Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Φωτιά στην Εύβοια: Όλα κρίνονται απόψε – Θα καίει 15 μέρες αν περάσει από αυτό το σημείο

Φωτιά στην Εύβοια

Η μητέρα ων μαχών απόψε στην Εύβοια, με τις αναζωπυρώσεις ανάμεσα σε Γαλατσώνα και Αβγαριά να κρίνουν αν θα λάβει τέλος ο εφιάλτης στα βόρεια του νησιού. Κι αυτό διότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα από την φωτιά στο νησί έχουν μια σχετικά καλή εικόνα.

Υψηλόβαθμα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που βρίσκονται στο σημείο της μάχης, μιλώντας στο newsit.gr και τον απεσταλμένο ρεπόρτερ Λευτέρη Σουχάιμπ, που για ακόμη μια μέρα βρίσκεται στο πύρινο μέτωπο, καθησύχαζαν μεν, με επιφύλαξη δε.

Έλεγαν χαρακτηριστικά πως απόψε ίσως να είναι η τελευταία βραδιά για το ατελείωτο μαρτύριο που ζει η Εύβοια.

Υπάρχει όμως ένας παράγοντας εξαιρετικά κρίσιμος, που θα κρίνει τα πάντα. Κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, τότε θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τα χειρότερα…

Φωτιά στην Εύβοια

Φωτιά στην Εύβοια:

Η πιο κρίσιμη στιγμή για την φωτιά στην Εύβοια

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, η μεγάλη μάχη δίνεται ώστε να μην περάσει η φωτιά στο απέναντι όρος προς Καμάρια, Νέα Σινασό και Ιστιαία, αφού αν αυτό γίνει, τότε θα παραδοθεί στις φλόγες ακόμη ένα πλούσιο δάσος, το οποίο όμως έχει την εξής ιδιομορφία: Στο σημείο παρατηρούνται ρεύματα ανέμων κι αν η φωτιά φτάσει στο σημείο αυτό, τότε η περιοχή θα λειτουργήσει σαν «ανεμιστήρας».

Click4more: Βίντεο – ντοκουμέντο: Περνούν μέσα από τη φωτιά στο Λιβαδάκι Γορτυνίας – Πληροφορίες για 15 καμένα σπίτια στο χωριό Πυρρή

Αν συμβεί αυτό, το αποτέλεσμα -πάντα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- θα είναι η πυρκαγιά να κάψει την υπόλοιπη Εύβοια για τις υπόλοιπες 15 μέρες.

Έτσι, οι πυροσβέστες έχουν βάλει στοίχημα να καταφέρουν να σώσουν αυτό το κομμάτι, αφού πρόκειται για τον τελευταίο «πνεύμονα ζωής» που έχει αντέξει στην περιοχή.

Οχυρώνουν όσο μπορούν…

Για τον λόγο αυτό -σε επιχειρησιακό επίπεδο- πεζοπόρες ομάδες έχουν αναπτύξει ένα τρίγωνο προστασίας προς αυτή την κατεύθυνση, ούτως ώστε να μην περάσει η φωτιά στην απέναντι πλευρά.

Click4more: Φωτιές: Συγκλόνισε Έλληνας πυροσβέστης με το δώρο σε Ρουμάνο συνάδελφό του

Οι ομάδες αυτές αποτελούνται φυσικά από Έλληνες πυροσβέστες, αλλά και από συναδέλφους τους που ήρθαν από την Σλοβακία, την Ρουμανία και την Πολωνία, με τις εικόνες από τις αφίξεις πυροσβεστών σε όλη την Ελλάδα να προκαλούν συγκίνηση (σ.σ. δείτε αναλυτικά εδώ).

Εδώ και ώρες οι ομάδες αυτές έχουν αναπτύξει ένα «τείχος» με πάνω από 15 πυροσβεστικά οχήματα στο σημείο.

Δείτε την εικόνα του newsit.gr

Φωτιά στην Εύβοια:

Περιπολίες

Καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας (σ.σ. την Τρίτη, 10.08.2021) στην περιοχή ανοίχτηκαν πολλά χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών, με χωματουργικά μηχανήματα, βοηθώντας το έργο της πυρόσβεσης. Ο στόχος είναι διπλός: Αφενός να περιοριστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς και αφετέρου να χριστεί το ένα τείχος προστασίας προς την Ιστιαία, όπου παρόμοιες εργασίες γίνονται εδώ και μέρες, όπως σας έχει ενημερώσει με αναλυτικό ρεπορτάζ το newsit.gr.

Επίσης έχουν δημιουργηθεί ομάδες εθελοντών, οι οποίοι θα πραγματοποιούν περιπολίες στο παρθένο δάσος που έχει μείνει ανέγγιχτο.

Αποστολή στην Εύβοια για το newsit.gr: Λευτέρης Σουχάιμπ.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις