Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Καίει σε δύο μέτωπα – Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στον Εθνικό Δρυμό, κάηκαν δεκάδες σπίτια

Φωτιά στην Πάρνηθα: Καίει σε δύο μέτωπα – Τιτάνια μάχη με τις φλόγες στον Εθνικό Δρυμό, κάηκαν δεκάδες σπίτια

Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας που μαίνεται λυσσασμένη, είναι εγκλωβισμένη η Πάρνηθα, όπου η φωτιά που ξεκίνησε χθες, Τρίτη (22.08.23) και έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις με ιλιγγιώδη ταχύτητα λόγω των θυελλωδών ανέμων, καίει σε δύο μεγάλα μέτωπα. Το πρώτο είναι εκείνο του οικισμού της Αγίας Παρασκευής με κατεύθυνση προς το Μενίδι και το άλλο στον Εθνικό Δρυμό, όπου δίνεται τιτάνια μάχη από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι φλόγες της φωτιάς στην Πάρνηθα μπήκαν το μεσημέρι της Τετάρτης στον Εθνικό Δρυμό, επιβεβαιώνοντας τους φόβους που ολοένα και εντείνονταν από νωρίς το πρωί. Επίγειες και εναέριες δυνάμεις έκαναν τα πάντα, προκειμένου να αποφευχθεί η δραματική αυτή εξέλιξη, αλλά οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή με πάνω από 7 μποφόρ, δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Δείτε τη στιγμή που απογειώνεται drone της ομάδας Ίκαρος (ΟΣμηΕΑ) Αττικής της Πυροσβεστικής. 

Η πύρινη λαίλαπα έχει κατακάψει δεκάδες σπίτια σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Ιωάννη Ρώσο και Ντάρδιζα, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εκκενωθεί τρεις περιοχές.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές για έναν ηλικιωμένο αγνοούμενο στη Χασιά. Συγγενείς κάνουν λόγο για έναν 77χρονο άνδρα, που έχει να δώσει σημεία ζωής από χθες, Τρίτη.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από το σημείο της κόλασης καταγράφουν την απελπισία των κατοίκων, που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους να χάνονται οι περιουσίες μίας ολόκληρης ζωής! Οι θυελλώδεις άνεμοι που πνέουν στο σημείο του πύρινου εφιάλτη δεν λένε να κοπάσουν, ενώ δεν προβλέπεται εξασθένιση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μετεωρολόγων. 

 

Απανωτά τα μηνύματα από το 112

Λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τετάρτης (23.08.23) εστάλησαν απανωτά μηνύματα από το 112 μέσα σε μόλις λίγα λεπτά για εκκένωση τριών περιοχών: Αγίας Παρασκευής, Καποτά και Λεφάντω.

Οι κάτοικοι των οικισμών Αγίας Παρασκευής και Καποτά ειδοποιήθηκαν με μήνυμα μέσω του 112 προκειμένου να απομακρυνθούν προς το κέντρο του Μενιδίου.

«Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Αγία Παρασκευή Μενιδίου και Καποτά, απομακρυνθείτε προς κέντρο Μενιδίου. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών», αναφέρει χαρακτηριστικά το μήνυμα του 112.

Μόλις δέκα λεπτά αργότερα, εστάλη και νέο μήνυμα από το 112 για εκκένωση της περιοχής Λεφάντω προς κέντρο Άνω Λιοσίων. 

Εκκενώθηκε η Αμυγδαλέζα και τρία γηροκομεία

Παράλληλα, έχουν ήδη εκκενωθεί 3 γηροκομεία της περιοχής και ένα μοναστήρι και έχουν απομακρυνθεί 150 ηλικιωμένοι τόσο για να μην απειληθεί η ζωή τους σε περίπτωση που οι φλόγες φτάσουν στις μονάδες όσο και για να μην προκύψουν προβλήματα υγείας.

Επιπλέον, έγινε και προληπτική εκκένωση του κέντρου στην Αμυγδαλέζα, με τους 750 μετανάστες να μεταφέρονται με λεωφορεία, οι περισσότεροι εξ αυτών στην Αμυφδαλέζα και οι υπόλοιποι στη δομή στην Πέτρου Ράλλη.

Συγκλονιστικές φωτογραφίες και βίντεο από το σημείο της πύρινης κόλασης

Αυτή την ώρα τα μεγαλύτερα μέτωπα καταγράφονται σε Ντάρδιζα, Αγία Παρασκευή και Αμυγδαλέζα, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της πυροσβεστικής, Γιάννης Αρτοποιός. Στο σημείο επιχειρούν 202 πυροσβέστες, 9 πεζοπόρα, 65 οχήματα και 7 αεροπλάνα, 2 από Σουηδία και 2 από Γερμανία, καθώς και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις