Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιά Εύβοια: Καίγεται δάσος Natura! Σε ετοιμότητα να φύγουν οι κάτοικοι

Φωτιά Εύβοια: Καίγεται δάσος Natura! Σε ετοιμότητα να φύγουν οι κάτοικοι
Φωτογραφία eviazoom.gr

Ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά που προκαλεί τεράστια καταστροφή σε δάσος Natura στην Εύβοια.
Μόνο με εναέρια μέσα η μάχη της κατάσβεσης, σε δύσβατο σημείο οι φλόγες. Πάνω από 200 πυροσβέστες επί τόπου!
Τρία με τέσσερα χιλιόμετρα από το χωριό Μακρυμάλλης η φωτιά λέει στο newsit.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων. Υπόνοιες για εμπρησμό.
Επί τόπου ο ΓΓ Πολιτικής Προστασίας με ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών.
Πνίγεται και η Αττική από τον καπνό της φωτιάς στην Εύβοια.
Πύρινα μέτωπα και σε Θήβα, Θάσο!

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, που ξέσπασε στις 03:10 τα ξημερώματα της Τρίτης (13.08.2019) και καίει συμπαγές πευκοδάσος Natura, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής, προκαλώντας τεράστια οικολογική καταστροφή!

Η πυροσβεστική ενισχύει τις δυνάμεις της στην προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά. Επειδή όμως οι φλόγες καίνε σε δύσβατο σημείο όπου αδυνατούν να φτάσουν πυροσβέστες, η μάχη δίνεται κυρίως με εναέρια μέσα.

Αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν συνολικά 227 πυροσβέστες, με 75 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 6 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα. Το έργο των πυροσβεστών συντρέχουν 8 μηχανήματα έργου καθώς και 10 υδροφόρες της περιφέρειας και των ΟΤΑ.

Ο πυκνός καπνός προκαλεί μεγάλο πρόβλημα και δυσχεραίνει πολύ το έργο των εναέριων μέσων που δεν μπορούν να ρίξουν νερό από πολύ κοντά στο μέτωπο της πυρκαγιάς, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πιλότοι, με υπεράνθρωπες προσπάθειες συνεχίζουν το επικίνδυνο έργο τους.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη ειδοποιηθεί να είναι έτοιμοι να εκκενώσουν τα χωριά που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο της φωτιάς, κυρίως λόγω του πυκνού καπνού που κάνει ανυπόφορη την ατμόσφαιρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πυκνοί καπνοί από το καιόμενο πευκοδάσος από τη συγκεκριμένη φωτιά εκτός του γεγονότος ότι έχουν καλύψει μια μεγάλη περιοχή στην Εύβοια και φτάνουν μέχρι την Αττική έχουν διασπορά ακόμη και στη Μαγνησία και τη Φθιώτιδα.

Φωτογραφία eviazoom.gr
Φωτογραφία eviazoom.gr

Δείτε συγκλονιστικά video από τη φωτιά στην Εύβοια

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής επιχειρούν από την πρώτη στιγμή και τα ξημερώματα ενισχύθηκαν. Χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας προσπαθούν να προσεγγίσουν διάφορα σημεία, χωρίς όμως μέχρι στιγμής ουσιαστικό αποτέλεσμα. Επίσης, μετά από αίτημα της Πολιτικής Προστασίας έχουν ενεργοποιηθεί δυο ομάδεςΔευκαλίων” (μια από το Τατόι και μια από Αυλώνα) στο πλαίσιο του σχεδίου “Ξενοκράτης” για να συνδράμουν στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πριν από λίγη ώρα με εισήγηση της πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονται προς τα εκεί, ενώ πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση, καθώς δεν απειλήθηκε τελικά. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι Μακρυμάλλης Παναγία Θεοτόκος, το οποίο επίσης δεν έπαθε τίποτα από τη φωτιά.

Φωτογραφία ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κοντά στα χωριά η φωτιά

Η φωτιά ξέσπασε ανάμεσα στα χωριά Κοντοδεσπότι και Μακρυμάλλης, έξι χιλιόμετρα βόρεια των Ψαχνών, δήλωσε στο newsit.gr ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς. «Το μέτωπο, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε απόσταση περίπου τριών, τεσσάρων χιλιομέτρων από το χωριό Μακρυμάλλης. Οι κάτοικοι είναι σε ετοιμότητα, αλλά τα χωριά δεν έχουν εκκενωθεί. Οι περισσότεροι είναι στο σημείο και βοηθούν στην κατάσβεση. Κάποιοι άλλοι βρίσκονται στις πλατείες. Υπάρχουν ασθενοφόρα για τυχόν αναπνευστικά προβλήματα. Το δύσκολο κομμάτι αυτή τη στιγμή είναι ο πολύ πυκνός καπνός», τόνισε ο κ. Ψαθάς.

Ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η φωτιά να είναι αποτέλεσμα εμπρησμού. «Οι εκτιμήσεις για την πυρκαγιά συγκλίνουν στο ότι πιθανόν να μην είναι τυχαίο γεγονός, κυρίως λόγω της ώρας που εκδηλώθηκε. Και πέρυσι, ακριβώς την ίδια μέρα, πάλι είχαμε φωτιά στο ίδιο σημείο, λίγο αριστερότερα, η οποία έκαψε δασική έκταση και ελαιόδεντρα», τόνισε.

Όπως είπε, νωρίτερα, η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο εύκολα προσβάσιμο στον καθένα. Η αρχική εστία της φωτιάς ξεκίνησε πολύ κοντά σε δημόσιο δρόμο, είπε, αφήνοντας ακόμη υπόνοιες και για εμπρησμό.

Σε ετοιμότητα για εκκένωση

«Οι κάτοικοι των γύρω χωριών έχουν ειδοποιηθεί και βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για να εκκενώσουν τα χωριά όταν δοθεί εντολή. Μετά την πρόταση της Πυροσβεστικής όλα είναι έτοιμα στην περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθούν χωριά. Η εκκένωση τους είναι θέμα λίγων λεπτών. Είμαστε διαρκώς παρόντες από την πρώτη στιγμή και σε πλήρη ετοιμότητα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Ευβοίας και νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός που συντονίζει τις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς στην περιοχή του Μακρυμάλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Σπανό «η κατάσταση που διαμορφώνεται την τελευταία ώρα δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Σηκώθηκαν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή και η φωτιά κατακαίει πευκοδάσος ανεξέλεγκτα παρά την μεγάλη υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι ενισχυμένες επίγειες και εναέριες δυνάμεις. Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη μπροστά μας. Πρόκειται για δύσβατη περιοχή στην οποία δεν μπορούν να έχουν καλή πρόσβαση οι επίγειες δυνάμεις».

Επί τόπου ο Χαρδαλιάς

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας με ελικόπτερο μεταβαίνει στην περιοχή μαζί με κλιμάκιο της διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γραμματείας, προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες όλων των φορέων για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.

Το ελικόπτερο θα προσγειωθεί σε λίγο στο δημοτικό γήπεδο Ψαχνών και το κλιμάκιο εκτός των άλλων θα έχει συσκέψεις με δασολόγους και άλλους ειδικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και άλλες παρεμβάσεις για να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς.

Παράλληλα ενεργοποιήθηκαν εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας της περιοχής ενώ ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης από όλες τις υπηρεσίες και φορείς της Πολιτικής Προστασίας, στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Στο κέντρο επιχειρήσεων ο Χρυσοχοΐδης

Από το πρωί στο κέντρο επιχειρήσεων της πυροσβεστικής βρίσκεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, απ’ όπου παρακολουθεί τις εξελίξεις μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά και τον αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο.

Τα επιτελεία της πυροσβεστικής ανησύχησε και η φωτιά που είναι σε εξέλιξη στον Πρόδρομο Θηβών, όπου είχαν μεταβεί και εναέρια μέσα, τα οποία όμως αποχώρησαν καθώς η φωτιά καίει ξερά χόρτα κυρίως, κατευθύνεται προς την θάλασσα και σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές. Υπάρχουν ωστόσο ισχυρές επίγειες δυνάμεις, που προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο.

Στη Θάσο τέλος ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης και συνολικά αυτή τη στιγμή επιχειρούν 56 πυροσβέστες με 25 οχήματα, 3 ομάδες πεζοπόρου τμήματος με 17 πυροσβέστες, ένα ελικόπτερο, δυο αεροσκάφη καναντέρ και δύο PZL.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΦΗ ΚΟΥΛΟΧΕΡΗ – ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις