Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Φωτιά στην Άνδρο: Μη ελεγχόμενο το μέτωπο, ενισχύονται οι δυνάμεις

Φωτιά στην Άνδρο: Μη ελεγχόμενο το μέτωπο, ενισχύονται οι δυνάμεις
Φωτογραφία Δημήτρης Λοτσάρης Facebook

Μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο νησί παίρνει η φωτιά που καίει από τα ξημερώματα της Κυριακής (04.04.2021) στην Άνδρο.

Η φωτιά στην Άνδρο ξέσπασε από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, λίγο πριν από τη 01.00 τα ξημερώματα σε πολύ δύσβατη περιοχή με σχίνα και πουρνάρια. Οι άνεμοι έως 7 μποφόρ έκαναν την κατάσταση εξαιρετικά δύσκολη, με την πυρκαγιά να καίει ασταμάτητη.

 

Ήδη έχει δοθεί η εντολή να εκκενωθούν τα χωριά Ρέματα και Ατένι, ενώ υπήρχε ανησυχία και για τον οικισμό Άρνη, αλλά ο δήμαρχος της Άνδρου, Δημήτρης Λοτσάρης, μιλώντας στο newsit.gr εξέφρασε την εκτίμηση πως δεν θα χρειαστεί.

Η πυροσβεστική έχει δώσει εντολή να ενισχυθούν οι δυνάμεις που δίνουν μάχη με τη φωτιά στην Άνδρο. Στο νησί μεταφέρεται με ελικόπτερο πεζοπόρο τμήμα της 1ης ΕΜΑΚ, ενώ με το πλοίο Θεολόγος, που μισθώθηκε από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα μεταβούν στην Άνδρο 20 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Συνολικά, μετά την ενίσχυση αυτή, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Άνδρο θα ριχθούν 55 πυροσβέστες, με 15 οχήματα, τρία αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα (το ένα του στρατού), δυο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τη συνδρομή από υδροφόρες εθελοντών και ΟΤΑ.

 

Δεν θα εκκενωθεί τρίτο χωριό

Για προληπτικούς λόγους έχουν ήδη εκκενωθεί τα χωριά Ρέματα και Ατένι, ενώ ο δήμαρχος της Άνδρου μιλώντας στο newsit.gr εξέφρασε την πεποίθηση πως «δε θα χρειαστεί να εκκενώσουμε τρίτο χωριό παρ’ ό,τι η κατάσταση είναι ακόμα σκληρή και το μέτωπο δεν είναι ακόμα ελεγχόμενο».

Οι ισχυροί νοτιάδες, έντασης έως 7 μποφόρ κάνουν δύσκολο το έργο της κατάσβεσης, στην οποία νωρίτερα συμμετείχαν δυο Canadair αλλά και ένα Super Puma.

Οι άνεμοι είναι ισχυροί- νοτιάδες, 7 μποφόρ.

Όσον αφορά στα δυο χωριά που εκκενώθηκαν, ο δήμαρχος Άνδρου είπε ότι «τους δώσαμε οδηγία να είναι προετοιμασμένοι. Δεν απειλούνται. Ήταν μια προληπτική κίνηση γιατί το μέτωπο έχει πολλές εναλλαγές».

Από τη φωτιά τραυματίστηκε πυροσβέστης. Υπέστη ελαφρά εγκαύματα αλλά αφού του περιποιήθηκαν το τραύμα επέστρεψε στη μάχη. «Δεν περισσεύει κανείς αυτή την ώρα. Είναι καλά στην υγεία του», είπε ο δήμαρχος Άνδρου.

Στο μεταξύ, με εντολή του Νίκου Χαρδαλιά μεταβαίνει στην Άνδρο κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για να διερευνήσει τα αίτια της φωτιάς. 

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις