Ελλάδα

Φωτιά σε Αττική και Βοιωτία: 100% αποζημίωση για τα σπίτια που επλήγησαν και επιδότηση ενοικίου μέχρι 500 ευρώ – Ξεκινά σήμερα η αυτοψία

Επιδότηση έως 70% σε επιχειρήσεις που επλήγησαν - Το απόγευμα οι ανακοινώσεις με τα έκτακτα μέτρα για τους πυρόπληκτους
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των αυτοψιών στις περιοχές που επλήγησαν από τη φωτιά, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την αποζημίωση των πυρόπληκτων, ανακοίνωσε σήμερα (03.08.2026) ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Ertnews ο Κώστας Κατσαφάδος για τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, δήλωσε πως όσων το σπίτι κριθεί ακατάλληλο λόγω των καταστροφών που προκάλεσε η φωτιά, θα υπάρξει επιδότηση ενοικίου. Ταυτόχρονα η αποζημίωση θα αγγίξει το 100% σε σπίτια που επλήγησαν είτε είναι πρώτη είτε δεύτερη κατοικία.

«Σε έναν μήνα από σήμερα, εφόσον θα έχει ολοκληρωθεί η αυτοψία, ο πυρόπληκτος θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση και η αποζημίωση που θα λάβει για επισκευή ή ανακατασκευή θα φτάνει στο 100% τόσο για κύρια όσο και για εξοχική κατοικία», ανέφερε συγκεκριμένα.

Πρόσθεσε πως θα ξεκινήσουν άμεσα τα πρώτα – έκτακτα επιδόματα στους πυρόπληκτους για την ενίσχυσή τους.

Μεταξύ αυτών και το επίδομα των πρώτων βιοτικών αναγκών που θα φτάνει το ανώτατο τα 6.000 ευρώ ανάλογα με τις καταστροφές που υπέστη το σπίτι τους.

Δείτε στο live του newsit.gr τις εξελίξεις στα μέτωπα της φωτιάς.

Σχετικά με την επιδότηση ενοικίου, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως όταν ένα κτίριο κριθεί ακατάλληλο και ανάλογα τον αριθμό των μελών της οικογένειας, θα δοθεί επιδότηση ενοικίου έως και 500 ευρώ.

Ο κάθε πολίτης θα έχει δικαίωμα να καταβάλει αιτήσεις σε γραφεία που θα ορίσει ο δήμος και όταν ολοκληρωθεί η αυτοψία καταβάλλοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Για τις επιχειρήσεις πρόσθεσε πως θα υπάρξει επιδότηση 70% για μηχανήματα και εξοπλισμό που καταστράφηκαν ενώ αναμένεται και αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Στο μεταξύ, σε όσων το σπίτι κριθεί ακατάλληλο, θα ανασταλεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ.

Περισσότερες ανακοινώσεις θα γίνουν σήμερα το απόγευμα μετά την συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής.

Τις αποζημιώσεις για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν θα αναλάβει ο ΟΓΑ.

«Θα υπάρξει πακέτο μέτρο και διευκολύνσεων για πολίτες και επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», ήταν το μήνυμα του υφυπουργού.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Ισχυρά μελτέμια 15ετίας σάρωσαν τη χώρα: Ριπές ανέμου έως και 150 χλμ/ώρα σε Κρήτη, Αττική και Εύβοια
Το meteo επισημαίνει ότι η ενίσχυση των ανέμων με την άνοδο της θερμοκρασίας, αυξάνουν την εξάτμιση της υγρασίας από το έδαφος και δημιουργώντας δυσκολότερες συνθήκες στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών
ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Σύγκρουση ελικοπτέρων στην Ψάθα: Το «ελληνικό FBI» ψάχνει τις απαντήσεις για τη μοιραία πτώση με τους δυο νεκρούς
Στο πλαίσιο της προανάκρισης πραγματοποιούνται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες, ενώ ο χώρος του δυστυχήματος έχει αποκλειστεί και παραμένει υπό φύλαξη από αστυνομικές δυνάμεις
Πτώση ελικοπτέρου στην Ψάθα 13