Παρασκευή, 19 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά στα Βίλια: Από ένα κούτσουρο πεύκου ξεκίνησαν όλα – Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή

Φωτιά στα Βίλια: Από ένα κούτσουρο πεύκου ξεκίνησαν όλα – Οι πρώτες εικόνες από την καταστροφή

Από ένα παλιό κούτσουρο πεύκου και μερικά σκουπίδια φαίνεται να ξεκίνησε η μεγάλη φωτιά στα Βίλια, που έχει κάνει στάχτη μεγάλο μέρος του όρος Πατέρας. Η μάχη για να σβήσει τη μεγάλη φωτιά συνεχίζεται, με τα θηριώδη Ilyushin και Beriev να συμμετέχουν στην κατάσβεση.

Από το πρωί (17.08.2021), κλιμάκιο του ανακριτικού της Πυροσβεστικής συλλέγουν στοιχεία για το πως ξεκίνησε η φωτιά στα Βίλια και το αν πρόκειται για εμπρησμό, όπως καταγγέλλεται ή όχι.

Ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο σημείο απ’ όπου ξεκίνησε χθες η φωτιά στα Βίλια ήταν ο Κώστας Ρούσης, που κοντά στο σημείο εκείνο είχε τα ζωά του. Κι εκείνος (όπως και ο δήμαρχος Μάνδρας που μίλησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα) είναι βέβαιος ότι η φωτιά είναι αποτέλεσμα εμπρησμού.

Όπως δήλωσε ο κάτοικος της περιοχής, η φωτιά μπήκε σε ένα παλιό κούτσουρο πεύκου και κάποια σκουπίδια που βρίσκονταν στην περιοχή. Η φωτιά επεκτάθηκε μέσα σε σχεδόν 10 λεπτά και δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί. Όπως περιέγραψε, μάλιστα, η πυροσβεστική πήρε αρχικά νερό από τις δεξαμενές του για να αντιμετωπίσει την πυρκαγιά.

Το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτιά είναι ακριβώς δίπλα στον δρόμο, όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες του newsit.gr και υπάρχουν πληροφορίες πως οι άνδρες της πυροσβεστικής έχουν εντοπίσει και σπασμένα μπουκάλια.

Και ενώ η επιχείρηση της κατάσβεσης συνεχίζεται, οι πρώτες εικόνες από τη φωτιά καταγράφονται από το φακό του newsit.gr και είναι αποκαρδιωτικές. Μεγάλο μέρος από το πυκνό δάσος στο όρος Πατέρα δεν υπάρχει πια: έχει γίνει στάχτη.

  

330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, 8 ομάδες πεζοπόρων και ένα Μηχανοκίνητο Ειδικό Τμήμα Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία. Οι άνδρες από την Πολωνία δίνουν μάχη δίπλα στους Έλληνες συναδέλφους τους και επιχειρούν στη φωτιά, που καίει σε δύσβατο σημείο.  

 

Καλύτερη η εικόνα

Η φωτιά στα Βίλια έχει τρία μέτωπα και μήκος χιλιομέτρων. Καίει σε δύσβατη περιοχή και γι’ αυτό οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα είναι συνεχείς.

Στη μάχη μπήκαν το μεσημέρι και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια Ilyushin, χωρητικότητας 40 τόνων, που κάνουν ρίψεις νερού πάνω στα μέτωπα στο όρος Πατέρας. Στόχος είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πυρκαγιά μέχρι τις απογευματινές ώρες.

Τα δύο ρωσικά αεροσκάφη έρχονται να ενισχύσουν τα εναέρια μέσα που νωρίτερα ενισχύθηκαν: επιχειρούν συνολικά 14 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων τα δυο Ilyushin και το άλλο ρωσικό πυροσβεστικό αεροπλάνο, το Beriev-200.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη σε τρία μέτωπα και καίει πευκοδάσος στους λόφους του όρους Πατέρας, στο τμήμα από Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας και Παλαιοκούνδουρα, αλλά η κατάσταση παρουσιάζει βελτίωση σε σχέση με την νύχτα και τις πρωινές ώρες, όταν εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί και ένα γηροκομείο.

Όπως ανέφεραν αρμόδιοι αξιωματικοί, δεν κινδυνεύει πλέον κάποιος οικισμός, αλλά η εκκένωση έγινε ουσιαστικά γιατί δεν υπάρχουν δρόμοι για την γρήγορη απομάκρυνση των κατοίκων, που λόγω των πυκνών καπνών υπήρχε ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν.

Το στοίχημα είναι να προλάβουν οι ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν οποιαδήποτε μεγάλη αναζωπύρωση μέχρι τις 18.00 (λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας που δημιουργεί κινδύνους για ταχύτερη εξέλιξη της πυρκαγιάς), γι’ αυτό αποφασίστηκε να επιχειρήσουν και τα δύο ρωσικά μεγαθήρια.

Δεδομένου ότι οι άνεμοι δεν είναι ισχυροί, υπάρχουν ελπίδες για οριοθέτηση της πυρκαγιάς εντός τις ημέρας.

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Σουχάιμπ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις