Ελλάδα

Φωτιά στην Εύβοια: Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο – Καίγεται πευκοδάσος, αντιπυρικές ζώνες για να μην επεκταθούν οι φλόγες

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες αναμένεται να δώσουν οι ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στην Εύβοια, προκειμένου να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά που καίει από το μεσημέρι της Τετάρτης (31.7.24) στην περιοχή Αφράτι.

Η φωτιά ξέσπασε σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και επεκτάθηκε πολύ γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και η έντασή τους έφτασε μέχρι τα 7 μποφόρ.

Από το 112 εστάλη μήνυμα για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών. Οι κάτοικοι του χωριού Αφράτι κλήθηκαν να απομακρυνθούν προς Βασιλικό, ενώ αυτοί των χωριών Καμάρι, Καλύβια και Άγιο Γεώργιο Αρμά να κινηθούν προς Χαλκίδα.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, η φωτιά έφτασε στα 1.500 μέτρα, με αρκετούς κατοίκους να παραμένουν στην περιοχή για να συνδράμουν στη μάχη της κατάσβεσης. 

Στο σημείο έχουν μεταβεί 183 πυροσβέστες (συμπεριλαμβανομένων και Μολδαβών πυροσβεστών που βρίσκονται στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Προεγκατάστασης Ευρωπαίων Πυροσβεστών) με 8 ομάδες δασοκομάντος και 52 οχήματα καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών.   

Για την αεροπυρόσβεση διατέθηκαν 19 εναέρια μέσα (11αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα) εκ των οποίων 2 ελικόπτερα για συντονισμό. Τα εναέρια μέσα σταμάτησαν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου.

fwtia evoia nyhta

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα κατευθύνεται νοτιοανατολικά του οικισμού Αφράτι. Τοπική αυτοδιοίκηση και Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν επίσης με μηχανήματα έργου και υδροφόρες. Δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για την διευκόλυνση της μετακίνησης των κατοίκων.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων πολιτικής προστασίας γίνεται από το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο «Όλυμπος».

fwtia evoia afrati

fwtia evoia afrati

fwtia evoia afrati

Κινδύνευσαν πυροσβέστες

Από τη φωτιά στο Αφράτι κινδύνευσαν δύο πυροσβέστες που επέβαιναν σε πυροσβεστικό όχημα.

Σύμφωνα με το eviaonline.gr, το όχημα εγκλωβίστηκε για λίγα λεπτά αλλά κατάφερε να βγει από τον πύρινο κλοιό.

Πυροσβέστης έσωσε σκύλο

Μια ανθρώπινη και αρκετά συγκινητική σκηνή εκτυλίχθηκε σε δάσος στην περιοχή που βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά στην Εύυβοια, με πυροσβέστη να σώζει ένα σκυλάκι.

fwtia skylaki

fwtia skylaki

Οι πυροσβέστες έσωσαν το σκυλάκι του έδωσα νερό και το μετέφεραν σε ασφαλές σημείο στον Πισσώνα για να του προσφέρουν τροφή.

Στην Εύβοια ο Κικίλιας

Στην Εύβοια μετέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, λόγω της πυρκαγιάς.

kikilias evoia

kikiliasevoia

Νωρίτερα, είχε πραγματοποιηθεί συντονιστική σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό, με τη συμμετοχή συναρμόδιων υπουργείων, των ΟΤΑ και εκπροσώπων όλων των σωμάτων ασφαλείας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βιολάντα: Το πόρισμα του ΕΜΠ για τα αίτια της διάβρωσης του υπόγειου σωλήνα από όπου διέρρευσε το προπάνιο και έγινε η έκρηξη
Υπενθυμίζεται ότι ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου παραμένει προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Τρικάλων, ενώ την Παρασκευή αναμένεται να απολογηθούν άλλα δύο στελέχη της εταιρείας
Το εργοστάσιο της Βιολάντα μετά τη φονική έκρηξη
9
Σαρώνει η κακοκαιρία Erminio: Δύο περιοχές σε κόκκινο συναγερμό, μέχρι πότε θα διαρκέσει η σκόνη
Συνεχίζεται και την Πέμπτη η κακοκαιρία με έντονες βροχές και ισχυρές καταιγίδες στα περισσότερα τμήματα της χώρας, ισχυρούς ανέμους και τοπικά σχεδόν θυελλώδεις, έως 7 μποφόρ, στο Αιγαίο
Αφρικανική σκόνη
Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων: Δεν έπεισαν τον ανακριτή και επέστρεψαν στη φυλακή ο ηγούμενος και ο μοναχός
Στις έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας είχαν βρεθεί, μεταξύ άλλων., 264 αρχαία νομίσματα, 14 βυζαντινές εικόνες, δύο Ιερά Ευαγγέλια και ένα εκκλησιαστικό βιβλίο του 18ου αιώνα
Υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στο Μέγα Σπήλαιο Καλαβρύτων