Τετάρτη, 24 Απρ.
23oC Αθήνα

Φωτιά στα Βίλια: Έτσι εξηγείται η «έκρηξη» δασικής πυρκαγιάς

Φωτιά στα Βίλια: Έτσι εξηγείται η «έκρηξη» δασικής πυρκαγιάς

Μια εξήγηση για το λόγο που η φωτιά στα Βίλια ξέφυγε τόσο γρήγορα και σε τόσο μεγάλο μέτωπο προσπαθεί να δώσει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Συγκεκριμένα, με δημοσίευσή του το meteo αναφέρει πως η φωτιά στα Βίλια εμφάνισε ακραία συμπεριφορά πυρός τουλάχιστον την Τετάρτη.

Βασική αιτία αποτέλεσε η μεταβολή των ατμοσφαιρικών συνθηκών, η οποία σε συνδυασμό με την πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη οδήγησε τελικά στην μεταβολή των διεργασιών που βοηθούν την εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά στα Βίλια αρχικά εξαπλώθηκε καθοδηγούμενη από το συνοπτικό άνεμο που έπνεε στην περιοχή (wind-driven πυρκαγιά).

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 18 Αυγούστου 2021, η επικράτηση ασθενέστερων ανέμων και αστάθειας στην ατμόσφαιρα βοήθησε, ώστε η πυρκαγιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη (ισχυρά ανοδικά ρεύματα εξαιτίας της πολύ ισχυρής θέρμανσης του αέρα από την καύση της καύσιμης ύλης), οδηγώντας τελικά στην εμφάνιση πυροσωρευτή.

Κατά τον τρόπο αυτό, η αρχικά καθοδηγούμενη από τον άνεμο (wind-driven) πυρκαγιά κατέστη “αυτοκαθοδηγούμενη” (plume-driven), όπως αντίστοιχα συνέβη κατά διαστήματα στις καταστροφικές πυρκαγιές του προηγούμενου διαστήματος σε Βαρυμπόμπη, Εύβοια, Ηλεία, Λακωνία, και Μεσσηνία.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις