν υποβληθεί σχεδόν 1,7 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις οδήγησαν το υπουργείο Οικονομικών στην απόφαση να δώσει παράταση 15 ημερών. Έτσι, οι φορολογούμενοι πρέπει να καταθέσουν στην εφορία τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουλίου.

Αν και αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν πως η παράταση θα ήταν 10ήμερη, το υπουργείο Οικονομικών φάνηκε… γαλαντόμο και έδωσε παράταση 15 ημερών, έως την Παρασκευή 15/7/2016. Η παράταση αφορά την υποβολή δηλώσεων τόσο των φυσικών, όσο και των νομικών προσώπων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζοντας την κατάσταση σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και τα προβλήματα που προέκυψαν τόσο από την αποχή των φοροτεχνικών- λογιστών από την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων, όσο και από άλλους λόγους, προχωρά σε ολιγοήμερη παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής τους, έως την Παρασκευή 15/7/2016.

Παράλληλα, τονίζει πως δεν προτίθεται να παρατείνει τη διαδικασία των υποβολών, πέρα από τη νέα καταληκτική ημερομηνία. Οι φορολογούμενοι και οι λογιστές- φοροτεχνικοί καλούνται να υποβάλουν έγκαιρα τις δηλώσεις ώστε να αποφευχθούν προβλήματα σχετικά με την έγκαιρη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και την πληρωμή των σχετικών υποχρεώσεων, σε όσο το δυνατό περισσότερες δόσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόθεσμη δήλωση φόρου εισοδήματος επιφέρει:
1. Πρόστιμο 100 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος δεν τηρεί βιβλία.
2. Πρόστιμο 250 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση απλοποιημένα λογιστικά πρότυπα.
3. Πρόστιμο 500 ευρώ, εάν ο φορολογούμενος τηρεί βιβλία με βάση πλήρη λογιστικά πρότυπα.
4. Για κάθε μήνα καθυστέρησης καταβολής του φόρου, προσαύξηση 0,73% στο ποσό του φόρου που οφείλει.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε