Παρασκευή, 26 Απρ.
14oC Αθήνα

Φωτιά στην Πεντέλη: Οδοιπορικό του newsit.gr στα καμένα – «Αν δεν ξυπνούσα θα καιγόμουν»

Φωτιά στην Πεντέλη: Οδοιπορικό του newsit.gr στα καμένα – «Αν δεν ξυπνούσα θα καιγόμουν»

Εφιαλτική είναι η επόμενη ημέρα στα καμένα της Πεντέλης. Καμένα σπίτια, αυλές, αυτοκίνητα και έκτασης που έχουν καταστραφεί αφήνει πίσω της η μεγάλη φωτιά των προηγούμενων ημερών.

Ο πρόεδρος κοινότητας της Ανθούσας, Γιώργος Μάρκουλης, λέει στο newsit.gr ότι σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση «τα σπίτια που έχουν καεί από τη φωτιά που ξέσπασε στην Πεντέλη είναι περίπου 30 εδώ στην Ανθούσα. Είκοσι από αυτά είναι κατοικήσιμα και τα υπόλοιπα δέκα ήταν εξοχικές κατοικίες».

Ο κύριος Βασίλης, όπως μας λέει, κατάφερε να σώσει το σπίτι του με λάστιχα και κουβάδες, γιατί δεν έφυγε. «Γύρω στις 3 η φωτιά είχε φτάσει εδώ πήρα την γυναίκα μου και την άφησα πιο κάτω να είναι ασφαλής, γιατί έχει κινητικά προβλήματα και μείναμε εγώ με τα παιδιά μου να σώσουμε το σπίτι μας. Φοβηθήκαμε πάρα πολύ».

«Έχασα τους κόπους μιας ζωής»

Η κ. Πολυξένη «έχασε τους κόπους μιας ζωής». Η ίδια, μένει στην Ανθούσα και το σπίτι της καταστράφηκε ολοσχερώς.

«Στις 5 και 10 προχθές ξεκίνησε η φωτιά στην Πεντέλη, στις 11 είχε κοπάσει ο άνεμος και γύρω στη μία πήγα να ξαπλώσω, μου είχε έρθει μήνυμα για εκκένωση αλλά δεν μπορούσα να αφήσω το σπίτι μου και να φύγω. Να πάω που; Να καταστραφούν οι κόποι μιας ζωής;», περιγράφει η κ. Πολυξένη.

Στις 3 ξύπνησε από την μυρωδιά. «Σηκώθηκα και είδα φουντωμένη τη φωτιά, ξύπνησα τα παιδιά μου και φύγαμε μέσα στις φλόγες. Από τις 5 προχθές μέχρι τις 5 το πρωί της επομένης, που με πήρε η γειτόνισσα και μου είπε ότι καίγεται το σπίτι μου, δεν έπρεπε να υπάρχει μια κάλυψη; είτε από τον Δήμο, είτε από την πυροσβεστική, είτε από την πολιτική προστασία; Δηλαδή εγώ αν δεν ξυπνούσα τυχαία στις 3 θα καιγόμουν μαζί με το σπίτι μου», αναφέρει.
Μετά γύρισε με τον γιο της πάλι μέσα στις φλόγες για να σώσουν ότι μπορούσαν.

«Γύρω στις 11 κατάφερε να βρει ο γιος μου ένα πυροσβεστικό, τους είπαν να έρθουν εδώ και τότε το έσβησαν. Μας άφησαν τελείως αβοήθητους, το σπίτι μου καταστράφηκε ολοσχερώς. Είμαι πολύ πικραμένη γιατί μεγάλωσα δύο παιδιά με πολύ κόπο και αυτό το σπίτι κτίστηκε πάρα πολύ δύσκολα, είναι οι κόποι μιας ζωής, δεν ξέρω από ποιον πρέπει να ζητήσω ευθύνες», καταλήγει.

Δείτε φωτογραφίες:

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις