Πέμπτη, 28 Μαρ.
24oC Αθήνα

Φωτιά στην Πεντέλη: Κάηκαν 27.817 στρέμματα

Φωτιά στην Πεντέλη: Κάηκαν 27.817 στρέμματα
Φωτογραφία αρχείου

Σε 27.817 στρέμματα ανέρχεται η έκταση που επλήγη από τη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη στις 19 Ιουλίου και επεκτάθηκε σε περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

Τα στοιχεία αυτά προέκυψαν από την καταγραφή που έκανε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του δορυφόρου της, η οποία ενεργοποιήθηκε από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα, Βασίλη Παπαγεωργίου, προκειμένου να γίνει η ακριβής αποτίμηση της κατεστραμμένης περιοχής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδόν στο σύνολό της η έκταση που επλήγη, είχε κηρυχθεί αναδασωτέα κατά το παρελθόν ύστερα από άλλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί.

Επιπλέον, από πλευράς πυροσβεστικής, δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα για τον αριθμό των κτιρίων που έχουν υποστεί ζημιές, καθώς η πυρκαγιά, ναι μεν έχει οριοθετηθεί, αλλά δεν έχει τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να παραμένουν στο σημείο.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών που δημοσιεύθηκαν σήμερα, μέχρι στιγμής 54 σπίτια, 5 επαγγελματικοί χώροι 17 αποθήκες και 1 ναός κρίθηκαν επικίνδυνα από τα συνεργεία των μηχανικών που συνεχίζουν τις αυτοψίες στις καμένες περιοχές της Πεντέλης. Συνολικά, έχουν διενεργηθεί αυτοψίες σε 251 κτίρια, εκ των οποίων τα 204 αφορούν σε κατοικίες. Οι 78 από αυτές έχουν κριθεί κατάλληλες για χρήση (κατοικήσιμες), 72 προσωρινά ακατάλληλες για χρήση (χρήζουν επισκευών) και 54 επικίνδυνες για χρήση, οι οποίες θα επανελεγχθούν. Τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών θα συνεχίσουν να διενεργούν αυτοψίες και τις επόμενες ημέρες στις πληγείσες περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις