Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά Νέα Μάκρη: Τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

Φωτιά Νέα Μάκρη: Τι άφησε πίσω της η πύρινη λαίλαπα

Εφιαλτικές ώρες έζησαν το πρωί της Πέμπτης (05.04.2019) οι κάτοικοι στη Νέα Μάκρη όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά, σε δυο μέτωπα, ένα στην περιοχή Λιβίσι πάνω από τον Άγιο Εφραίμ και ένα δεύτερο, 10 λεπτά αργότερα, στην Αγία Μαρίνα.

Άμεσα έσπευσε στην περιοχή όπου η φωτιά έκαιγε τα πάντα μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής και λίγο πριν από τις 07:00 άρχισαν και οι πτήσεις με εναέρια μέσα. Οι πυροσβέστες που κλήθηκαν στο σημείο έφτασα (σταδιακά) τους 138 μαζί με 44 οχήματα, τέσσερα αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, υδροφόρες της περιφέρειας και των δήμων, μηχανήματα έργου.

Χάρη στις τιτάνιες προσπάθειές τους, η φωτιά οριοθετήθηκε και λίγο μετά τις 08:30 ήταν σε ύφεση. Λόγω του φόβου των αναζωπυρώσεων και του ενδεχόμενου να ενισχυθούν οι άνεμοι στην περιοχή, οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο.

Η φωτιά άφησε πίσω της καμένο το πευκοδάσος της περιοχής.

Αν και όταν ξέσπασε η φωτιά ήταν κοντά σε σπίτια και χρειάστηκε προληπτικά να απομακρυνθούν κάποιοι κάτοικοι, ο αέρας τη γύρισε προς το βουνό και δεν απειλήθηκαν σπίτια.

Με καμπάνες, κουδούνια αλλά… όχι 112

Ήταν 02:17 όταν ξέσπασε η φωτιά και κάτοικοι ειδοποιήθηκαν από τις… καμπάνες και από αστυνομικούς που πόρτα πόρτα χτυπούσαν κουδούνια και ενημέρωναν τους κατοίκους πως ήταν σε εξέλιξη η φωτιά. Μήνυμα από το 112 δεν εστάλη.

«Ρωτήστε το αρμόδιο υπουργείο» ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που βρέθηκε στο σημείο της φωτιάς νωρίς το πρωί. Εκεί από την πρώτη στιγμή ήταν ο δήμαρχος Μαραθώνα, δήμαρχοι των κοντινών περιοχών, ο νέος περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αλλά και το γγ Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

«Με πήρε τηλέφωνο μια φίλη μου. Εγώ κοιμόμουν. Βγήκα και είδα τη φωτιά στο βουνό» είπε στο newsit.gr κάτοικος της περιοχής.

Υπόνοιες για εμπρησμό

Από την πρώτη στιγμή, κάτοικοι στη Νέα Μάκρη μίλησαν για εμπρησμό. Κάποιοι είπαν πως είδαν μοτοσικλέτα με δυο άτομα να κινείται ύποπτα στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά. Ένας άλλος κάτοικος είπε πως η πεθερά του είδε μια μοτοσικλέτα κι ένα αυτοκίνητο να κινούνται επίσης ύποπτα.

Το γεγονός πως η φωτιά ξέσπασε τα ξημερώματα σε σημείο κοντά σε δρόμο και πως 10 λεπτά μετά από το Λιβίσι ξεκίνησε και το μέτωπο στην Αγία Μαρίνα, οδηγούν στην εικασία πως μάλλον πρόκειται για εμπρησμό.

Όπως ανέφερε στη δήλωσή του ο γγ Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η σημερινή φωτιά στη Νέα Μάκρη ήταν η έβδομη (!) που προκαλείται στην περιοχή τις τελευταίες εννέα μέρες. Τις έρευνες έχει αναλάβει το αρμόδιο τμήμα της Πυροσβεστικής και ακόμη δεν υπάρχουν στοιχεία πως όντως πρόκειται για εμπρησμό.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις