Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Σε ύφεση αλλά παραμένει επικίνδυνη

Φωτιά στη Νέα Μάκρη: Σε ύφεση αλλά παραμένει επικίνδυνη
Φωτογραφία InTime News

Η μεγάλη φωτιά στη Νέα Μάκρη ξεκίνησε στις 02:17 κοντά στον Άγιο Εφραίμ.
10 λεπτά μετά ξέσπασε και δεύτερο μέτωπο.
Ενισχύθηκαν τα εναέρια μέσα, επιχειρούν και σχεδόν 100 πυροσβέστες.
Απομακρύνθηκαν προληπτικά κάτοικοι.
Δεν εστάλησαν μηνύματα από το 112, πόρτα πόρτα ενημέρωναν τους κατοίκους οι αστυνομικοί.
Πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμπρησμό. Είναι η 7η φωτιά σε εννέα μέρες στην περιοχή!

Επικίνδυνη παραμένει η φωτιά που ξέσπασε σε δυο μέτωπα τα ξημερώματα της Πέμπτης (05.09.2019) στη Νέα Μάκρη. Η φωτιά, έξι ώρες αφού ξεκίνησε, βρίσκεται σε ύφεση αλλά οι αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα λόγω των ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Η φωτιά στη Νέα Μάκρη βρίσκεται σε ύφεση δήλωσε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε δηλώσεις του νωρίς το πρωί, διευκρινίζοντας ότι η πυρκαγιά παραμένει επικίνδυνη εξαιτίας των ανέμων και καίει συμπαγές δάσος.

Η φωτιά ξεκίνησε στις 02:17 τα ξημερώματα από την περιοχή Λιβίσι, πίσω από τον Άγιο Εφραίμ και δέκα λεπτά μετά ξεκίνησε και δεύτερο πύρινο μέτωπο, στην Αγία Μαρίνα. Σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά, απομακρύνθηκαν προληπτικά κάτοικοι καθώς το πρώτο μέτωπο της φωτιάς ήταν κοντά σε σπίτια.

Φωτογραφία InTime News

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν γύρω στα εννέα εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις, ενώ συνδράμουν υδροφόρες. Να τονίσουμε ότι είναι η έβδομη φωτιά στην περιοχή μέσα σε εννέα ημέρες. Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προλάβουμε πριν να δυναμώσουν οι άνεμοι» κατέληξε ο γγ Πολιτικής Προστασίας. 

Δείτε τη δήλωσή του Νίκου Χαρδαλιά

Στην περιοχή επιχειρούν 98 πυροσβέστες με 35 οχήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες της Περιφέρειας και ΟΤΑ, οχήματα του στρατού και η ΕΛΑΣ. Από τις 06:40 επιστρατεύτηκαν και τα εναέρια μέσα, τα οποία, όπως είπε ο γγ Πολιτικής Προστασίας, ενισχύθηκαν και πλέον επιχειρούν εννέα αεροπλάνα και ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα σε συντονιστικό ρόλο, υπό την εποπτεία του αρχηγού της Πυροσβεστικής.

Και ο Νίκος Χαρδαλιάς, όπως και κάτοικοι της περιοχής αλλά και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης αλλά και ο δήμαρχος Μαραθώνα, άφησε υπόνοιες για εμπρησμό. Όπως είπε, η φωτιά που ξέσπασε σήμερα στη Νέα Μάκρη είναι η έβδομη στην περιοχή μέσα σε εννέα μέρες!

Φωτογραφία InTime News
Φωτογραφία InTime News
Φωτογραφία InTime News

Στόχος των πυροσβεστικών δυνάμεων είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν πιο άμεσα η φωτιά ώστε να προλάβουν το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ανέμων. Από νωρίς, πάντως, δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Όταν τα ξημερώματα ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή Λιβίσι, αστυνομικοί πήγαιναν πόρτα πόρτα στα σπίτια και ειδοποιούσαν τους κατοίκους, ενώ χτύπησαν και οι καμπάνες για να ειδοποιηθεί ο κόσμος.

Πατούλης: Ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά

«Φαίνεται πως κάποιο ανθρώπινο χέρι έβαλε τη φωτιά. Υπάρχουν ενδείξεις για εμπρησμό, ενώ κάτοικοι της περιοχής καταγγέλλουν περίεργες κινήσεις κάποιων ατόμων», τόνισε, μιλώντας στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, που βρίσκεται από τις πρώτες πρωινές ώρες στη Νέα Μάκρη.

«Δεν είναι τυχαίες αυτές οι φωτιές», πρόσθεσε σημειώνοντας ότι «το Ανακριτικό Τμήμα της Πυροσβεστικής πρέπει να διερευνήσει το τι έχει συμβεί».

Εξάλλου, κάτοικοι της περιοχής έκαναν από την πρώτη στιγμή λόγο για εμπρησμό. Όπως κατήγγειλαν, είδαν δυο ύποπτα άτομα πάνω σε μοτοσικλέτα να κινούνται στο Λιβίσι την ώρα που ξεκίνησε η φωτιά. Κάτοικος κατήγγειλε επίσης ότι η πεθερά του είδε ένα μηχανάκι κι ένα αυτοκίνητο με 6-7 άτομα να κινούνται στην περιοχή λίγο πριν εκδηλωθεί η φωτιά.

«Έχουμε βάσιμες υποψίες για εμπρησμό γιατί ήταν δύο τα μέτωπα που ξεκίνησαν σε απόσταση 500 μέτρων», δήλωσε νωρίτερα στον ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο δήμαρχος Μαραθώνα.

Η Πυροσβεστική δεν αποκλείει το ενδεχόμενο του εμπρησμού, κυρίως λόγω της ώρας της φωτιάς αλλά και του γεγονός πως το δεύτερο μέτωπο ξέσπασε λίγα λεπτά μετά το πρώτο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις