Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο και Λακωνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο και Λακωνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις
facebook/giatifisi

Συνεχίζεται για τέταρτη ημέρα η μάχη της Πυροσβεστικής με τις φλόγες με τη φωτιά να έχει κάνει στάχτη, χιλιάδες στρέμματα πρασίνου σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο και Λακωνία.

Η κατάσταση αυτή τη στιγμή σε Μάνδρα και Μέγαρα χαρακτηρίζεται ελεγχόμενη όμως η Πυροσβεστική είναι σε επιφυλακή καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Μέχρι και πριν πέσει το φως της ημέρας η κατάσταση ήταν δύσκολη στην Κιάφα, ενώ είχε ηρεμήσει σε Αγιά Σωτήρα και στον Άγιο Ιωάννη Κορακά.

Λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς, η Αστυνομία έχει προχωρήσει  στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη παλιά εθνική οδό Αθηνών-Θηβών από το ύψος του πρατηρίου υγρών καυσίμων Cyclon μέχρι τα Βίλια και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

photo Reuters

Μπαράζ μηνυμάτων από το 112 για εκκενώσεις οικισμών

Βροχή έπεσαν τα μηνύματα από το 112 τις τελευταίες ώρες για εκκενώσεις οικισμών στην Μάνδρα και στα Μέγαρα.

Αρχικά το 112 με μήνυμα κάλεσε σε εκκένωση 4 οικισμών. Συγκεκριμένα κάλεσε όσους βρίσκονται σε Άγιο Σωτήρα, Παλαιοκούνδουρα, Πανόραμα Μάνδρας και Παλαιοχώρι να εκκενώσουν προς Οινόη.

Λίγο μετά τις 18.00 ήχησε και πάλι το 112 για να εκκνωθεί η Οινόη προς τις Ερυθρές και λίγο αργότερα ο Άγιος Ιωάννης Κορακάς προς Μάνδρα.

Ακολούθησε στη συνέχεια και νέο μήνυμα για να εκκενωθεί ο Άγιος Παντελεήμονας προς τις Ερυθρές.

Μετά τις 19.00 εκκενώθηκε και ο οικισμός Κιάφα καθώς εστάλη μήνυμα του 112 στους κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή και να κατευθυνθούν προς Μάνδρα – Ελευσίνα. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Κιάφα εκκενώστε τώρα προς Μάνδρα – Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Οι μέχρι τώρα ζημιές σε Μέγαρα και Μάνδρα

Δήμος Μεγαρέων: 6 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 3 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 1 χαρακτηρίζεται ως προσωρινά ακατάλληλο για χρήση μέχρι να επισκευαστεί και 2 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Δήμος Μάνδρας – Ειδυλλίας: 20 συνολικές καταγραφές ζημιών σε κατοικίες, επαγγελματικούς χώρους, αποθήκες, στάβλους, κλπ.. Από τα κτίσματα αυτά, 8 χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα για χρήση, 7 χαρακτηρίζονται ως προσωρινά ακατάλληλα για χρήση μέχρι να επισκευαστούν και 5 χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση με ανάγκη μικρών επισκευών.

Φωτιά στη Ρόδο: Συνεχείς οι αναζωπυρώσεις στο μέτωπο από Απόλλωνα έως Λάερμα

Δύσκολη αναμένεται και η αποψινή νύχτα, η τρίτη συνεχόμενη, για τη Ρόδο. Η φωτιά μαίνεται σε 4 μέτωπα και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, αφού οι πυροσβέστες δεν μπορούν να έχουν και τη συνδρομή των εναέριων μέσων τις βραδινές ώρες

Όπως αναφέρει το rodiaki.gr, το πιο επικίνδυνο μέτωπο της φωτιάς στη Ρόδο είναι αυτό που καίει μεταξύ Απόλλωνα και Λάερμα, γι’ αυτό και οι πυροσβέστες εντείνουν εκεί τις προσπάθειές τους για να το περιορίσουν και να το ελέγξουν όσο περισσότερο γίνεται, μέχρι να ξημερώσει και να πετάξουν πάλι τα εναέρια μέσα.

Η κατάσταση ήταν πολύ επικίνδυνη νωρίτερα και στην στην περιοχή του Προφήτη Ηλία, καθώς η φωτιά πλησίαζε επικίνδυνα εγκαταστάσεις και κεραίες που βρίσκονται στην περιοχή, ωστόσο τελικά τα χειρότερα αποφεύχθηκαν.

Πάντως, σύμφωνα με το rodiaki.gr, όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα τα μέτωπα της φωτιάς αλλά και όσες εστίες δημιουργούνται από τις στάχτες και τις σπίθες. Η προσπάθεια, όμως, γίνεται από το απόγευμα της περασμένης Τρίτης.

Η Παρασκευή που ξημερώνει αναμένεται να είναι δύσκολη για το έργο της πυροσβεστικής, αφού οι ακραίες θερμοκρασίες του καύσωνα δυσχεραίνουν το έργο τους, μαζί με τους ισχυρούς ανέμους που πνέουν.

Σε ύφεση η φωτιά στη Λακωνία

Σε ύφεση είναι όλα τα μέτωπα της φωτιάς στη Λακωνία μετά την υπεράνθρωπες προσπάθειες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σύμφωνα με την ΕΡΤ. Υπάρχουν μόνο μικρές εστίες οι οποίες αντιμετωπίζονται από πεζοπόρα τμήματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί 3,5-4 χιλιάδες στρέμματα δασικών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις