Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά Εύβοια: Πληθαίνουν οι ενδείξεις για εμπρησμό! Που επικεντρώνονται οι έρευνες

φωτιά
photo Reuters

Οι τρεις ταυτόχρονες εστίες φωτιάς στην ίδια περιοχή στην Εύβοια προκαλούν ερωτηματικά.
Ψάχνουν στοιχεία για το αυτοκίνητο και τη μηχανή που βρίσκονταν στον χώρο που ξεκίνησε η πυρκαγιά.
Συνεχίζεται η μάχη για την κατάσβεση σε μια χαράδρα κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότη.
Τεράστια βοήθεια προσέφεραν τα “καναντέρ” που έστειλαν Ιταλία και Ισπανία.

Σε ύφεση, με συνεχείς όμως αναζωπυρώσεις, είναι η μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους στην κεντρική Εύβοια.

Παράλληλα κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, «σαρώνουν» την κεντρική εστία της φωτιάς αναζητώντας στοιχεία που είναι δυνατόν να στοιχειοθετήσουν την περίπτωση εμπρησμού στην Εύβοια, για την οποία άλλωστε έχουν εκφραστεί πολλές υπόνοιες, τόσο από τους κατοίκους της περιοχής, όσο και από τους τοπικούς άρχοντες.

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση της μεγάλης φωτιάς στην Εύβοια, η πυρκαγιά σιγόκαιγε σε χαράδρα κοντά στο χωριό Κοντοδεσπότη, χωρίς βέβαια να απειλεί την συγκεκριμένη κοινότητα, όπως είχε γίνει άλλωστε τις προηγούμενες ημέρες.

Έπειτα από «τιτάνια» μάχη που έδωσαν τόσο οι επίγειες, όσο και οι εναέριες δυνάμεις πυρόσβεσης, η φωτιά τέθηκε σε ύφεση ευτυχώς χωρίς να υπάρξουν απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καθώς από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η φωτιά τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης των Κοινοτήτων: Πλατάνα, Μακρυμάλλη Κοντοδεσπότη και Σταυρός.

Click4more: Φωτιά Εύβοια: Εικόνες σοκ στα καμένα! Νεκρά ζώα και μαύρο παντού

Βέβαια μεγάλη βοήθεια προσέφεραν και τα τέσσερα καινούργια αεροσκάφη τύπου «Καναντέρ» που έστειλαν, έπειτα από το αίτημα της χώρας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πολιτικής Προστασίας η Ιταλία και η Ισπανία, τα οποία μαζί με τα ελληνικά εναέρια μέσα προσέφεραν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση τις πυρκαγιάς.

Ωστόσο το σημείο που ξέσπασε η φωτιά την περασμένη Τρίτη τα ξημερώματα, σαφώς και δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με την περίπτωση εμπρησμού, καθώς μέσα στην άγρια νύχτα να ξεσπάσει φωτιά σε δύσβατο σημείο και μάλιστα σε παρθένο δάσος αν μη τι άλλο είναι ύποπτο, όπως υποστήριξε άλλωστε και ο Δήμαρχος Ψαχνών Γεώργιος Ψαθάς.

photo Reuters
photo Reuters
photo Reuters
photo Reuters

Επίσης το γεγονός πως η φωτιά ξέσπασε σε τρεις διαφορετικές εστίες στην ίδια περιοχή σαφώς και είναι ύποπτο. Μάλιστα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι ειδικοί ερευνητές του Πυροσβεστικού Σώματος, έχουν στα χέρια τους στοιχεία για ένα αυτοκίνητο και μια μοτοσυκλέτα που εθεάθησαν λίγο πριν ξεσπάσει η φωτιά να κινούνται σε χωματόδρομο στην Αγριλίτσα, μέσα στην άγρια νύχτα. Στην περιοχή δηλαδή που εντοπίζεται η κεντρική εστία της φωτιάς.

Οι ερευνητές της Πυροσβεστικής προσπαθούν να εξακριβώσουν αυτό το στοιχείο και κυρίως τα στοιχεία των επιβαινόντων στο αυτοκίνητο και τις δυο μοτοσυκλέτες.

Click4more: Εύβοια: Οι πρώτες εικόνες της καταστροφής μετά τη μεγάλη φωτιά

Στο μεταξύ και επειδή πέρυσι την ίδια χρονική στιγμή είχε ξεσπάσει μεγάλη φωτιά κοντά στην Κοινότητα Κοντοδεσπότη, η οποία επίσης είχε απειλήσει τα Ψαχνά και τα γύρω χωριά και είχε συλληφθεί ένας 32χρονος κάτοικος τις περιοχής που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, οι ερευνητές της Πυροσβεστικής, τον αναζήτησαν και του πήραν κατάθεση, χωρίς όμως να προκύψει κάποιο στοιχείο σε βάρος του.

Ο συγκεκριμένος άνθρωπος μετά την σύλληψη του είχε προφυλακιστεί και είχε αποφυλακιστεί μόλις τον περασμένο Ιούνιο. Πάντως και όπως έχει τονίσει με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Βασίλης Βαρθακογιάννης, μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει κάποιο σαφέστατο στοιχείο που να οδηγεί με βεβαιότητα τις έρευνες στο ενδεχόμενο του εμπρησμού και στην ενοχή συγκεκριμένων προσώπων.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Πάνου

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις