Τρίτη, 21 Μαΐ
23oC Αθήνα

Φωτιά στην Πεντέλη – meteo: Αυξημένος κίνδυνος για νέες εστίες – Πότε θα εξασθενήσουν οι άνεμοι

Φωτιά στην Πεντέλη – meteo: Αυξημένος κίνδυνος για νέες εστίες – Πότε θα εξασθενήσουν οι άνεμοι
Reuters

Καλύτερο είναι το μέτωπο της φωτιάς στη Πεντέλη το μεσημέρι της Τετάρτης, παρά το γεγονός ότι στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι. 

Σύμφωνα με το meteo και την πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών οι άνεμοι στην περιοχή της φωτιάς στην Πεντέλη θα συνεχίσουν να πνέουν έως 7 μποφόρ μέχρι νωρίς το απόγευμα, ενώ οι ριπές θα παραμείνουν στα 80 χλμ/ώρα. 

Μετά τις 7 το απόγευμα θα παρατηρηθεί σταδιακή εξασθένιση των βόρειων ανέμων, ενώ εξαιτίας του ανάγλυφου της περιοχής η ένταση των ανέμων θα είναι υψηλότερη σε συγκεκριμένες περιοχές. 

Παράλληλα, το meteo προειδοποιεί πως ο κίνδυνος να δημιουργηθούν νέες εστίες πυρκαγιάς είναι ιδιαίτερα υψηλός καθώς οι ριπές ανέμου ευνοούν τη μεταφορά καυτρών.

Αναλυτικά όσα αναφέρει το Flame του meteo:

  • Η μέση ένταση των βόρειων ανέμων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς θα διατηρηθεί στα 7 μποφόρ έως και νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (15:00-17:00). Οι ριπές των ανέμων θα παραμείνουν στα 70 – 80 km/h.
  • Σταδιακή εξασθένηση των βόρειων ανέμων αναμένουμε από αργά το απόγευμα της Τετάρτης 20.07.2022 (19:00-20:00), οπότε και η ένταση τους αναμένεται να υποχωρήσει στα 4-5 μποφόρ.
  • Επισημαίνεται ότι από την αλληλεπίδραση του ανέμου με το έντονο ανάγλυφο της περιοχής, η ένταση των ανέμων αναμένεται να είναι τοπικά υψηλότερη.
  • Επιπροσθέτως, σημειώνεται ότι οι ισχυρές ριπές του ανέμου αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα κηλιδώσεων (έναρξη νέων εστιών, ανεξάρτητων από το κύριο μέτωπο), διευκολύνοντας την παραγωγή και μεταφορά καυτρών.

Αξιοποιώντας στοιχεία που δόθηκαν ελεύθερα κατά την ενημέρωση του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και δορυφορικές παρατηρήσεις θερμών σημείων, οι επόμενες εικόνες συνοψίζουν την αναμενόμενη εξέλιξη της έντασης του ανέμου στα πλευρά (δυτικά και ανατολικά), την κεφαλή (νότια) και την ουρά (βόρεια) της πυρκαγιάς στην Πεντέλη.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις