Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Προκλήθηκε πυρονέφος όταν οι φλόγες μπήκαν στην χαράδρα

Φωτιά στην Πάρνηθα: Προκλήθηκε πυρονέφος όταν οι φλόγες μπήκαν στην χαράδρα

Εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προκάλεσε η φωτιά στην Πάρνηθα δημιουργώντας το απόγευμα της Τετάρτης (23.08.2023) πυρονέφος. 

Συγκεκριμένα εκρηκτική εξάπλωση και ακραία συμπεριφορά παρουσίασε η φωτιά που καίει στον ορεινό όγκο της Πάρνηθας. Ειδικότερα, αυτό συνέβη όταν η πυρκαγιά μπήκε στη βάση χαράδρας με πυκνή βλάστηση στις πλαγιές.

Αυτό οδήγησε αρχικά στην αύξηση του πυροθερμικού φορτίου, με τα θερμά αέρια που παράγονται κατά την καύση να οδηγούνται προς την κορυφή της χαράδρας, θερμαίνοντας έτσι τα άκαυτα δασικά καύσιμα και δημιουργώντας ένα επαγωγικό, πολύ ισχυρό ρεύμα αέρα προς τα ανάντη (προς την κορυφή της χαράδρας), το οποίο και «τράβηξε» την πυρκαγιά μέχρι την κορυφή της χαράδρας με εκρηκτικό τρόπο.

Χαρακτηριστική συνέπεια της ακραίας συμπεριφοράς που παρουσίασε η πυρκαγιά αποτελεί άλλωστε και η παροδική δημιουργία πυρονέφους πάνω από την φωτιά.  

Τα πυρονέφη δημιουργούνται εξαιτίας των μεγάλων ποσών θερμότητας που εκλύει η φωτιά, οδηγώντας τελικά στη σύζευξη της με την ατμόσφαιρα (η φωτιά δημιουργεί το δικό της καιρό).

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις