Δευτέρα, 29 Απρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Λουτράκι: Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα, μάχη με αναζωπυρώσεις και εστίες

Φωτιά σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα, Νέα Πέραμο και Λουτράκι: Πύρινος εφιάλτης για τρίτη ημέρα, μάχη με αναζωπυρώσεις και εστίες

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στη χώρα μας για τρίτη ημέρα, τη στιγμή που οι θυελλώδεις άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν. Πυροσβέστες και μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο «κύμα» καύσωνα με 44άρια, που αναμένεται να εκδηλωθεί από αύριο, Πέμπτη (20.07.23) με διάρκεια έως την προσεχή Κυριακή, εφιστώντας την προσοχή για νέες φωτιές.

Τιτάνια μάχη με τις πολλές εστίες και τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο «μέτωπο» της Μάνδρας, ώστε να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που κατακαίει. Στα Μέγαρα, η φωτιά έχει «φουντώσει» στη Νέα Ζωή, ενώ οι φλόγες βρίσκονται μόλις ελάχιστα μέτρα από τον οικισμό της Βλυχάδας.

Οι κάτοικοι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, περιμένοντας εντολές από τις Αρχές προκειμένου εάν χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Παράλληλα, αναζωπύρωση παρουσιάζει και το «μέτωπο» στο Λουτράκι, με τη φωτιά να καίει στον οικισμό Δαναό. Πρόκειται για οικισμό μετά την Ειρήνη, όπου τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες. 

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της πύρινης κόλασης στο Λουτράκι κάηκαν 30 σπίτια και 5 αποθήκες, ενώ αύριο, Πέμπτη (20.07.23) αναμένεται να γίνει αυτοψία και καταγραφή των ζημιών.

Την ίδια ώρα, πάντως, καλύτερη είναι η εικόνα στη Νέα Πέραμο, ενώ οι φλόγες έχουν κρατηθεί μακριά από τα διυλιστήρια.

Δείτε στο liveblog του Newsit.gr όλες τις εξελίξεις από τα πύρινα «μέτωπα» 

Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (19.07.23) δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Νέα Ζωή Κανδηλίου και της Λεωφόρου Καταδρομών στα Μέγαρα, με τη φωτιά να βρίσκεται μόλις μία «ανάσα» από τα σπίτια της περιοχής. 

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό το μεσημέρι της Τετάρτης (19.07.23), για την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική από τα Δερβενοχώρια, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

Για το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονίζει τη διαδικασία.

Για τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρόδο αλλά κινείται προς το κέντρο του νησιού, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι ακριβώς για αυτό «εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα».

Στο μεταξύ, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαρθακογιάννης, κατά την ενημέρωση το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο, Πέμπτη.

Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

 

 
 
 
 
 
 
 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις