Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και επιφυλακή για νέες εστίες

Φωτιά σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις και επιφυλακή για νέες εστίες

Για τρίτο 24ωρο η Πυροσβεστική είναι αντιμέτωπη με τις φλόγες με τα κυριότερα μέτωπα να εστιάζονται σε Μάνδρα, Μέγαρα, Ρόδο, Λουτράκι και Λακωνία.

Η κατάσταση φαίνεται να είναι ύφεση στα περισσότερα σημεία της φωτιάς ενώ με το πρώτο φως της ημέρας τα εναέρια μέσα θα επιχειρήσουν και πάλι καθώς οι Πυροσβεστικές Αρχές θέλουν να προλάβουν τον καύσωνα και τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν από αύριο Πέμπτη 20 Ιουλίου και πάλι στη χώρα.

Στην Αττική δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση σε Οινόη και Αγία Σωτήρα με τις Αρχές να δίνουν μάχη ώστε να περιοριστεί εκεί η φωτιά και να μην περάσει στον δρυμό της Πάρνηθας. Ενεργό μέτωπο δεν υπάρχει αυτή την ώρα όμως ο φόβος των αναζωπυρώσεων κρατάει τις δυνάμεις σε εγρήγορση.

Με αναζωπυρώσεις είναι αντιμέτωπες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και στην περιοχή Στεφάνη στα Δερβενοχώρια καθώς και στη Μάνδρα. Στον οικισμό Τσακάλι Μάνδρας, απ όπου πέρασε η λαίλαπα της φωτιάς, αρκετοί κάτοικοι έχουν πλέον επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ άλλοι, οι εστίες των οποίων έχουν υποστεί ζημιές, φιλοξενούνται σε συγγενείς.

Στο Λουτράκι δεν υπάρχει ευτυχώς ενεργό μέτωπο φωτιάς όμως η Πυροσβεστική παραμένει σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις σε ένα δύσκολο 24ωρο για την περιοχή, ειδικά για τους κατοίκους του Πανοράματος, που είδαν την φωτιά να μπαίνει στον οικισμό και στις αυλές των σπιτιών τους και αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

photo Reuters
photo Reuters

Πιο σοβαρή φαίνεται πως είναι η φωτιά στη Ρόδο όμως και εκεί οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προσπαθούν να την θέσουν υπό έλεγχο ενώ ακυρώθηκε και η εκκένωση του χωριού Απόλλων. Για την κατάσβεση της φωτιάς επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 28 οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα από τη Σάμο. Νωρίτερα, συνέδραμαν από αέρος 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Σημαντική είναι και η συμβολή των εθελοντών στη μάχη κατά της φωτιάς.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εκκενώθηκαν τα χωριά Σάλακο, Ελεούσα και Διμυλιά καθώς και το ξενοδοχείο «Έλαφος» στον Προφήτη Ηλία για προληπτικούς λόγους.

Παράλληλα, έχει γίνει και κατεπείγον αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Δημοτικές Ενότητες Ατταβύρου, Καμείρου και Λίνδου. Το αίτημα έγινε από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και από τον δήμαρχο Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη.

Σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στη Λακωνία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό. Συγκεκριμένα η τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική ήταν η ακόλουθη: «Η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, κυρίως στη Δυτική Αττική και στη Ρόδο και όλοι οι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό τους.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο λευκό χώμα της Λακωνίας είναι σε ύφεση. Επιχειρούν 52 πυροσβέστες, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 15 υδροφόρα οχήματα, ενώ επιχείρησαν τέσσερα αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Τις απογευματινές ώρες σήμερα πραγματοποιήθηκε σύλληψη άνδρα στη Μεσσηνία, ο οποίος ομολόγησε για τρεις διαφορετικές πυρκαγιές. Αυτή τη στιγμή κρατείται και αύριο θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

Λαμβάνοντας υπόψη την εξαιρετικά επείγουσα ανάγκη για αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών σε όλη την επικράτεια λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εισηγήθηκε στις Περιφέρειες της χώρας τη λήψη αποφάσεων για πρόσθετες απαγορεύσεις διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας σε δάση και δασικές εκτάσεις περιοχών όπου ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι στην κατηγορία 3, 4 και 5. Κυρίες και κύριοι και αύριο αναμένεται να επικρατήσουν ακραίες συνθήκες. Παραμένουμε όλοι μας σε επιφυλακή».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις