Ελλάδα

Φωτιά στα Βίλια: Έτσι εξηγείται η «έκρηξη» δασικής πυρκαγιάς

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Μια εξήγηση για το λόγο που η φωτιά στα Βίλια ξέφυγε τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο μέτωπο προσπαθεί να δώσει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, με δημοσίευσή του το meteo αναφέρει πως η φωτιά στα Βίλια εμφάνισε ακραία συμπεριφορά πυρός τουλάχιστον την Τετάρτη.

Βασική αιτία αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησε τελικά στην μεταβολή των διεργασιών που βοηθούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε, ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρευτή.

Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία.

meteo

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Τα 48 κειμήλια που γύρισαν στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία μετά από 109 χρόνια – Στη Σόφια τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ
Τα κειμήλια θα εκτεθούν στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού έως τις 5 Νοεμβρίου 2026 κι ακολούθως, θα παραδοθούν στις Ιερές Μονές Τιμίου Προδρόμου Σερρών, Εικοσιφοινίσσης και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
«Σφυροκοπούν» την Κρήτη ισχυρές καταιγίδες και θυελλώδεις άνεμοι - Τα 318 λίτρα νερού έφτασαν τα ύψη βροχής στο Ξυλόσκαλο Χανίων
Σε ισχύ παραμένει το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες να «χτυπάνε» Δωδεκάνησα και Κρήτη
καιρός