Σάββατο, 20 Απρ.
15oC Αθήνα

Φωτιά στα Βίλια: Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Μέτωπο χιλιομέτρων

Φωτιά στα Βίλια: Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Μέτωπο χιλιομέτρων

Ακόμη ένα δύσκολο βράδυ στα Βίλια, όπου η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη και η μεγάλη μάχη είναι να αντιμετωπιστούν οι αναζωπυρώσεις. Τα μέτωπα όπου ρίχνεται το βάρος της κατάσβεσης είναι στις περιοχές Παλαιοκούνδουρα, Άγιο Γεώργιο και Καραούλι και μέσα στο δάσος στο όρος Πατέρα.

Περίπου στις 06:30 το πρωί της Πέμπτης (19.08.2021) και ενώ η φωτιά στα Βίλα καίει για τέταρτη μέρα, σηκώθηκαν και τα εναέρια μέσα για να ξεκινήσουν τη μεγάλη μάχη τους για να τον περιορισμό της πυρκαγιάς. Παράλληλα, οι βόρειοι άνεμοι στρέφουν τη φωτιά νότια, προς την Οινόη, την Θέα και το Παλαιοχώρι. Δεν απειλείται ο οικισμός στα Βίλια. 

Σύμφωνα με την ΕΡΤ περίπου στις 07:15 εκκενώνονταν οι οικισμοί Καραούλι, Παλαιοχώρι, Πανόραμα και Αγία Σωτηρία.

Λίγο μετά τις 06:00 το πρωί δόθηκε εντολή εκκένωσης στην περιοχή Πανόραμα, ενώ νωρίτερα αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα για να ζητήσουν από κατοίκους να εκκενώσουν την περιοχή Τιτάν. Σύμφωνα με το MEGA πολλοί ήταν οι κάτοικοι της περιοχής που πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους. 

  

Ισχυρές δυνάμεις

Για να περιορίσουν τη φωτιά στα Βίλια επιχειρούν ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. 

Επί τόπου βρίσκονται 427 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 149 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα.

Για τη συνδρομή στον συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Από αέρος επιχειρούν πέντε ελικόπτερα και πέντε αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες Beriev-200.

Τις πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύει ο Στρατός με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. 

Η νύχτα ήταν κόλαση στα Βίλια και την ευρύτερη περιοχή. Με κάθε μέσο, οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις μαζί με τους εθελοντές αλλά και Πολωνούς πυροσβέστες προσπαθούσαν να περιορίσουν τη φωτιά, ώστε να σωθούν σπίτια που κινδύνευαν μέσα στον οικισμό και τα κατάφεραν.

Το απόγευμα της Τετάρτης (18.08.2021) ήταν πραγματική κόλαση, με τη φωτιά να απειλεί τα Βίλια και τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Δυνάμεις που είχαν δημιουργήσει «τείχος» γύρω από το χωριό των Βιλίων κατάφεραν να αποτρέψουν τη φωτιά από το να φθάσει στα σπίτια ωστόσο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις