Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη για να μην φτάσει σε Οινόη και Πανόραμα

Φωτιά στα Βίλια: Μάχη για να μην φτάσει σε Οινόη και Πανόραμα

Η φωτιά στα Βίλια μαίνεται για τέταρτη ημέρα και το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων παραμένει εξαιρετικά δύσκολο. 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι συνεχείς αλλαγές της διεύθυνσης των ανέμων δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις πυροσβεστικές δυνάμεις, που μέχρι και αυτή την ώρα επιχειρούν να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς τους οικισμούς Οινόη και Πανόραμα (πρώην Τιτάν).

Η ιδιομορφία του πύρινου μετώπου καθιστά δυσχερή την κατάσβεσή του, αφού υπάρχουν ενεργές εστίες και αναζωπυρώσεις σε όλη την περίμετρο πολλών χιλιομέτρων, στην οποία έχει εξαπλωθεί.

Ένα μεγάλο μέτωπο κατακαίει στο όρος Πατέρα και κατευθύνεται προς το Πεδίο Βολής στο Κανδήλι Μεγάρων, όπου έχει φτάσει περίπου στα 5-6 χιλιόμετρα, καθώς πνέουν βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι που ωθούν τις φλόγες προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανέφεραν στελέχη του ΠΣ, στην περιοχή αυτή αρχίζει μια βραχώδης έκταση χωρίς βλάστηση και εκτιμούν ότι η φωτιά θα σταματήσει εκεί.

Επίσης, βοηθάει το γεγονός ότι στο σημείο αυτό πνέουν ασθενείς άνεμοι (2 μποφόρ στα Μέγαρα), ενώ στο υπόλοιπο κομμάτι, πιο βόρεια προς την Οινόη, έχει κατά διαστήματα ριπές 4 έως 6 μποφόρ.

Αυτό που απασχολεί τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι ότι τις απογευματινές ώρες προβλέπεται από την ΕΜΥ ασθενής βροχή, που όμως θα συνοδεύεται από ανέμους, οι οποίοι θα φουντώσουν τις ήδη ενεργές εστίες στην περιοχή.

Στην πυρκαγιά παραμένουν και επιχειρούν όλες οι επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχειρούν περιοδικά 12 ελικόπτερα και 5 αεροσκάφη.

Ο ανεφοδιασμός των ελικοπτέρων γίνεται πλέον και από υδροφόρες κοντά στην περιοχή Καραούλι.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αυτή την ώρα είναι βελτιωμένη η κατάσταση και δεν κινδυνεύουν άμεσα οι οικισμοί Αγία Παρασκευή, Καραούλι και Θέα, για τους οποίους είχε γίνει σύσταση απομάκρυνσης των κατοίκων από τους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, αλλά βρίσκονται μέσα στην καυτή περιοχή και κυρίως υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια. Γι’ αυτόν τον λόγο όλες οι συναρμόδιες υπηρεσίες είναι σε επιφυλακή, για εκκένωση αν χρειαστεί.

Click4more: Φωτιά στα Βίλια: Έτσι εξηγείται η «έκρηξη» δασικής πυρκαγιάς

Κατά τα λοιπά, για τέταρτο συνεχόμενο εικοσιτετράωρο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις στα Βίλια, όπου μαίνονται συνολικά τέσσερα μεγάλα πύρινα μέτωπα στις περιοχές Παλαιοχώρι. Καραούλι, Παλαιοκούνδρα, Άγιος Γεώργιος και στο Όρος Πατέρας, καίγοντας ό,τι έχει απομείνει από ένα σημαντικό πνεύμονα πρασίνου στη Δυτική Αττική.

Εκκενώθηκαν πέντε οικισμοί

Στις 04:00 τα ξημερώματα, οι επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκαν την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων πέντε οικισμών, στους οποίους δεν έγινε επίσημη εκκένωση με μήνυμα από το 112, αλλά απομακρύνθηκαν από την αστυνομία που πήγαινε από πόρτα σε πόρτα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν, δεδομένου ότι τα σπίτια είναι διάσπαρτα και πολλά απομακρυσμένα. Πρόκειται για τους οικισμούς Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα, Πανόραμα και Τιτάν.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις