Σάββατο, 4 Μαΐ
21oC Αθήνα

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Ώρα απόδοσης ευθυνών για την καταστροφή στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας

Φωτιά στη Νέα Αγχίαλο: Ώρα απόδοσης ευθυνών για την καταστροφή στην 111 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο υπουργός Άμυνα Νίκος Δένδιας κατέδειξε σήμερα (28.7.2023) τη βούληση της κυβέρνησης, όσον αφορά στην απόδοση τυχόν ευθυνών για την καταστροφή στην 111 Πτέρυγα Μάχη της Πολεμικής Αεροπορίας από φωτιά και το χάος που προκλήθηκε στη Νέα Αγχίαλο.

Οι εκρήξεις από τη φωτιά προκάλεσαν ζημιές και την ερήμωση της Νέας Αγχιάλου, ενώ βαρύτατες ήταν οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα πυρομαχικά και τις αποθήκες που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγα Μάχη της Πολεμικής Αεροπορίας. Οι εκρήξεις που σημειώθηκαν ήταν πανίσχυρες κι εκκωφαντικές. Τα ωστικά κύματα έκοβαν την ανάσα. 

Όπως πληροφορείται το OnAlert, άνδρες του τάγματος εκκαθάρισης ναρκοπεδίων του Στρατού Ξηράς (ΤΕΝΞ) «χτενίζουν» την περιοχή σε ακτίνα 3 χιλιομέτρων από την κατεστραμμένη αποθήκη. Στόχος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς διαδρόμου προκειμένου να υπάρξει πρόσβαση των πυροτεχνουργών της Πολεμικής Αεροπορίας στην κατεστραμμένη αποθήκη.

Μόλις ο χώρος θεωρηθεί απολύτως ασφαλής αμέσως θα ξεκινήσει η διαδικασία αποτίμησης της ζημιάς που έχει προκληθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας. Όπως σας έχει ενημερώσει το OnAlert από τη φωτιά στην αποθήκη έχουν καταστραφεί βόμβες διασποράς και κατευθυνόμενα βλήματα αέρος αέρος και αέρος έδαφος που χρησιμοποιούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 50.

Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα των Ενόπλων Δυνάμεων για τυχόν ευθύνες που μπορεί να υπάρχουν για την απώλεια των πυρομαχικών. Σήμερα το πρωί δόθηκε εντολή από το ΓΕΑ στο αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στο οποίο υπάγεται η 111 ΠΜ, για τη διενέργεια ΕΔΕ προκειμένου να διαπιστωθούν αν είχαν τηρηθεί τα πρωτόκολλα που αφορούν στα μέτρα πυροπροστασίας από τη διοίκηση της αποθήκης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας η ΕΔΕ έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα. Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστωθεί αν είχαν δημιουργηθεί οι απαιτούμενες ζώνες πυροπροστασίας και αν ο χώρος στην ευρύτερη περιοχή των εγκαταστάσεων της 111 ΠΜ είχε καθαρισθεί.

Επίσης άλλο ένα ζήτημα που θα διερευνήσει η ΕΔΕ είναι αν μετά την εκδήλωση της φωτιάς στη Μαγνησία και ενόσω η φωτιά κατευθυνόταν προς τις αποθήκες που βρίσκονται εκτός του αεροδρομίου της 111 ΠΜ υπήρχε η δυνατότητα μεταστάθμευσης των πυρομαχικών. Σύμφωνα με τους επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας για την ασφαλή μεταφορά των πυρομαχικών και του οπλισμού των μαχητικών αεροσκαφών θα απαιτούνταν αρκετές ημέρες.

Οι ίδιοι επιτελείς θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο η διοίκηση της αποθήκης να μην είχε τηρήσει τα πρωτόκολλα ασφαλείας που αφορούν στην πυρασφάλεια του στρατοπέδου. Ωστόσο το γεγονός ότι τα πυρομαχικά καταστράφηκαν από τη πυρκαγιά από μόνο του συνιστά μείζον ζήτημα.

Η δήλωση του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια για κατεπείγουσα έρευνα και απόδοση ευθυνών καθώς και η προφορική εντολή του προς στο αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο να εποπτεύσει την ΕΔΕ δείχνει ότι πιθανώς «θα πέσουν κεφάλια» στη Πολεμική Αεροπορία. Εκ των πραγμάτων η έρευνα επικεντρώνεται στις ευθύνες του διοικητή της αποθήκης, αλλά και του διοικητή της 111 Πτέρυγα Μάχης.

Άγνωστο παραμένει αν οι ευθύνες αποδοθούν σε υψηλότερα επίπεδα, με δεδομένο ότι την 111 ΠΜ είχε επιθεωρήσει λίγες ημέρες πριν τη πυρκαγιά ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας.

Σε κάθε περίπτωση αναμένονται εξελίξεις καθώς πέραν των επιχειρησιακών ζητημάτων υπάρχει και το πολιτικό κόστος που προκαλεί η είδηση ότι χάθηκαν σημαντικά πυρομαχικά για την Πολεμική Αεροπορία.

Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις