Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Φωτιά στη Βοιωτία: Η συγκλονιστική μάχη των πυροσβεστών για να μην καεί ολοσχερώς η Μονή του Οσίου Λουκά

Φωτιά στη Βοιωτία: Η συγκλονιστική μάχη των πυροσβεστών για να μην καεί ολοσχερώς η Μονή του Οσίου Λουκά

Τιτάνια ήταν η μάχη που έδωσαν οι πυροβεστικές δυνάμεις στην Βοιωτία προκειμένου να σώσουν τον ιστορικό ναό της Μονής του Οσίου Λουκά από την μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή.

Το ιστορικό μοναστήρι που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco απειλήθηκε με ολοκληρωτική καταστροφή από τη φωτιά στη Βοιωτία. Ο περίβολος της Μονής κάηκε ολοσχερώς όπως και κτίρια γύρω από αυτή που χρησιμεύουν ως βοηθητικοί χώροι.

Από θαύμα αλλά και μεγάλη προσπάθεια της πυροσβεστικής και του δήμου, σώθηκαν οι ναοί της Μονής οι οποίοι αυτή τη στιγμή δεν απειλούνται σύμφωνα με το tvstar.gr. 

Συγκινητική ήταν η προσπάθεια του μητροπολίτη Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος  Γεώργιου ο οποίος, με ό,τι μέσα είχε θέλησε να συνδράμει ώστε να σωθεί το μοναστήρι.

Στο σημείο βρέθηκε νωρίτερα το απόγευμα και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να πραγματοποιήσει αυτοψία.

Ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης

Η Μονή Οσίου Λουκά είναι  χτισμένη σε υψόμετρο 430 μ. στο όρος Στείρι. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής και περιλαμβάνεται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από κοινού με τα άλλα δύο σωζόμενα μοναστήρια της μεσοβυζαντινής περιόδου στην Ελλάδα, τη Νέα Μονή και τη Μονή Δαφνίου. Ο Όσιος Λουκάς είναι ωστόσο μεγαλύτερος και διαφέρει από το Δαφνί και τη Νέα Μονή στο ότι είναι αφιερωμένος σε ένα μοναδικό Όσιο, τον Όσιο Λουκά.

Να σημειωθεί ότι η Μονή του Οσίου Λουκά περιβάλλεται από οροπέδιο που καλύπτεται από ελαιώνα, σε ένα τοπίο ανέγγιχτο από τον χρόνο, δεν έχει αλλοιωθεί από οικιστική ή άλλη δραστηριότητα και διατηρεί την αυθεντικότητά του.

Στην κορυφή του λόφου της μονής Οσίου Λουκά υπάρχει κάστρο,χτισμένο στη θέση παλαιότερης οχύρωσης. Σώζονται οι τέσσερις πλευρές του τείχους, στην τοιχοποιία του οποίου περιλαμβάνεται ασβεστοκονίαμα και πλινθία.

Βίντεο – φωτογραφία tvstar.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις