Κυριακή, 28 Απρ.
18oC Αθήνα

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Έρημη πόλη μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών – Στο Βόλο 2.500 πολίτες

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Έρημη πόλη μετά τις εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών – Στο Βόλο 2.500 πολίτες

Εφιαλτικές στιγμές έζησαν κάτοικοι και τουρίστες στη Νέα Αγχίαλο, όταν το απόγευμα της Πέμπτης (27.07.2023), η φωτιά που μαίνεται στην περιοχή “κατάπιε” και αποθήκη πυρομαχικών, με αποτέλεσμα να σημειωθούν συνεχείς ισχυρές εκρήξεις. 

Η νύχτα θα είναι εξαιρετικά δύσκολη, στα δύο ενεργά μέτωπα της φωτιάς: το ένα μέτωπο είναι στις Μικροθήβες και το δεύτερο μέτωπο στην πλευρά της Νέας Αγχιάλου, που πλέον είναι έρημη πόλη. 

Τρομοκρατημένοι, οι 2.500 πολίτες, απομακρύνθηκαν από την περιοχή, όπου περίπου μέχρι τις 9 το βράδυ γίνονταν εκρήξεις, και θα διανυκτερεύσουν στο Συνεδριακό Κέντρο Βόλου. 

Ωστόσο, όπως εξήγησε στην ΕΡΤ η αντιδήμαρχος Βόλου, Γεωργία Μποντού – Τοκαλή, δεν γνωρίζουν πότε θα επιστρέψουν στη Νέα Αγχίαλο. “Το χειρότερο από όλα ήταν οι εκρήξεις. Ήταν τραγικό. Φοβηθήκαμε όλοι. Άμεσα κάτοικοι και τουρίστες συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι, και, είτε δια θαλάσσης, είτε με λεωφορεία, είτε με αυτοκίνητο, απομακρύνθηκαν. Ήταν εκκωφαντικές οι εκρήξεις, ήταν τόσος ο φόβος που υπήρχε άμεση ανταπόκριση από τους πολίτες”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Σε ετοιμότητα έχουν τεθεί το Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, καθώς και το Κέντρο Υγείας Αλμυρού και Βελεστίνου. Μέχρι στιγμής, υπάρχουν μόνο περιστατικά μικροτραυματισμών από τζαμαρίες που έσπασαν λόγω του ωστικού κύματος, όταν γίνονταν οι εκρήξεις. 

Το χρονικό του τρόμου

Ο συναγερμός σήμανε λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα, όταν έγιναν συνεχείς και ισχυρές εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών που τυλίχθηκε στις φλόγες και βρίσκεται 4χλμ. βορειοδυτικά της Αγχιάλου και 6χλμ. από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του onalert.gr, δόθηκε εντολή να μετασταθμεύσουν από την 111 Πτέρυγα Μάχης της Νέας Αγχιάλου όσα F-16 βρίσκονται εκτός καταφυγίων στην 110 Πτέρυγα Μάχης της Λάρισας.

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ, η φωτιά στην αποθήκη πυρομαχικών τέθηκε υπό έλεγχο. Ωστόσο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, οι πυροτεχνουργοί της Πολεμικής Αεροπορίας δεν θα προσεγγίσουν το σημείο για αρκετές ώρες, καθώς είναι υψηλότατο το θερμικό φορτίο.

Καταστράφηκε ολοσχερώς το κτίριο του του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα» 

Από τη μεγάλη φωτιά στη Νέα Αγχίαλο καταστράφηκε και το κτιριακό συγκρότημα του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού «Η Δήμητρα».

Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού που βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Βόλου-Μικροθηβών ήταν σε απόσταση αναπνοής από την αποθήκη πυρομαχικών, όπου έγιναν οι αλλεπάλληλες μεγάλες εκρήξεις το απόγευμα με αποτέλεσμα η φωτιά να φθάσει στους υπαίθριους χώρους του Συνεταιρισμού και στη συνέχεια να παραδοθούν στις φλόγες όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις.

Στις εγκαταστάσεις της «Δήμητρας» ήταν αποθηκευμένες ποσότητες προπανίου και οινοπνεύματα, αφού ο Συνεταιρισμός παρήγαγε τα φημισμένα τσίπουρα και κρασιά.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις