Σάββατο, 13 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Φωτιά σε Μεγαλόπολη, Αργολίδα και Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου: Μηνύματα από το 112, εκκενώνονται περιοχές – Που αλλού καίνε «μέτωπα»

Φωτιά σε Μεγαλόπολη, Αργολίδα και Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου: Μηνύματα από το 112, εκκενώνονται περιοχές – Που αλλού καίνε «μέτωπα»
Eurokinissi - Φωτογραφία αρχείου

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών και τα μέτρα που έχουν ληφθεί από το πρωί της Παρασκευής (21.6.2024) πολλές είναι οι φωτιές που έχουν ξεσπάσει σε όλη τη χώρα. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση της Πυροσβεστικής είναι άμεση και οι πυρκαγιές περιορίζονται γρήγορα πριν προλάβουν να ενισχυθούν από τους ισχυρούς ανέμους.

Η Αττική βρίσκεται σε ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το επίπεδο συναγερμού βρίσκεται στο ανώτατο, δηλαδή στο 5. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος φωτιάς είναι πολύ υψηλός για πέντε περιφέρειες της χώρας με την Πυροσβεστική να αντιμετωπίζει με ταχύτητα τις πυρκαγιές.  

Τα δύο μεγαλύτερα μέτωπα φωτιάς που αντιμετωπίζει αυτή την ώρα η πυροσβεστική είναι στην Αργολίδα και στην Αρκαδία, ενώ την ίδια ώρα φωτιά έχει ξεσπάσει στο Μαύρο Λιθάρι Αναβύσσου και στην Κεφαλονιά, όπου επιχειρούν 21 πυροσβέστες, 1 ομάδα πεζοπόρων, 6 οχήματα και 5 αεροσκάφη.

Στο Μαύρο Λιθάρι, όπου η φωτιά καίει κοντά σε σπίτια, πάνω στη Λεωφόρο Σουνίου και επιχειρούν 55 πυροσβέστες, 2 ομάδες πεζοπόρων, 16 οχήματα και 3 ελικόπτερα, το πύρινο «μέτωπο» παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα. 

Νωρίτερα, λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι ήχησε ξανά το 112, καλώντας τους κατοίκους της περιοχής να κατευθυνθούν προς Γλυφάδα. 

Ειδικότερα το μήνυμα ανέφερε:

«Δασική Πυρκαγιά στην περιοχή Σαρωνίδα Αττικής. Αν βρίσκεστε στις περιοχή Μαύρο Λιθάρι, απομακρυνθείτε προς Γλυφάδα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Σημειώνεται πως έχει κλείσει η λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου. Λόγω της πυρκαγιάς η Αστυνομία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας από το ύψος της οδού Ηλέκτρας έως το ύψος της οδού Μίνωος.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Τροχαία Αττικής πραγματοποιείται εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στη λεωφόρο Αθηνών-Σουνίου από το ύψος της λεωφόρου Καραμανλή.

Επίσης, «μέτωπα» έχουν ξεσπάσει σε Δροσοπηγή Κορινθίας και Μαστραντώνη Αχαΐας, όπου και εκεί ήχησε το 112. Στις προσπάθειες κατάσβεσης μετέχουν 72 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 25 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο.

Στο μεταξύ, λίγο μετά τις 3 το μεσημέρι εστάλησαν δύο ακόμη μηνύματα από το 112 για εκκενώσεις χωριών στην Αχαϊα

 

Στην Αργολίδα, η φωτιά έχει ξεσπάσει κοντά στην περιοχή Λύρκεια και καίει δασική έκταση. Για τη φωτιά ενεργοποιήθηκε και μήνυμα του 112 και αναφέρει πως πρόκειται για δασική πυρκαγιά και καλεί τους κατοίκους Δούκα Βρύση και Κεφαλόβρυσο να απομακρυνθούν προς Λύρκεια.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 45 πυροσβέστες με 2 πεζοπόρα τμήματα και 16 οχήματα, ενώ από αέρος δρουν 3 ελικόπτερα και 1 αεροσκάφος. 

Μήνυμα του 112: 

Στην Αρκαδία, η φωτιά καίει αγροτοδασική έκταση στην Μεγαλόπολη και στο σημείο επιχειρούν 70 πυροσβέστες, 3 ομάδες πεζοπόρων, 18 οχήματα, 6 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. Από αέρος επιχειρούν 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Για την φωτιά στη Μεγαλόπολη ήχησε και το 112 για τους κατοίκους του Χωρέμη, ζητώντας τους να απομακρυνθούν προς την περιοχή Βελιγοστή. 

Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι και από το πρωί όλη η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού. 

 

Ακόμη, σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά και στη Θήβα, όπου επιχειρούν 25 πυροσβέστες, 10 οχήματα και 2 αεροσκάφη.

Λίγο πριν τη 1 φωτιά ξέσπασε στην Κερατέα στον οικισμό Φέριζα. Η φωτιά καίει χαμηλή βλάστηση σε οικόπεδα και στο σημείο δρουν 10 οχήματα με 25 πυροσβέστες.

Η συγκεκριμένη φωτιά δεν φαίνεται να εμπνέει σοβαρή ανησυχία. 

Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για σήμερα προβλέπεται ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς στην Αττική θέτοντας τον νομό σε κατάσταση συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), πλην των Κυθήρων.

Την ίδια ώρα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) ισχύει για τις παρακάτω περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (νήσος Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος (ΠΕ Ηλείας, ΠΕ Αχαΐας)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα πυρκαγιάς παρουσιάζουν το Σάββατο (21.6.2024) περιοχές της Αττικής, της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Κορινθίας. Υψηλός είναι ο κίνδυνος και για αρκετά νησιά του Αιγαίου, περιοχές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις