Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Φωτιά στην Αρκαδία: Μικρές αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία – Σε επιφυλακή οι πυροσβέστες

Φωτιά στην Αρκαδία: Μικρές αναζωπυρώσεις στην Γορτυνία – Σε επιφυλακή οι πυροσβέστες

Μικρές αναζωπυρώσεις υπάρχουν στην Γορτυνία της Αρκαδίας, με την φωτιά να έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με τις προηγούμενες μέρες.

Σύμφωνα με το e-gortynia.gr, χτες το βράδυ συνέχισε να δίνεται μάχη προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο.

Στη μάχη της κατάσβεσης χτες είχαν πέσει μεγάλες δυνάμεις, τόσο εναέριες, όσο και επίγειες με Έλληνες και πολλούς ξένους πυροσβέστες. 

Στη γειτονική περιοχή του όρους Μαινάλου είχαν δημιουργηθεί από τα μηχανήματα έργου οι αντιπυρικές ζώνες, για να μην πλησιάσει η φωτιά.

Και σήμερα με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν τις ρίψεις τα εναέρια μέσα.

Ένα μεγάλο μέτωπο ήταν στο Νεοχώρι. Η φωτιά πλησίασε το χωριό πολύ κοντά, καίγοντας εκατοντάδες ελαιόδεντρα και καλλιέργειες.

Ένα άλλο μέτωπο ήταν στο Φαναράκι και στο Καστράκι, όπου στο δεύτερο δυστυχώς υπήρξαν ζημιές και κάηκαν σπίτια. Στο Φαναράκι μπήκε σε αυλές σπιτιών, ακόμα και στο Νεκροταφείο.

click4more: Φωτιά στην Εύβοια: Ηχητικό ντοκουμέντο από τους διαλόγους πυροσβεστών στην πρώτη γραμμή

Η φωτιά αυτή προχώρησε και απείλησε να φτάσει και στο Καλλιάνι. Ισχυρές δυνάμεις κατάφεραν να το ελέγξουν και να το περιορίσουν, κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από το χωριό.

Στο άλλο μέτωπο προς Κάπελη, υπήρξε και εκεί μια μεγάλη αναζωπύρωση και το πρωί και αργά το μεσημέρι, αλλά ευτυχώς με τη βοήθεια των εναέριων μέσων ελέγχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Επίσης μια νέα φωτιά ξέσπασε από Δάφνη, Τρανή – Λάκκα, Μπερτσιά, που χάρις στις επίγειες δυνάμεις τέθηκε αμέσως υπό έλεγχο.

Πολλοί κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους

Αρκετοί κάτοικοι της Γορτυνίας μεγαλύτερης ηλικίας έχουν εγκαταλείψει τα χωριά τους, ενώ κάποιοι μετρούν τις πληγές τους από τη χθεσινή εφιαλτική ημέρα.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μεγάλη ύφεση και η εικόνα είναι πολύ καλύτερη. Για άλλη μια φορά όμως πυροσβέστες, αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου με εθελοντές και κατοίκους, θα είναι σε ετοιμότητα και θα περιπολούν για να προλάβουν τυχόν αναζωπυρώσεις.

Αρκετά χωριά στις πληγείσες περιοχές παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Ένας πυκνός άσπρος καπνός έχει καλύψει από άκρη σε άκρη τη Γορτυνία, περιορίζοντας την ορατότητα και κάνοντας την ατμόσφαιρα πολύ αποπνικτική, μέχρι και το τελευταίο χωριό της Γορτυνίας από την πλευρά της Αχαΐας, το Πράσινο.

Στην Ηλεία

Παράλληλα, στην Ηλεία, πυροσβεστικές δυνάμεις και μηχανήματα έργου βρίσκονταν και εξακολουθούν να βρίσκονται κοντά στα διοικητικά όρια Ηλείας-Αρκαδίας, συγκεκριμένα σε περιοχές των Δήμων Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, ώστε να μην περάσει η φωτιά που καίει στη Γορτυνία. Επίσης, πεζοπόρα τμήματα επιχειρούσαν καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας σε περιοχές όπου έκαιγαν μικρές εστίες φωτιάς.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις