Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

Φωτιά σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια: Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τις αναζωπυρώσεις

Νύχτα αγωνίας σε Αττική, Βοιωτία και Κορινθία καθώς οι πυροσβέστες και οι εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια.

Η κατάσταση και στα τρία μέτωπα της φωτιάς σε Σαρωνίδα, Λουτράκι και Δερβενοχώρια είναι σχετικά καλή όμως οι Αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν τις φλόγες, ενώ πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης λόγω των ανέμων.

Στο πρώτο μεγάλο μέτωπο στην νοτιοανατολική Αττική η κατάσταση έχει βελτιωθεί καθώς υπάρχουν μικρές διάσπαρτες εστίες κυρίως στο Πανόραμα της Σαρωνίδας ενώ σύμφωνα με την ΕΡΤ καίει και κοντά στα Καλύβια σε μια χαράδρα. Το μέτωπο αυτό αναζωπυρώθηκε την τελευταία ώρα, ενώ η φωτιά κατεβαίνει με αργούς ρυθμούς προς τα κάτω.

“Αυτό που μας απασχολεί είναι οι αναζωπυρώσεις και μη μεταφερθεί η φωτιά σε τμήματα που δεν έχουν καεί. Μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα προς τη Σαρωνίδα” τόνισε ο κ. Γιάννης Αρτοποιός στην ΕΡΤ.

Η φωτιά που ξεκίνησε από από τον Κουβαρά το μεσημέρι της Δευτέρας επεκτάθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων και προκάλεσε μεγάλες καταστροφές.

photo Reuters
photo Reuters
photo Reuters

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική στο σημείο βρίσκονται 210 πυροσβέστες, 10 πεζοπόρα και 68 οχήματα. Στο σημείο επιχειρούσαν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας 10 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα.

Στο διάβα της η φωτιά έκαψε σπίτια, αυτοκίνητα, δέντρα και ζώα σε μια έκταση που περιλαμβάνει τον Κουβαρά, τα Καλύβια, το Λαγονήσι, την Ανάβυσσο και την Σαρωνίδα.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε το λίγο πριν τις 12.30 το μεσημέρι στο Νέο Κουβαρά και κατευθύνθηκε γρήγορα προς τους οικισμούς Πέτα, Μελλισουργός και Τραμπουριά τα οποία εκκενώθηκαν. Στην συνέχεια δόθηκε εντολή εκκένωσης για τις περιοχές Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα.

Συνολικά πέντε προειδοποιητικά μηνύματα εστάλησαν από το 112 προς τους κατοίκους της περιοχής για να εκκενώσουν τις εστίες τους. «Εκκενώστε προς Αθήνα», έγραφε η τελευταία επείγουσα ειδοποίηση, προς όλους ήταν στο Λαγονήσι, στις 16.22 το απόγευμα.

Κάηκαν σπίτια στο Λουτράκι

Παραμένει το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι με την φωτιά που έχει ξεσπάσει από το μεσημέρι να συνεχίζει να καίει. Από τη φωτιά στο Λουτράκι εκτός εκτός από δασικές εκτάσεις έχουν καεί και αρκετά σπίτια.

Πληροφορίες από το loutraki365 αναφέρουν ότι συνολικά έχουν καεί 30 σπίτια στον οικισμό Ειρήνη και δύο κατοικίες στην Καλλιθέα ενώ εκτεταμένες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στο Άνω Καρμπουνάρι.  Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 για τις περιοχές Καλαμάκι, Ίσθμια και Παράδεισο με κατεύθυνση προς την Κόρινθο.

Υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις με τους κατοίκους της περιοχής να βλέπουν από παντού να ξεπηδούν φλόγες είτε μέσα από το δάσος της περιοχής είτε από τα γύρω από τους γύρω οικισμούς.

Η περιοχή που προβληματίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις είναι ο οικισμός του Αγίου Χαραλάμπους στο Καλαμάκι Λουτρακίου καθώς υπάρχουν σε πολύ μεγάλη έκταση «καντηλάκια», ενώ από κάτω υπάρχουν σπίτια υπάρχει οικισμός και έχουν γίνει προσπάθειες για την απομάκρυνση όλων των κατοίκων.  Να σημειωθεί ότι συνολικά απεγκλωβίστηκαν 1200 παιδιά από παιδικές κατασκηνώσεις.

photo intime

Από την άλλη σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 1000 στρέμματα δασικής και θαμνώδης έκτασης. Ο πύρινος εφιάλτης ξεκίνησε στην περιοχή Καλλιθέα και λόγω του ισχυρού βοριά πέρασε γρήγορα από τις περιοχές Ειρήνη, Κατουνίστρα και Άνω Καρμπουνάρι, φτάνοντας μέχρι την Εθνική Οδό, η οποία έκλεισε προληπτικά.

Στα σημεία της φωτιάς επιχειρούν 135 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα και 50 οχήματα ενώ επιχειρούσαν μέχρι να νυχτώσει 8 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει έχοντας μεγάλη έκταση, αλλά είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχει μειωθεί η ένταση των ανέμων».

Παράλληλα, πρόσθεσε, ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά πάνω από την νέα εθνική οδό Αθηνών – Κορίνθου και τις σιδηροδρομικές γραμμές, διότι σε αντίθετη περίπτωση η πυρκαγιά δεν αποκλείεται να κατευθυνθεί προς παραλιακή περιοχή του Καλαμακίου».

Μάλιστα, όπως τόνισε σε αυτό το σημείο ο αντιπεριφερειάρχης, «δυνάμεις του λιμενικού βρίσκονται σε επιφυλακή, ώστε, αν χρειαστεί, να απομακρύνουν εγκαίρως και με ασφάλεια τους κατοίκους».

Επίσης, ανέφερε ότι «τόσο η πυροσβεστική, όσο και η αστυνομία, βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα για την ασφαλή απομάκρυνση κατοίκων από περιοχές που μπορεί να κινδυνεύσουν από την φωτιά».

Αγώνας στα Δερβενοχώρια να μην περάσει η φωτιά στην Πάρνηθα

Ανησυχία επικρατεί στο τρίτο μέτωπο στα Δερβενοχώρια και στη φωτιά που ξέσπασε στο Πάνακτο που είναι κοντά στα όρια με την Αττική και οι δυνάμεις της έχουν ενισχυθεί καθώς υπάρχει κίνδυνος να επεκταθεί η φωτιά προς την Πάρνηθα.

Δύο είναι τα μεγάλα πύρινα μέτωπα στα Δερβενοχώρια. Το ένα έχει περιοριστεί, ενώ το άλλο καίει σε ιδιαίτερα δύσβατη περιοχή – μέσα σε χαράδρες – με τις φλόγες να κινούνται προς οικισμούς, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Ο άνεμος είναι πολύ ισχυρός με κατεύθυνση προς την Αθήνα. Αξίζει να αναφερθεί ότι ακριβώς σε αυτό το σημείο είχαν εστιάσει οι πυροσβεστικές δυνάμεις από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

 

Το συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο κατευθύνεται προς εργοστάσια τσιμέντου ενώ από παντού ξεπηδούν νέες εστίες, με τον καπνό να είναι πολύ πυκνός.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν αγώνα να περιορίσουν το μέτωπο, το οποίο είναι χιλιομέτρων με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμη πιο δύσκολο το έργο της κατάσβεσης.

Στο σημείο επιχειρούν 105 πυροσβέστες, 3 πεζοπόρα τμήματα και 30 οχήματα ενώ είχαν συνδράμει 7 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα.

“Την έχουμε περιορίσει σε μια χαράδρα και προσπαθούν οι δυνάμεις. Είναι η πιο δύσκολη φωτιά που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή, καθώς ανά πάσα ώρα μπορεί να αποκτήσει δυναμική. Προσπαθούμε να μην επηρεαστεί το χωριό και να κρατήσουμε το μέτωπο το βράδυ, ώστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν με το πρώτο φως της μέρας με τα εναέρια μέσα” τόνισε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής.

 

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις